Ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή για 120 δόσεις, 13η σύνταξη και μείωση ΦΠΑ

15 May 2019

Ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή για 120 δόσεις, 13η σύνταξη και μείωση ΦΠΑ

Ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή το νομοσχέδιο το οποίο περιελάμβανε το κοινωνικό πακέτο μέτρων της κυβέρνησης για τη ρύθμιση (έως 120 δόσεις) χρεών σε Εφορία, Ταμεία και Δήμους, αλλά και τις τροπολογίες για τη λεγόμενη 13η σύνταξη και τη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, εστίαση και ενέργεια.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση επέφερε τις προηγούμενες ημέρες μερικές βελτιώσεις στα μέτρα που είχαν αρχικώς ανακοινωθεί. Συγκεκριμένα, επεκτείνονται σε 24 για τακτικές οφειλές και 36 για έκτακτες (από 18 και 30 που ήταν η αρχική πρόβλεψη) οι δόσεις για χρέη νομικών προσώπων προς την Εφορία. Επιπλέον, εκτός όσων είχαν ήδη ανακοινωθεί, στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% (από 24%) εντάσσονται προϊόντα καφέ, τσάι, μπαχαρικά, παρασκευάσματα καρπών λαχανικών και φρούτων, εκχυλίσματα αποστάγματα και συμπυκνώματα καφέ (όσα πωλούνται στο ράφι). Επίσης στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% από 13% εντάσσεται και η τηλεθέρμανση.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η ΧΑ και το Ποτάμι. ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων ψήφισαν «παρών». Τις τροπολογίες για τον ΦΠΑ και τη 13η σύνταξη υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η ΧΑ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων. Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών».

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω μέτρα τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 20 Μαΐου.

15 May 2019
Banner
Banner