Φέτα ή… 菲达奶酪: Τη χάνουμε στον Καναδά, την κερδίζουμε (;) στην Κίνα

05 June 2017

Φέτα ή… 菲达奶酪: Τη χάνουμε στον Καναδά, την κερδίζουμε (;) στην Κίνα

Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα συμφώνησαν την περασμένη Παρασκευή να δημοσιεύσουν μια λίστα 200 προϊόντων γεωγραφικών ενδείξεων (100 κινεζικά και 100 ευρωπαϊκά) τα οποία θα προστατεύονται με διμερή συμφωνία η οποία θα υπογραφεί αργότερα φέτος.

Σύμφωνα με τη λίστα που έγινε γνωστή, στην Κίνα θα προστατεύονται ευρωπαϊκά προϊόντα όπως: Φέτα, Bayerisches Bier, Queso Manchego, Champagne, Gorgonzola and Polska Wódka. Αντίστοιχα, ανάμεσα στα κινεζικά προϊόντα που θα απολαμβάνουν καθεστώς γεωγραφικής ένδειξης στην Ε.Ε., συναντάμε για παράδειγμα τα: Yantai Ping Guo (μήλο Yantai), Hengxian Mo Li Hua Cha (Heng τσάι γιασεμί), Panjin Da Mi (ρύζι Panjin), Etuoke Aerbasi Shan Yang Rou (αίγειο κρέας Otog Arbas), Jinhua Liang Tou Wu Zhu (μαύρος χοίρος Jinhua), Tianzhu Bai Mao Niu (γιακ Tianzhu).

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τώρα περιθώριο δύο μηνών να διατυπώσουν τα σχόλιά τους για τα προϊόντα που επέλεξαν τα δύο μέρη και να εγείρουν ενδεχόμενες αντιρρήσεις.

Σημειώνεται ότι η ευρω-κινεζική συνεργασία στο ζήτημα των Γεωγραφικών Ενδείξεων ξεκίνησε προ δεκαετίας και οδήγησε σε 10 Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις. Πάνω σε αυτή την αρχική συνεργασία, Ε.Ε. και Κίνα ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται μια διευρυμένη διμερή συμφωνία. Το πρώτο βήμα αυτής της διαδικασίας είναι η δημοσίευση των δύο καταλόγων αποτελούμενων από 100 προϊόντα κάθε πλευράς που θα προστατεύονται στην επικράτεια της Ε.Ε. και της Κίνας μόλις τεθεί σε ισχύ η διμερής συμφωνία.

Βρείτε εδώ τη λίστα με τα προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης της Ε.Ε. που θα προστατεύονται στην Κίνα και εδώ τη λίστα με τα προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης της Κίνας που θα προστατεύονται στην Ε.Ε.

05 June 2017
Banner
Banner