Με Ερώτηση στη Βουλή η μη-έγκριση για εξαγωγές Γύρου στις ΗΠΑ

22 January 2020

Με Ερώτηση στη Βουλή η μη-έγκριση για εξαγωγές Γύρου στις ΗΠΑ

Είναι μερικά χρόνια τώρα, που ακούμε να γίνεται λόγος για τις προϋποθέσεις εξαγωγών κρέατος από την Ελλάδα στις ΗΠΑ. Μερικές παλαιότερες δηλώσεις αρμοδίων έκαναν μάλιστα λόγο για την πιθανότητα να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες μέχρι τον Δεκέμβριο του… 2018.

Περισσότερο από ένα χρόνο μετά, φαίνεται ότι τα πράγματα δεν έχουν προχωρήσει στον επιθυμητό βαθμό και το ζήτημα έφτασε μέχρι τη Βουλή των Ελλήνων, όπου το έθεσε με κοινοβουλευτική Ερώτηση ο βουλευτής Επικρατείας Βασίλης Βιλιάρδος.

Ο κ. Βιλιάρδος μάλιστα δεν αναφέρεται μόνο στο νωπό κρέας αλλά και σε παρασκευάσματα όπως ο Γύρος, αγγίζοντας ένα… λεπτό θέμα. «Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αύξηση των πωλήσεων Γύρου στις ΗΠΑ» σημειώνει ο βουλευτής, διευκρινίζοντας ότι «Η διάθεση παραδοσιακού Γύρου ήταν περιορισμένη μέχρι σήμερα, σε ορισμένα μεμονωμένα μαγαζιά. Σημειώνεται ότι, ακόμη και αμερικανικές αλυσίδες ταχυφαγείων (όπως McDonald’s Arby’s) ασχολούνται πλέον με την πώληση τύπου Γύρου με επιτυχία. Επομένως υπάρχει μεγάλη αποδοχή και δυνατότητες ανάπτυξης – επίσης όμως σημαντικός ανταγωνισμός».

Παρ’ όλα αυτά, τονίζεται στην ερώτηση, δεν είναι δυνατή η απευθείας εξαγωγή Γύρου από την Ελλάδα, επειδή η χώρα μας δεν συμπεριλαμβάνεται στα κράτη με έγκριση για εξαγωγές κρέατος. «Για παράδειγμα, από την Ε.Ε. έγκριση εξαγωγής διαφόρων τύπων κρέατος έχουν οι Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Λιθουανία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία» αναφέρει ο βουλευτής, που εκτιμά ότι η δυνατότητα εξαγωγής από την Ελλάδα θα αποτελούσε πλεονέκτημα και θα έδινε επίσης το έναυσμα για επενδύσεις στον χώρο της χοιροτροφίας και κτηνοτροφίας γενικότερα.

Ο κ. Βιλιάρδος καταλήγει ερωτώντας για τις προθέσεις του υπουργού ΥΠΑΑΤ (απευθύνει την ερώτηση και στον υπουργό Εξωτερικών) σχετικά με τις διαδικασίες για την έγκριση εξαγωγής κρέατος και παρασκευασμάτων του από την Ελλάδα στις ΗΠΑ.

Εκτός από την… στάσιμη κατάσταση στις ελληνικές εξαγωγές κρέατος προς ΗΠΑ, υπενθυμίζουμε ότι «παγωμένο» παραμένει στα συρτάρια και το θέμα της αναγνώρισης και κατοχύρωσης του Γύρου ως ΕΠΙΠ…

22 January 2020
Banner
Banner