Έρευνα ΒΕΑ: Στο 85% η μέση αύξηση των τιμολογίων ενέργειας για τις μικρομεσαίες

01 March 2022

Έρευνα ΒΕΑ: Στο 85% η μέση αύξηση των τιμολογίων ενέργειας για τις μικρομεσαίες

Στη δίνη της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τις τελευταίες δυσμενείς γεωπολιτικές εξελίξεις να προμηνύουν νέα έκρηξη στο κόστος ενέργειας.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας με την συμμετοχή επιχειρήσεων μελών του, για το 66% των επιχειρήσεων αυτών η λειτουργία τους επηρεάζεται πολύ από την αύξηση της ενέργειας και για το 28% αρκετά, με αποτέλεσμα, ένας στους τρεις επιχειρηματίες να μην γνωρίζει ή να μην μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια, το ποσοστό αύξησης των τιμολογίων ενέργειας για την επιχείρησή του.

Από τα συμπεράσματα της ίδιας έρευνας, προκύπτει ότι το κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά μέσο όρο τον τελευταίο χρόνο κατά 85%, με τις μισές επιχειρήσεις που συμμετείχαν να βλέπουν αύξηση στα τιμολόγιά τους πάνω από 90% και το 40% να εκτιμά την αύξηση μεταξύ 21% και 50%.

Ως κύρια πηγή ενέργειας, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών (87%) δήλωσε την ηλεκτρική, 7% το φυσικό αέριο, 3% το πετρέλαιο, 1% τα βιο-καύσιμα και 1% τις ανανεώσιμες πηγές.

Συμπεριλαμβανομένων των μέχρι σήμερα αυξήσεων, η έρευνα του Β.Ε.Α καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι το κόστος ενέργειας ως προς το συνολικό τζίρο της επιχείρησης, αντιπροσωπεύει πλέον κατά μέσο όρο το 36%.

Περίπου ένας στους τρεις επιχειρηματίες (36%) έχει ήδη προχωρήσει σε αύξηση των τιμών των προϊόντων του λόγω της εκτόξευσης του κόστους της ενέργειας, ενώ πολλοί επιχειρηματίες (23%) απέφυγαν να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση.

Άλλα ενδιαφέροντα συμπεράσματα τις έρευνας, αναδεικνύουν ότι:

  • Το 80% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν ήδη εφαρμόσει αυξήσεις στα προϊόντα τους και αναμένεται να κάνουν και νέα αύξηση τιμών το προσεχές διάστημα.
  • Το 19% που έχει ήδη κάνει αύξηση, δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε νέα, το προσεχές διάστημα.
  • Ο μέσος όρος αύξησης των τιμών το προσεχές διάστημα, θα διαμορφωθεί κοντά στο 14% ως απόρροια της αύξησης του ενεργειακού κόστους.
  • Ένας στους τρεις επιχειρηματίες (33%), πιστεύει ότι τα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης που έχουν ήδη ληφθεί ή ανακοινωθεί μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση, είναι στη λάθος κατεύθυνση, ενώ και σχεδόν ο ίδιος αριθμός (28%) ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν επαρκούν. Μόλις το 1% θεωρεί ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση και επαρκούν.
  • Το 78% όσων απάντησαν ότι τα μέτρα είναι προς τη λάθος κατεύθυνση, αύξησαν τις τιμές τους, όπως επίσης και το 76% που δήλωσε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν επαρκούν.

Σημειώνεται ότι το 57% των συμμετεχόντων στην έρευνα είναι επιχειρηματίες με προσωπικό έως 10 εργαζόμενους, το 2% με προσωπικό από 11 έως 20 εργαζόμενους, το 5% με προσωπικό από 21 έως 40 εργαζόμενους, το 1% με προσωπικό από 40 έως 60 και το 1% με περισσότερους από 61 εργαζόμενους.

01 March 2022
Banner
Banner