Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την έρευνα του Οικονομικού Εισαγγελέα για Αγροτικές Οργανώσεις

11 January 2017

Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την έρευνα του Οικονομικού Εισαγγελέα για Αγροτικές Οργανώσεις

Αν ολοκληρώθηκε η έρευνα του Οικονομικού Εισαγγελέα στις Αγροτικές Οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ για τη διαχείριση της κρατικής επιχορήγησης προς αυτές από το 1994 έως το 2011, ύψους σχεδόν 60 εκατομμυρίων ευρώ, για τις οποίες δεν έδωσαν ποτέ λογαριασμό, και αν ασκήθηκε δίωξη για την υπόθεση ή έχει οδηγηθεί στο αρχείο, ζητά να πληροφορηθεί με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων ο πρώην αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Την ερώτηση προς τον αν. υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αρμόδιο για θέματα διαφθοράς και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, συνυπογράφουν οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι της ΝΔ, βουλευτές, Ηλείας Κώστας Τζαβάρας και Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, βουλευτής Κοζάνης, Γιώργος Κασαπίδης, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης, βουλευτής Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και η αν. τομεάρχης Παιδείας, βουλευτής Καστοριάς, Μαρία Αντωνίου.

Όπως αναφέρουν, ο κ. Χαρακόπουλος στις 26 Σεπτεμβρίου 2012, ως αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε εντολή για οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο στις συγκεκριμένες Αγροτικές Οργανώσεις, ενώ στις 18 Μαρτίου 2014, λίγο πριν την παραίτησή του από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού ο κ. Χαρακόπουλος γνωστοποίησε με ανακοίνωση ότι έλαβε το τελευταίο πόρισμα ελέγχου και διαβίβασε το σύνολο των πορισμάτων με όλη τη σχετική αλληλογραφία στον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη με σχέδιο ερωτήματος προς υποβολή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) για τις ενδεδειγμένες ενέργειες του Δημοσίου επί της υποθέσεως. Οι ερωτώντες βουλευτές επισημαίνουν ότι πέραν του ενδεχόμενου ποινικού μέρους της υπόθεσης, υπάρχει και το οικονομικό μέρος της και απαυθύνουν προς τούτο σειρά ερωτημάτων προς τους αρμόδιους υπουργούς. Το σύνολο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Από τις 26 Σεπτεμβρίου 2012, υπήρξε εντολή του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου για οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο στις Αγροτικές Οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ για τη διαχείριση της κρατικής επιχορήγησης προς αυτές από το 1994 έως το 2011, ύψους σχεδόν 60 εκατομμυρίων ευρώ, για τις οποίες δεν έδωσαν ποτέ λογαριασμό.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν:

α) από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, Διεύθυνση Οικονομικού Ελέγχου και Επιθεώρησης του ΥπΑΑΤ και

β) από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κατόπιν εντολής και του Οικονομικού Εισαγγελέα.

Στις 18 Μαρτίου 2014, λίγο πριν την παραίτησή του από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού ο κ. Χαρακόπουλος γνωστοποίησε με ανακοίνωση ότι έλαβε το τελευταίο πόρισμα ελέγχου και διαβίβασε το σύνολο των πορισμάτων με όλη τη σχετική αλληλογραφία στον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη με σχέδιο ερωτήματος προς υποβολή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) για τις ενδεδειγμένες ενέργειες του Δημοσίου επί της υποθέσεως. Και τούτο διότι η αρμοδιότητα υποβολής ερωτήματος στο ΝΣΚ ήταν στον υπουργό και όχι στον αναπληρωτή.

Έκτοτε αν και έχουν υπάρξει κατ’ επανάληψη ερωτήσεις βουλευτών για το θέμα, η ηγεσία του ΥπΑΑΤ δεν απάντησε αν έχει αποστείλει τα πορίσματα ελέγχου για γνωμάτευση στο ΝΣΚ για το δέον γενέσθαι από πλευράς δημοσίου.

Επειδή η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος είναι υπεράνω κομματικών ή προσωπικών στρατηγικών,

Επειδή, πέραν του ενδεχόμενου ποινικού μέρους της υπόθεσης που διερευνά ο Οικονομικός Εισαγγελέας, υπάρχει το οικονομικό μέρος της υπόθεσης και της ενδεχόμενης διεκδίκησης από το δημόσιο των χρημάτων που έχουν χορηγηθεί στις ανωτέρω οργανώσεις,

Ερωτάται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

1.Έχει υποβληθεί ερώτημα στο ΝΣΚ με το οποίο ζητείται η γνωμάτευσή του για το δέον γενέσθαι από πλευράς δημοσίου; Αν ναι, ποιο το συγκεκριμένο ερώτημα που υποβλήθηκε και ποια η απάντηση που έχει ληφθεί από το ΝΣΚ; Να κατατεθούν τα σχετικά αντίγραφα της αλληλογραφίας με τους αριθμούς πρωτοκόλλου.

