«Επίσημη πρώτη» με μείωση ΕΝΦΙΑ και φόρων, και βελτιώσεις στις 120 δόσεις

22 July 2019

«Επίσημη πρώτη» με μείωση ΕΝΦΙΑ και φόρων, και βελτιώσεις στις 120 δόσεις

Ολοκληρώνονται απόψε το βράδυ οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, διαδικασία η οποία θα καταλήξει με την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Ήδη από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού προκύπτουν ενδιαφέροντα θέματα.

Χαρακτηριστικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ άμεσα, από το 2019, αλλά και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων, ενώ έθεσε για άλλη μία φορά τον στόχο της Ανάπτυξης για πολλές και καλές δουλειές. «Για την αναγέννηση της μεσαίας τάξης και την παραγωγή νέου πλούτου υπέρ όλων», όπως είπε.

Έτσι, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης:

Ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώνεται στο 20% σε δύο φάσεις. Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο θα ψηφιστεί η μείωση από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα, από 10% στο 5%.

Αυξάνεται, όμως και η φορολογική ευθύνη των επιχειρήσεων. Διευρύνεται η φορολογική βάση με την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, επιτέλους, την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση και την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων.

Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις ακινήτων.

Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ θα πέσει από το 22% στο 9%. Ταυτόχρονα μειώνεται και ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής.

Σταδιακά καταργούνται Εισφορά Αλληλεγγύης και Τέλος Επιτηδεύματος.

Και στη διάρκεια της θητείας της παρούσας κυβέρνησης, οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται από το 20% στο 15%.

Σταδιακά οι δύο συντελεστές ΦΠΑ πλην του υπερκατώτατου, ο οποίος προφανώς διατηρείται, θα καταλήξουν στο 11% και στο 22% από το 13% και 24% που είναι σήμερα.

Τα εκκαθαριστικά που θα λάβουν σε λίγες μέρες οι πολίτες για τον φετινό ΕΝΦΙΑ, θα είναι μεσοσταθμικά 22% χαμηλότερα, προκειμένου να ανακουφιστούν αμέσως εκατομμύρια ιδιοκτήτες αλλά και να τονωθεί η αγορά ακινήτων. Συγκεκριμένα, για μικρές ιδιοκτησίες η ανακούφιση θα είναι της τάξης του 30%. Ο φόρος για όλες τις μεσαίες ιδιοκτησίες, δηλαδή τη μεσαία τάξη της χώρας μας, θα μειωθεί κατά 20%. Και οι πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, με αντικειμενική αξία άνω του ενός εκατομμυρίου, θα δουν μείωση της τάξης του 10%.

Αμέσως θα αλλάξει και η ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο:
•Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ.
•Το επιτόκιο που βαρύνει σήμερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από 5 σε 3%.
•Διευρύνεται η ρύθμιση με την υπαγωγή όλων των επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ.
•Και για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Την ίδια στιγμη όμως ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρόκειται για την τελευταία φορά που το ελληνικό Δημόσιο πραγματοποιεί μια τέτοια ρύθμιση. «Διότι ο στόχος της νέας κυβέρνησης θα είναι διττός: Πρώτον να ελαφρύνουμε από τα χρέη όσους θέλουν, αλλά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους. Και δεύτερον, αυτό να γίνει χωρίς να πλήξει την κουλτούρα πληρωμών στη χώρα μας που έχει τόσο ταλαιπωρηθεί από την αντιαναπτυξιακή φορολόγηση και τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις».

Οι παρεμβάσεις αυτές θα κατατεθούν άμεσα στη Βουλή στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί ως κατεπείγον τις επόμενες ημέρες.

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε άρση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων που καθηλώνουν τις ιδιωτικές επενδύσεις, επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τα δύο σχέδια που έχουν εκπονηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Τράπεζα της Ελλάδας, «ώστε οι τράπεζες να επιτελέσουν την κεντρική τους αποστολή, που δεν είναι άλλη από την χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων».

