Ερώτηση Αμυρά για την απρόσκοπτη πρόσβαση σε βοσκότοπους και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις

15 September 2020

Ερώτηση Αμυρά για την απρόσκοπτη πρόσβαση σε βοσκότοπους και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις

«Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε ώστε οι Περιφέρειες της χώρας να μπορούν απρόσκοπτα να συντηρούν και να βελτιώνουν το υφιστάμενο οδικό δίκτυο που οδηγεί σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και βοσκότοπους, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η διατήρησή τους και να διασφαλιστεί η καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση;»

Μια κρίσιμη Ερώτηση, που ενδεχομένως θα έδινε διέξοδο σε προβληματικές καταστάσεις, ήταν αυτή που κατέθεσε ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Αμυράς. Για την ακρίβεια, πρόκειται για επανακατάθεση προηγούμενης Ερώτησης η οποία δεν είχε απαντηθεί από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο βουλευτής επανέρχεται επισημαίνοντας ότι οι δρόμοι που εξυπηρετούν την μετακινούμενη κτηνοτροφία και δίνουν την πρόσβαση στους βοσκότοπους και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για να παραμένουν λειτουργικοί χρειάζονται βελτίωση και συντήρηση. Αυτή η υποχρέωση ανήκει στις Περιφέρειες της χώρας, αναφέρει, ωστόσο δημιουργούνται προσκόμματα καθώς οι Δασικές Υπηρεσίες θεωρούν δασικό το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο και δεν χορηγούν τις απαραίτητες εγκρίσεις.

Ο βουλευτής επικαλείται σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία δάση και δασικές εκτάσεις που δεν περιλαμβάνονται σε διαχειριστικές μελέτες και δεν υλοτομούνται (αλπικές, χορτολιβαδικές κλπ.) χαρακτηρίζονται ως βοσκότοποι. Επικαλείται επίσης το εθνικό δίκαιο (ν.4351/15) με βάση το οποίο: «Εντός των βοσκήσιμων γαιών επιτρέπονται εγκαταστάσεις ζώων σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του ν.4056/2012 (Α ́52), καθώς και ποτίστρες ζώων, μικρές ομβροδεξαμενές και επεμβάσεις που δεν αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του τοπίου και οι οποίες προβλέπονται από τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης για την εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων, της λειτουργίας των βοσκήσιμων γαιών και την ευζωία των ζώων».

Αυτή τη φορά θα υπάρξει απάντηση από τους αρμόδιους υπουργούς;…

15 September 2020
Banner
Banner