Ερώτηση Κεγκέρογλου για τη Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος στην Κρήτη

19 June 2017

Ερώτηση Κεγκέρογλου για τη Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος στην Κρήτη

Το θέμα της μη-λειτουργίας της Σχολής Επαγγελμάτων Κρέατος στην Κρήτη θέτει με ερώτησή του στον υπουργό ΥΠΑΑΤ ο βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο βουλευτής και γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η Σχολή Κρέατος, μέχρι το 2014, τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο παρέδιδε μαθήματα στους υποψήφιους κρεοπώλες της Κρήτης στη Νεάπολη Λασιθίου, όμως από το 2015 έχει σταματήσει την εκπαίδευση στην Κρήτη, με αποτέλεσμα όχι μόνο τη συσσώρευση εκατοντάδων υποψηφίων κρεοπωλών και εκδοροσφαγέων που αναμένουν την επανέναρξη των μαθημάτων στην Κρήτη, αλλά και την ταλαιπωρία όσων επιλέγουν την φοίτηση στην Αθήνα.

Ο βουλευτής ζητά να ενημερωθεί για ποιο λόγο εδώ και 2 χρόνια δεν λειτουργεί η Σχολή στην Κρήτη και τι προτίθεται να πράξει ο υπουργός προκειμένου να λειτουργήσει και πάλι.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ

Η Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος Αθηνών (Σ.Ε.Κ.Α.) , του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,  λειτουργεί με επιτυχία εδώ και 30 χρόνια, παρέχοντας εκπαίδευση και κατάρτιση για τους μελλοντικούς κρεοπώλες και εκδοροσφαγείς.

Η διάρκεια της φοίτησης είναι περίπου δύο μήνες (200 ώρες θεωρητικής εκπαίδευσης) και ένας μήνας πρακτικής εκπαίδευσης( 100 ώρες).  

Η Σχολή Κρέατος, μέχρι το 2014, τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο παρέδιδε μαθήματα στους υποψήφιους κρεοπώλες της Κρήτης στη Νεάπολη Λασιθίου, διευκολύνοντας αφάνταστα  όλους τους υποψηφίους του νησιού, οι οποίοι γλίτωναν την κοστοβόρα παραμονή των δύο μηνών τουλάχιστον στην Αθήνα,  χωρίς φυσικά  να διαταράσσεται  η λειτουργία της Σχολής στην Αθήνα.

Από το 2015 η Σχολή έχει σταματήσει την εκπαίδευση στην Κρήτη, με αποτέλεσμα την συσσώρευση πολλών υποψηφίων κρεοπωλών που αναμένουν την επανέναρξη των μαθημάτων στην Κρήτη αλλά και την ταλαιπωρία όσων επιλέγουν την φοίτηση στην Αθήνα.

Επειδή η Σχολή Κρέατος Αθηνών έχει πραγματοποιήσει ανάλογες εκπαιδεύσεις στο παρελθόν  σε διάφορα μέρη της  Ελλάδας όπως και της Κρήτης και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο, τα Χάνια, Ρέθυμνο κ.λ.π.

Επειδή με την επανέναρξη των μαθημάτων και την λειτουργία του τμήματος στο νησί θα δοθεί η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν ένα τίτλο σπουδών που θα συμβάλλει στην επαγγελματική τους αποκατάσταση, σε μια περίοδο όπου η ανεργία αυξάνεται και η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει την μετάβαση και τη διαμονή των σπουδαστών στην Αθήνα.

Επειδή η εν λόγω εκπαίδευση συμβάλει και στην καλύτερη υγιεινή των τροφίμων ζωικής προέλευσης, όπως είναι το κρέας  στην προκειμένη περίπτωση,  σε μια τουριστική περιοχή της χώρας όπως η Κρήτη.

Επειδή σήμερα  έχουν  συσσωρευτεί αιτήματα από εκατοντάδες υποψηφίους κρεοπώλες και εκδοροσφαγείς στην Κρήτη με τις διαμαρτυρίες που εκδηλώνονται να είναι έντονες και εύλογες.

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

- Για ποιο λόγο 2 χρόνια τώρα δεν λειτουργεί η Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος στην Κρήτη, με συνέπεια τον αποκλεισμό εκατοντάδων υποψηφίων; 

- Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να λειτουργήσει και πάλι η Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος στην Κρήτη;».

19 June 2017
Banner