Ερώτηση Μαριά στην Ευρωβουλή για την οζώδη

20 July 2016

Ερώτηση Μαριά στην Ευρωβουλή για την οζώδη

Γραπτή Ερώτηση κατέθεσε σήμερα στην Ευρωβουλή, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς, σχετικά με τα κρούσματα Οζώδους Δερματίτιδας σε βοοειδή στη χώρα μας.

Όπως αναφέρει στην Ερώτησή του, η οποία απευθύνεται προς την Κομισιόν, σύμφωνα με το Τμήμα Κτηνιατρικής της Κοζάνης «υπάρχει μεγάλη επιζωοτία Οζώδους Δερματίτιδας των Βοοειδών με πολλές εστίες στη Βουλγαρία, στα Σκόπια και στη Σερβία, ενώ στην Ελληνική Επικράτεια επιβεβαιώνονται διαρκώς νέα κρούσματα ιδίως στη Μακεδονία».

Χρησιμοποιώντας παρόμοια παραδείγματα, ο ευρωβουλευτής σημειώνει επιπροσθέτως ότι «θεραπεία της ασθένειας δεν υπάρχει. Ο τρόπος αντιμετώπισής της περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα όπως: μέτρα εντομοπροστασίας κατά των εντόμων που μεταδίδουν τον ιό με χρήση κατάλληλων εντομοκτόνων στους σταύλους των ζώων, αποφυγή παραμονής των ζώων στην ύπαιθρο κατά τις απογευματινές-βραδινές ώρες για αποφυγή τσιμπημάτων από έντομα-φορείς της νόσου και αυξημένη επιτήρηση των μετακινήσεων των ζώων».

Και ο κ. Μαριάς καταλήγει: Ως εκ τούτου «ερωτάται η Επιτροπή: 1.Ποια μέτρα και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος προτίθεται να εγκρίνει σε συνεργασία με τις Ελληνικές Αρχές προκειμένου οι Έλληνες εκτροφείς βοοειδών να μην βρεθούν εκτεθειμένοι σε ενδεχόμενη επιδημία Οζώδους Δερματίτιδας; 2.Ποια μέτρα προτίθεται να εγκρίνει για την αποζημίωση των παραπάνω Ελλήνων εκτροφέων βοοειδών για την οικονομική ζημιά που υπέστησαν από την παραπάνω αιτία;»

20 July 2016
Banner