Στο μέτωπο της Υγείας. Προσλαμβάνονται 2.000 γιατροί και -κυρίως- νοσηλευτές. Η τελευταία ειδικότητα, μάλιστα, θα παρέχεται μαζί με το πτυχίο, ώστε μεσοπρόθεσμα 1.500 νοσηλευτές ετησίως να στελεχώνουν τα νοσοκομεία. Εφαρμόζεται αμέσως ο αντικαπνιστικός νόμος παντού στην επικράτεια. Καταγράφονται οι ανάγκες του συστήματος δημόσιας υγείας ανά την επικράτεια. Δίνεται όμως ξεκάθαρη προτεραιότητα στις ακτινοθεραπείες για τους καρκινοπαθείς. Καθιερώνεται και δεύτερη βάρδια με προκήρυξη θέσεων για τεχνολόγους-ακτινολόγους. Τα φάρμακα των βαρέως πασχόντων θα διανέμονται ή κατ’ οίκον ή από το φαρμακείο της επιλογής τους αντί για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα καλύπτονται όλες οι ανάγκες των πρωτοβάθμιων μονάδων Υγείας. Δρομολογείται άμεσα η καταβολή των συντάξεων χηρείας.

Για το πολιτικό σύστημα. Στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, που ξεκίνησε από τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης, θα απεμπλακούν οι εθνικές εκλογές από τη διαδικασία ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας. Καθιερώνεται άμεσα, νομοθετικά, η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού. Ψηφίζεται νέος εκλογικός νόμος που θα συνδυάζει την αναλογικότητα με την κυβερνησιμότητα. «Δεν θα αφήσουμε τη χώρα έρμαιο στην απλή αναλογική», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, μέσα στο 2020 το κράτος θα αρχίσει να αποκτά πραγματική ψηφιακή υπόσταση. Κάθε γέννηση θα δηλώνεται μόνο μία φορά στη Δημόσια Διοίκηση. Και κάθε παιδί θα εγγράφεται μόνο την πρώτη φορά στην εκπαίδευση. Έκτοτε, θα προχωρεί αυτόματα στην επόμενη βαθμίδα. Οι γονείς θα έχουν πρόσβαση στις επιδόσεις του και δεν θα χρειάζεται να εξεταστεί η γνησιότητα των τίτλων σπουδών του. Κάθε πολίτης θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την ασφαλιστική του κατάσταση και θα επικοινωνεί με το Δημόσιο με εργαλείο επικοινωνίας τη νέα ψηφιακή ηλεκτρονική του ταυτότητα. Με αυτήν θα εισάγεται και στο νοσοκομείο, αν χρειαστεί, και με αυτήν θα εξυπηρετείται συνολικά από το δημόσιο. Οι υπεύθυνες δηλώσεις και οι υπογραφές, μετατρέπονται σε ηλεκτρονικές. Η επικοινωνία του πολίτη  με το Δημόσιο θα γίνεται μόνο μία φορά. Μετά, είναι χρέος των υπηρεσιών του να ενημερώνονται εσωτερικά χωρίς να ταλαιπωρούν τον πολίτη. Κάθε πολίτης θα κάνει τα πάντα με τη νέα ψηφιακή του ταυτότητα.

Για την Παιδεία. Συνδέεται με την οικονομία και δεν παράγει πια άνεργους πτυχιούχους με πτυχία χωρίς αντίκρισμα. Αλλά καλούς επιστήμονες και ικανούς επαγγελματίες. Αμέσως δρομολογείται η διαδικασία την οποία ξεκίνησε η προηγούμενη Κυβέρνηση και προσλαμβάνονται 4.500 εκπαιδευτικοί στην Ειδική Αγωγή, ενώ σταδιακά θα αντιμετωπιστεί οριστικά και το ζήτημα των αναπληρωτών καθηγητών. Οι διδάσκοντες, και όχι το υπουργείο, θα έχουν τελικά τον πρώτο λόγο για το περιεχόμενο των σπουδών. Και είναι τα Πανεπιστήμια αυτά τα οποία και θα καθορίζουν στο τέλος τον ετήσιο αριθμό των εισακτέων. Το πανεπιστημιακό άσυλο καταργείται στο πρώτο κιόλας νομοσχέδιο. Και από το επόμενο έτος ξεκινά η πολιτική ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, της χρήσης της τεχνολογίας και της ανάπτυξης πρότυπων αλλά και πειραματικών σχολείων. Το πρώτο πρότυπο σχολείο της νέας γενιάς προτύπων σχολείων θα ιδρυθεί στο Περιστέρι, στην Δυτική Αττική.

