Eurostat: Σταθεροποιείται η παραγωγή χοιρινού κρέατος
Related Articles
Η ευρωπαϊκή παραγωγή χοιρινού κρέατος, ύστερα από δύο χρόνια σημαντικών μειώσεων, φαίνεται να σταθεροποιείται ξανά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2024, σφαγιάστηκαν περίπου 146 εκατομμύρια χοίροι στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, σημειώνοντας αύξηση 0,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Παράλληλα, η συνολική παραγωγή χοιρινού κρέατος αυξήθηκε κατά 1,9%, φτάνοντας τους 13,9 εκατομμύρια τόνους, χάρη στα υψηλότερα βάρη σφαγής. Αυτή η εξέλιξη δείχνει ότι η πτωτική πορεία των δύο προηγούμενων ετών – με μείωση 8,1% το 2023 και 3,1% το 2022 – έχει ανακοπεί.
Διαφορετικές τάσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη
Η πορεία της παραγωγής δεν ήταν ομοιόμορφη σε όλα τα κράτη μέλη. Σε 17 χώρες της ΕΕ σημειώθηκαν αυξήσεις στις σφαγές, ενώ σε δέκα καταγράφηκαν μειώσεις. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στα ανατολικά κράτη-μέλη:
- Κροατία: +8,3%
- Πολωνία: +7,5%
- Βουλγαρία: +7,2%
- Ρουμανία: +6,0%
- Ουγγαρία: +6,3%
- Τσεχία: +5,3%
- Εσθονία: +3,4%
Αύξηση 1,0% σημειώθηκε και στη Γερμανία, ενώ σε χώρες όπως η Ολλανδία (-3,0%), η Δανία (-2,6%), η Ισπανία (-0,5%) και η Αυστρία (-1,1%), καταγράφηκαν μειώσεις.
Η ιδιαίτερη περίπτωση της Δανίας
Η Δανία ξεχωρίζει καθώς, παρά τη μείωση του αριθμού των σφαγών, η συνολική παραγωγή χοιρινού κρέατος αυξήθηκε κατά 2,5%. Αυτό επιτεύχθηκε χάρη στο κατά 5 κιλά υψηλότερο μέσο βάρος σφαγής, που αντιστάθμισε τη μείωση του αριθμού των ζώων.
Η σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής παραγωγής χοιρινού κρέατος είναι μια θετική εξέλιξη για τον κλάδο, ειδικά μετά την παρατεταμένη περίοδο μειώσεων. Παρ' όλο που οι διαφοροποιήσεις ανά χώρα υποδηλώνουν διαφορετικές προκλήσεις και στρατηγικές, η γενικότερη τάση καταδεικνύει μια σταδιακή ανάκαμψη στην παραγωγή.
Πηγή: euromeat.com