2.Αν δεν έχει κατατεθεί ερώτημα στο ΝΣΚ, ποιοι οι λόγοι που δεν συνέβη αυτό και ποιοι από τους αρμοδίους φέρουν την ευθύνη αυτής της ολιγωρίας;

3.Στην περίπτωση που δεν έχει κατατεθεί ερώτημα στο ΝΣΚ, προτίθεστε εσείς να αποκαταστήσετε την τάξη αποστέλλοντας άμεσα σχετικό ερώτημα;
Προς πληρέστερη ενημέρωσή σας το σχέδιο ερωτήματος, όπως είχε διαβιβαστεί στον τότε υπουργό κ. Τσαυτάρη είχε ως εξής:
«α) Ποια πρέπει να είναι η περαιτέρω τηρητέα πορεία και με βάση ποιες διατάξεις για την αναζήτηση των, τυχόν κατά παράβαση των διατάξεων, διαχειρισθέντων ποσών των ενισχύσεων;
β) Σε περίπτωση καταλογισμού, αν ο καταλογισμός ή η δικαστική επιδίωξη επιστροφής των ενισχύσεων με αγωγή θα γίνει από το ΥπΑΑΤ ή τον ΕΛΓΑ.
γ) Τα ποσά των αναζητούμενων ενισχύσεων θα καταλογισθούν συνολικά σε βάρος των οργανώσεων και των μελών του τελευταίου Δ.Σ. ή των μελών όλων των Δ.Σ. αυτών κατά την περίοδο 1994-2011 σε κάθε ένα για τα ποσά που αντιστοιχούν στο χρόνο θητείας τους;
δ) Αν απαιτείται, μετά την κίνηση της διαδικασίας έρευνας των υποθέσεων από τον Οικονομικό Εισαγγελέα, η αποστολή των πορισμάτων στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
ε) Αν είναι συμβατή με το καταστατικό της ΠΑΣΕΓΕΣ η ίδρυση Ανωνύμων Εταιριών ή/και η συμμετοχή της σε Ανώνυμες Εταιρίες.
στ) Αν κατά τους όρους της παραχώρησης ακινήτου από το ΥΠΑΑΤ στην ΠΑΣΕΓΕΣ δικαιολογείται η από μέρους της ΠΑΣΕΓΕΣ είσπραξη χρημάτων από αναγκαστική απαλλοτρίωση τμήματος του παραχωρηθέντος ακινήτου και αν κατά τους όρους της αυτής παραχώρησης είναι συμβατή η εκμίσθωση κτιρίων επί του μη απαλλοτριωθέντος τμήματος του ιδίου ακινήτου».

4.Ποιο το τίμημα απαλλοτρίωσης του ακινήτου που παραχωρήθηκε στην ΠΑΣΕΓΕΣ από το δημόσιο στη Θέρμη Θεσσαλονίκης;

5.Είναι σύννομο για ακίνητο που παραχωρήθηκε από το δημόσιο στη συνέχεια να δίνεται αποζημίωση από το δημόσιο για απαλλοτρίωση μέρους του ακινήτου που το ίδιο παραχώρησε;

6.Τι προτίθεστε να πράξετε για τον έλεγχο της νομιμότητας της ανωτέρω παραχώρησης και της αναζήτησης των τυχών διαφυγόντων περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου; Να κατατεθεί η σύμβαση παραχώρησης του ακινήτου της Θέρμης στην ΠΑΣΕΓΕΣ για να γίνουν γνωστοί οι όροι της παραχώρησης.

 Ερωτάται ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:

1.Ολοκληρώθηκε η έρευνα του Οικονομικού Εισαγγελέα στις Αγροτικές Οργανώσεις; Αν ναι, ασκήθηκε δίωξη για την υπόθεση ή έχει οδηγηθεί στο αρχείο;

2.Είναι σύννομο για ακίνητο που παραχωρήθηκε από το δημόσιο στη συνέχεια να δίνεται αποζημίωση από το δημόσιο για απαλλοτρίωση μέρους του ακινήτου που το ίδιο παραχώρησε;

3. Τι προτίθεστε να πράξετε για τον έλεγχο της νομιμότητας της ανωτέρω παραχώρησης και της αναζήτησης των τυχών διαφυγόντων περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου;»

11 January 2017
Banner
Banner