Για την ασφάλεια. «Επιστρέφει και πάλι στις γειτονιές», είπε ο πρωθυπουργός. Αίρονται αμέσως προβληματικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα. Αποτρέπεται η αποφυλάκιση δολοφόνων ισοβιτών και τρομοκρατών. Αλλάζει το καθεστώς των αδειών. Και ιδρύονται φυλακές Υψίστης Ασφαλείας τύπου Γ. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν προσληφθεί 1.500 νέοι αστυνομικοί. Θα στελεχώσουν την ομάδα ΔΙΑΣ και την ομάδα ΔΕΛΤΑ την οποία θα επανασυστήσουμε. Και εντός εξαμήνου θα αντικατασταθεί ο εξοπλισμός και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα της Ελληνικής Αστυνομίας. Και μέσα στο 2020 θα εξασφαλιστούν νέα περιπολικά και νέες μηχανές. Εντατικοποιούνται στα σύνορα, αλλά και στο εσωτερικό, οι έλεγχοι της παράνομης μετανάστευσης. Η διαδικασία παροχής ασύλου αλλάζει και θα ολοκληρώνεται πια με μεγάλη ταχύτητα. Δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην Πολιτική Προστασία, στην πρόληψη, στη συνεργασία, στο συντονισμό των αρμόδιων φορέων. «Η κλιματική αλλαγή, οι τεχνολογικές εξελίξεις, μα πάνω απ’ όλα οι τραγωδίες που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα και μας πλήγωσαν όλους βαθιά, επιβάλλουν ένα διαφορετικό τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας στο πεδίο αυτό». Η Δικαιοσύνη αποκτά νέα ηγεσία που θα οριστεί με σεβασμό στην επετηρίδα και την αξιοκρατία. Και στα δικαστήρια ιδρύονται ειδικά τμήματα για ειδικού χαρακτήρα υποθέσεις με εξειδικευμένους δικαστές. Παρατηρητήριο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται τα δεδομένα της λειτουργίας της. Και για τη γρήγορη απονομή της, επεκτείνεται η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων και η αποθήκευση πρακτικών παντού.

Για τη διεθνή παρουσία της χώρας. Αναβαθμίζεται η παρουσία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προτείνεται για Έλληνας επίτροπος στην επόμενη Κομισιόν ο Μαργαρίτης Σχοινάς, και η Ελλάδα στην επόμενη Επιτροπή θα διεκδικήσει σημαντικό παραγωγικό χαρτοφυλάκιο. Στα Βαλκάνια, προτεραιότητα αποτελεί η άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών από την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Απόλυτη προτεραιότητα θα δοθεί στην προστασία των Μακεδονικών μας προϊόντων και μια μεγάλη διεθνής επικοινωνιακή καμπάνια για την Μακεδονία μας. Και θέλω να ξαναστείλω ένα μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας: Από την συμπεριφορά και την καλή συνεργασία των γειτόνων μας θα κριθεί τελικά και η πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση» σημείωσε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πυξίδα παραμένει το Διεθνές Δίκαιο και η διάθεση φιλικής συνεργασίας. «Χωρίς όμως ρητορικούς παροξυσμούς όπως δυστυχώς αυτούς που ακούσαμε και σήμερα και με ισχυρή εθνική αυτοπεποίθηση. Στο πλαίσιο αυτό δεν διστάζω να καλέσω τον Πρόεδρο Ερντογάν να επιχειρήσουμε μια αμοιβαία προσέγγιση. Να κάνουμε μαζί ένα τολμηρό βήμα μπροστά. Είμαστε υποχρεωμένοι από την γεωγραφία να ζούμε μαζί.  Η αχρείαστη ένταση, οι κούρσες εξοπλισμών στερούν και από τις δύο χώρες πολύτιμους πόρους που μπορούν να αξιοποιηθούν τελικά προς όφελος των πολιτών μας. Η διπλωματία μας, όμως, συνεισφέρει κι αυτή στην εθνική προσπάθεια ανάπτυξης. Στο Υπουργείο Εξωτερικών ενισχύουμε τις δομές για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

