Ερώτηση Χαρακόπουλου προς Βορίδη για τις ελληνοποιήσεις στο αιγοπρόβειο κρέας

04 March 2020

Ερώτηση Χαρακόπουλου προς Βορίδη για τις ελληνοποιήσεις στο αιγοπρόβειο κρέας

Το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων στο πρόβειο κρέας θέτει με Ερώτησή του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδη, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο κ. Χαρακόπουλος χαρακτηρίζει τις ελληνοποιήσεις κρέατος διαρκή «ανοιχτή πληγή» για την κτηνοτροφία και επικαλείται στοιχεία που παρατέθηκαν στη 2η επιμορφωτική ημερίδα της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ) στη Θεσσαλονίκη, από τον Κτηνίατρο/Επιθεωρητή – Ελεγκτή της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ελέγχων Γάλακτος και Κρέατος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ Δημήτριο Γαλαμάτη.

Από τα στοιχεία αυτά, αναφέρει ο βουλευτής, προκύπτει το συμπέρασμα για προβατοειδή που εισάγονται στη χώρα και δεν εμφανίζονται στις σφαγές του συστήματος «Άρτεμις» ως σφάγια εισαγωγής.

Πιο συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στην κατατεθειμένη Ερώτηση, «Η σύγκριση των στοιχείων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μέρος της ελληνικής αγοράς πρόβειου κρέατος καλύπτεται από ζώα που εισάγονται μέσω ενδοκοινοτικού εμπορίου, αλλά στη συνέχεια πωλούνται ως ελληνικά. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην ημερίδα βάσει στοιχείων, το “13% της ελληνικής αγοράς πρόβειου κρέατος καλύπτεται από κρέας καταγωγής–προέλευσης Ρουμανίας” ενώ παράλληλα έγινε αναφορά και σε περιστατικά ελέγχων όπου διαπιστώθηκε ότι “επιχειρήσεις εμφανίζουν αγορές αμνών Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρουμανίας (όπως δηλώθηκε η προέλευση στο τιμολόγιο αγοράς) από άλλες ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίοι εμφανίζονταν μετά το σφαγείο και να έχουν δηλωθεί ως ελληνικά στο σύστημα Άρτεμις».

Θεωρώντας προφανές ότι αυτή η κατάσταση αποτελεί χτύπημα στην εγχώρια προβατοτροφία και φυσικά εξαπάτηση του Έλληνα καταναλωτή, ο κ. Χαρακόπουλος σημειώνει ότι θα πρέπει να αναληφθούν οι δέουσες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα αυτό το φαινόμενο, και ερωτά τον υπουργό ΑΑ&Τ σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει ώστε να παταχθεί το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων στο πρόβειο κρέας.

04 March 2020
Banner
Banner