Σε συνεργασία με Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες η αντιμετώπιση της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα, ενημερώνει τους κτηνοτρόφους ο ΥΠΑΑΤ στην Αταλάντη Φθιώτιδας

28 March 2024

Σε συνεργασία με Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες η αντιμετώπιση της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα, ενημερώνει τους κτηνοτρόφους ο ΥΠΑΑΤ στην Αταλάντη Φθιώτιδας

Related Articles

Τους κτηνοτρόφους της Αταλάντης επισκέφτηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκης, προκειμένου να συζητήσει το σοβαρό πρόβλημα της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα που αντιμετωπίζουν.  

Ο κ. Αυγενάκης ενημέρωσε τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Αταλάντης Φθιώτιδας σχετικά με τη διαχείριση της νόσου και τη στήριξη που παρέχει το ΥΠΑΑΤ στους κτηνοτρόφους της περιοχής, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις κινήσεις που έκανε το ΥΠΑΑΤ αμέσως μετά την εμφάνιση της νόσου, στις 12/12 και μάλιστα σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες της της DGSANTE. Αποφασίστηκε να υπάρξουν δύο ζώνες, η ζώνη προστασίας και η ζώνη επιτήρησης. Στη ζώνη προστασίας κτηνίατροι ήλεγξαν με τη νέα μέθοδο πρόωρης διάγνωσης με χρήση PCR, μέσω της οποίας δύναται να γίνει έγκαιρη ανίχνευση της νόσου, ακόμα και έξι ημέρες πριν από την πρώτη εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, 221 εκμεταλλεύσεις και 28.234 αιγοπρόβατα την ΠΕ Φθιώτιδα και 27 εκμεταλλεύσεις και 4.220 αιγοπρόβατα στην ΠΕ Βοιωτίας και στη ζώνη επιτήρησης ήλεγξαν 144 εκμεταλλεύσεις και 13.368 αιγοπρόβατα στην ΠΕ Φθιώτιδας και 48 εκμεταλλεύσεις και 9.650 αιγοπρόβατα στην ΠΕ Βοιωτίας.

Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, τρεις ενημερωτικές εκδηλώσεις στην ΠΕ Φθιώτιδας και μία στην ΠΕ Βοιωτίας.

Οι ενέργειες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αποδείχθηκαν καθοριστικές στον περιορισμό μετάδοσης της νόσου. Σημειώνεται ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για το καταναλωτικό κοινό, δεδομένου ότι η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Ο ΥπΑΑΤ ο οποίος συνοδευόταν από τον υφυπουργό Σταύρο Κελέτση και τον γ.γ. Γιώργο Στρατάκο, διαβεβαίωσε τους κτηνοτρόφους του Αγροτικού Συλλόγου Αταλάντης ότι θα υπάρχει έγκυρη πληροφόρηση αναφορικά με τις ημερομηνίες καταβολών, τα ποσά, αλλά κι ευρύτερα για τις δράσεις του ΥΠΑΑΤ.

28 March 2024
Banner