Eurostat: Προτελευταία η Αγοραστική Δύναμη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κατάταξη – Ο πληθωρισμός καταστρέφει το εισόδημα των πολιτών

28 March 2024

Eurostat: Προτελευταία η Αγοραστική Δύναμη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κατάταξη – Ο πληθωρισμός καταστρέφει το εισόδημα των  πολιτών

Related Articles

Παρ’ ολίγον ουραγός της Ευρώπης η Ελλάδα με 67% του μέρου όρου της Ε.Ε. στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, εκφρασμένο σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Βουλγαρία με 64%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat. Να σημειώσουμε πως η Βουλγαρία, αν και στην τελευταία θέση, μειώνει συνεχώς την διαφορά που έχει από την υπόλοιπη Ε.Ε., φτάνοντας στο 64% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, από 46% πριν από 10 χρόνια.

To Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα με την Ολλανδία, τη Δανία και την Αυστρία να ακολουθούν.

Στην Ελλάδα οι μισθοί αν και μειώθηκαν κατά 0,2%, πλησιάζοντας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τα εταιρικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 5,9%, με τον τρίτο ταχύτερο ρυθμό στην Ε.Ε. των 27 κρατών-μελών, όπως αναφέρει έκθεση του Ινστιτούτου της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων-ΕΤUC (πηγή: Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - AMECO Database).

Το 2022 οι Έλληνες, εξαιτίας του πληθωρισμού, έχασαν τουλάχιστον 9% της πραγματικής αξίας του μισθού τους, ενώ ταυτόχρονα τα κέρδη των ελληνικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν σχεδόν κατά 7%, ποσοστό που είναι πό τα υψηλότερα στην Ε.Ε.

Κατά τη Εurostat η διαφορά που έχει το Λουξεμβούργου και η Ιρλανδία από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη οφείλεται σε ένα βαθμό και στο καθεστώς φορολογικού παραδείσου που χαρακτηρίζει τις δύο χώρες. Το Λουξεμβούργο, σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, απασχολεί μεγάλο αριθμό εργαζομένων από τρίτες χώρες που όμως πρόκειται για υψηλά αμειβόμενα σετελέχη τα οποία συμβάλλουν αφενός στο ΑΕΠ της χώρας, αφετέρου δεν καταγράφονται στον πληθυσμό της. Από την άλλη μεριά, η Ιρλανδία αποτελεί έδρα μεγάλων πολυθνικών, κυρίως εταιρειών Πληροφορικής, όμως το μεγαλύτερο μέρος των κερδών επιστρέφει στους ιδιοκτήτες τους οι οποίοι βρίσκονται εκτός Ευρώπης.

Σχετικά με την θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα στον πίνακα με τα ΑΕΠ, εύκολα μπορούμε να διαπιστώσουμε την αιτία, εάν συγκρίνουμε τη θέση της χώρας μας στην ευρωπαϊκή κατάταξη προ και μετά μνημονίων. Το 2009 το ελληνικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν στη 14η θέση ανάμεσα στα 27 κράτη, μόλις 4,7% χαμηλότερο της Ε.Ε.-27 και υπερδιπλάσιο της Βουλγαρίας.

Πηγή: efsyn.gr

28 March 2024
Banner