Όλα τα παραπάνω θα υπηρετηθούν από 10 νομοσχέδια της κυβέρνησης που είναι ήδη έτοιμα και θα προωθηθούν σε δύο φάσεις: μέσα στο καλοκαίρι και μέχρι το τέλος του 2019. Τα νομοθετήματα αυτά αφορούν:
Το νέο επιτελικό κράτος και την οργάνωσή του.
Το νέο φορολογικό πλαίσιο.
Την Ανάπτυξη με στόχο εθνικές και διεθνείς επενδύσεις. Την απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου, για να μπορέσει η χώρα να γίνει ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις.
Τον εκσυγχρονισμό της πτωχευτικής και προ-πτωχευτικής διαδικασίας. 
Το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και τη νέα τοπική αυτοδιοίκηση. 
Την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, τη Διαφάνεια και την Προστασία του Πολίτη.
Την εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της.
Τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης.
Την αγροτική ανάπτυξη και την οργάνωση του πρωτογενούς τομέα.
Τις μεγάλες τομές που πρέπει να γίνουν στην δημόσια Υγεία.

5 εμβληματικά έργα σε Αττική και Θεσσαλονίκη Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης παρεμβάσεις που θα ανακουφίσουν εκατομμύρια κατοίκους, δημιουργώντας ταυτόχρονα νέες θέσεις εργασίας. Έργα που θα αλλάξουν πλήρως την εικόνα και της Αττικής αλλά και της Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα:
«Έργο πρώτο: H Αθήνα αποκτά σύντομα έναν νέο πόλο πολιτισμού και διεθνούς τουριστικού ενδιαφέροντος. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο επεκτείνεται και ενοποιείται με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αναγεννώντας τα Εξάρχεια, την Πατησίων και την Ομόνοια. Και θέλω να ευχαριστήσω το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που προσφέρθηκε ήδη να χρηματοδοτήσει τις πρώτες μελέτες για αυτό το εμβληματικό έργο που θα αλλάξει την όψη του κέντρου της Αθήνας.
Έργο δεύτερο: Οι φυλακές Κορυδαλλού μεταφέρονται εκτός αστικού ιστού και φεύγουν από την Δυτική Αθήνα. Οι παλαιές εγκαταστάσεις κατεδαφίζονται. Και στη θέση των φυλακών θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο με χώρους άθλησης και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ο Κορυδαλλός και οι γύρω γειτονιές, επιτέλους, θα ανασάνουν. Δυτική Αθήνα είναι και ο Πειραιάς.
Έργο τρίτο: Το πρώην Βασιλικό Κτήμα στο Τατόι αξιοποιείται πολύπλευρα, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Μπορούμε να διαμορφώσουμε πρότυπες αγροδιατροφικές μονάδες. Να καταστήσουμε τους χώρους επισκέψιμους. Να ιδρύσουμε μικρές ξενοδοχειακες μονάδες. Να διαμορφώσουμε τους κήπους. Να αποκτήσουμε καινούριες καθαρές διαδρομές περιπάτου για όλους τους Αθηναίους. Και η Βόρεια Αττική θα αποκτήσει έτσι καινούριο τουριστικό ενδιαφέρον.
Έργο τέταρτο: Ένα έργο στο οποίο -θέλω να είμαι δίκαιος- έχει αναφερθεί και ο πρώην Πρωθυπουργός. Στο Κερατσίνι, και σε συνεργασία με τον δήμο, τα 204 στρέμματα στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας μετατρέπονται σε Μητροπολιτικό πάρκο με αθλητικές αλλά και καλλιτεχνικές δράσεις. Στο ίδιο σημείο, όμως, ιδρύεται και ένα διεθνές κέντρο καινοτομίας σε συνεργασία με μεγάλες επιχειρήσεις τεχνολογίας του εξωτερικού. Στον χώρο των παλαιών Λιπασμάτων, λοιπόν, ανθίζουν πλέον ο πολιτισμός, αλλά και η τεχνολογική πρόοδος.
Έργο πέμπτο: Στην Θεσσαλονίκη, ο χώρος της Διεθνούς Έκθεσης αλλάζει πλήρως και αναβαθμίζεται. Οι εγκαταστάσεις της εκσυγχρονίζονται και πλαισιώνονται από πράσινο. Στόχος είναι η πρωτεύουσα της Μακεδονίας να γίνει φωτεινή εξαίρεση στην τάση οι εκθέσεις να απομονώνονται σε απρόσωπες εγκαταστάσεις εκτός του αστικού ιστού. Ο χώρος της έκθεσης εντάσσεται, έτσι, όλο το χρόνο, στην εμπορική και πολιτιστική ζωή της πόλης»
.

22 July 2019