Καλά τα άμεσα μέτρα στήριξης. Τι γίνεται όμως με τις πληγές που θα ανοίξουν μεσοπρόθεσμα;

19 March 2020

Καλά τα άμεσα μέτρα στήριξης. Τι γίνεται όμως με τις πληγές που θα ανοίξουν μεσοπρόθεσμα;

Το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε χθες (Τετάρτη 19/3/2020) η κυβέρνηση δημιουργεί μια ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Μένει βέβαια να γίνει καθαρό ποιες κατηγορίες επιχειρήσεων, ποιους κλάδους της οικονομίας περιλαμβάνουν αυτά τα μέτρα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών, αυτό θα ανακοινωθεί στις επόμενες μέρες, με την εξειδίκευση των ΚΑΔ που περιλαμβάνονται. Μια διαδικασία που θα είναι "δυναμική", σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις και θα μπορεί με συγκεκριμένες αποφάσεις να εντάσσει επιχειρηματικές δραστηριότητες, παρακολουθώντας οικονομικά στοιχεία ή και αιτήματα των ίδιων των επιχειρήσεων.

Αυτό το τελευταίο έχει μεγάλη σημασία, γιατί οι συνέπειες της αναστάτωσης που προκαλούν τα αναγκαστικά μέτρα περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού πλήττουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό δραστηριοτήτων από αυτές που πάγωσαν με κυβερνητική εντολή. Για κάποιες επιχειρήσεις οι συνέπειες θα αργήσουν να αποτυπωθούν στο τζίρο τους. Γύρω από την εστίαση για παράδειγμα, υπάρχει ένας μεγάλος κύκλος προμηθευτικών επιχειρήσεων, είτε παραγωγικές, είτε εμπορικές, οι οποίες χάνουν προσωρινά ένα μέρος της πελατείας τους. Το ίδιο θα συμβεί πιθανόν στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον εξοπλισμό και τις υπηρεσίες. Το μεγάλο πλήγμα που δέχεται ήδη ο τουρισμός, το οποίο προφανώς θα είναι μεγαλύτερο όσο περνά ο καιρός, αναμένεται να φέρει ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στη δραστηριότητα πολλών κλάδων της οικονομίας. Οι δεκάδες χιλιάδες των εργαζομένων που βρέθηκαν ή θα βρεθούν χωρίς δουλειά το επόμενο διάστημα θα έχουν επίπτωση στην κατανάλωση. Τα 800 ευρώ για ενάμιση μήνα είναι πολύ λίγα για να αναπληρώσουν τα χαμένα εισοδήματα.

Σε κάθε περίπτωση, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε "περιορισμό" τίποτα δεν θα είναι ίδιο όπως πριν, καμιά επιχείρηση και κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής.

Για το λόγο αυτό έχει μεγάλη σημασία οι ίδιες οι επιχειρήσεις και οι συλλογικές τους οργανώσεις να θέσουν τα προβλήματά τους στα αρμόδια υπουργεία. Ζητώντας να ενταχθούν στα όποια μέτρα εξαγγέλλονται, αλλά διεκδικώντας και άλλα.

Η αναστολή πληρωμής υποχρεώσεων, θα πρέπει να είναι άμεση. Δεν μπορεί να εξαγγέλλεται αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών Φεβρουαρίου και να υποχρεώνονται αυταπασχολούμενοι και επιχειρηματίες να πληρώσουν αύριο 20 Μαρτίου τις εισφορές Ιανουαρίου.

Το ευεργετικό μέτρο της αναστολής θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα σε υποχρεώσεις απέναντι σε κοινωφελείς οργανισμούς (π.χ. ΔΕΗ).

Τέλος, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και γι αυτό θα πρέπει να υπάρξει ευελιξία στην αντιμετώπισή τους από τις τράπεζες.

Το Meat News είναι έτοιμο να προβάλει όποια ζητήματα απασχολούν τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται γύρω από τον τομέα του κρέατος, ο οποίος για την ώρα δεν φαίνεται να έχει δεχτεί πιέσεις από την υγειονομική κρίση.

Γιώργος Κατερίνης

19 March 2020
Banner
Banner