Μελέτη: Οι επιπτώσεις της πανδημίας στον ευρωπαϊκό κλάδο κρέατος

28 May 2021

Μελέτη: Οι επιπτώσεις της πανδημίας στον ευρωπαϊκό κλάδο κρέατος

Το βόειο κρέας ήταν, μεταξύ των ειδών κρέατος, εκείνο που επηρεάστηκε περισσότερο από την επέλαση της πανδημίας Covid-19 στην Ευρ. Ένωση.

Συγκεκριμένα, το 2020 η παραγωγή βόειου (-6%), το ενδοκοινοτικό εμπόριο (-7%) και οι εξαγωγές σε Τρίτες Χώρες (-3%) μειώθηκαν σε αξία συγκριτικά με τις μέσες τιμές της προηγούμενης πενταετίας.

Κατά τα λοιπά, φαίνεται ότι τα υψηλότερης αξίας είδη, όπως τα αρνιά, τα γουρουνόπουλα, οι πάπιες, επλήγησαν επίσης σημαντικά, κυρίως λόγω των κλειστών υπηρεσιών εστίασης.

Στο συμπέρασμα αυτό φτάνει η μελέτη που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ευρωκοινοβουλίου, και η οποία αναλύει εμπεριστατωμένα τις επιπτώσεις που είχε η πανδημία στην ευρωπαϊκή γεωργία/κτηνοτροφία και τα προϊόντα τους.

Ο αντίκτυπος της πανδημικής κρίσης σε κάθε ξεχωριστό είδος κρέατος, το 2020 (ΚΛΙΚ στην εικόνα για μεγέθυνση)

Σύμφωνα με τη μελέτη:

Βόειο.

Με το κλείσιμο των υπηρεσιών εστίασης το μοσχάρι έχασε ένα πολύ βασικό κανάλι πωλήσεων και είδε σημαντική μείωση στη ζήτηση. Στην Ευρώπη, 40% των πωλήσεων μοσχαρίσιου κρέατος πραγματοποιούνται στο foodservice. Αυτήν την απώλεια, η αύξηση πωλήσεων στο σούπερ μάρκετ θα κατάφερε να την αντισταθμίσει, πολύ περισσότερο που στο επίπεδο της λιανικής η καταναλωτική ζήτηση αυξήθηκε κυρίως σε χαμηλότερης αξίας προϊόντα, όπως ο κιμάς.

Τα βασικά κράτη-μέλη στην παραγωγή βόειου, είχαν απώλειες. Δοκίμασαν το 2020 μείωση στην παραγωγή συγκριτικά με το μ.ό. της προηγούμενης πενταετίας· Ολλανδία (-20%), Γερμανία (-17.5%), Γαλλία (-14.5%), Ιταλία (-5.3%), Ισπανία (-1.3%) και Ιρλανδία (-0.6%).

Τις μεγαλύτερες απώλειες (σε αξία) σε εξαγωγές προς Τρίτες Χώρες είδαν η Ολλανδία (-7.6%), Γερμανία (-6.9%), Πολωνία (-6.5%), Ιρλανδία (-3.4%).

Μεταξύ των κρατών μελών που είδαν τις ενδοκοινοτικές εξαγωγές να μειώνονται ήταν: Γερμανία (-22.1%) και Ιταλία (-18.4%) είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Χοιρινό.

Όπως συνέβη και στο βόειο, το κλείσιμο του Foodservice είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης για ορισμένα προϊόντα χοιρινού κρέατος. Για παράδειγμα, στην αρχή της πανδημίας, η ζήτηση για χοιρίδια σχεδόν εξαφανίστηκε στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Συνολικά, η παραγωγή στην Ε.Ε. μειώθηκε το α’ εξάμηνο 2020. Ωστόσο, παρατηρήθηκε ανάκαμψη το β’ εξάμηνο, με αποτέλεσμα σε επίπεδο έτους να έχουμε αύξηση περί το 1,2% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο έτος.

Όσον αφορά την ποσότητα παραγωγής, η Γερμανία (-6,2%), η Γαλλία (-8,5%) και η Πολωνία (-1,5%) κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση το 2020 σε σύγκριση με τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε ετών. Ωστόσο, αυτές οι χώρες αύξησαν την παραγωγή τους σε αξία, κάτι που συνέβη και με άλλες χώρες.

Η Γερμανία (-1%) και η Δανία (-13,3%) κατέγραψαν μείωση στη συνολική αξία των ενδοκοινοτικών εξαγωγών.

Ο τομέας χοιρινού κρέατος κατάφερε να παραμείνει σταθερός στη διάρκεια της πανδημίας παρά τις επιπλέον δυσκολίες που έθεσε η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλους των χοίρων σε μερικά κράτη μέλη. Συνολικά, μεταξύ όλων των ειδών κρέατος, το χοιρινό είχε την καλύτερη επίδοση όσον αφορά την ανάπτυξη παραγωγής και εξαγωγών το 2020.

Κρέας πουλερικών.

Ο ευρωπαϊκός τομέας κρέατος πουλερικών έχει επηρεαστεί σημαντικά από την κρίση COVID-19, κυρίως όσον αφορά την κατανάλωση. Από τη μία πλευρά, τον Μάρτιο του 2020 σημειώθηκε αύξηση της ζήτησης για κρέας πουλερικών στη λιανική (+20%), με το κοτόπουλο και τη γαλοπούλα να είναι τα είδη που ζητήθηκαν περισσότερο. Από την άλλη πλευρά, με τον τομέα foodservice να απορροφά κανονικά μεγάλο μέρος της παραγωγής κρέατος πουλερικών, τα συνολικά επίπεδα κατανάλωσης μειώθηκαν μόλις αναγκάστηκε να κλείσει αυτός ο τομέας.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια του πρώτου λοκντάουν, η αύξηση των λιανικών πωλήσεων δεν ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει το κλείσιμο του foodservice, το οποίο στα κράτη-μέλη Ε.Ε. κυμαίνεται από το 20% έως το 40% της κατανάλωσης κρέατος πουλερικών.

Πρέπει επιπλέον να σημειωθεί ότι το κλείσιμο του foodservice οδήγησε τελικά σε χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής στα πουλερικά. Συνολικά, τα πτηνοσφαγεία παράγγειλαν στους πτηνοτρόφους 10-30% λιγότερα κοτόπουλα για σφαγή. Επίσης, στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, τα πτηνοσφαγεία και οι μονάδες μεταποίησης αναγκάστηκαν να αλλάξουν την παραγωγή και μετακινήθηκαν από προϊόντα που προορίζονταν για τις υπηρεσίες εστίασης, προς προϊόντα λιανικής για κατανάλωση στο σπίτι. Αυτή η αλλαγή περιελάμβανε απρόβλεπτες επενδύσεις και κόστος για όσους δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό (π.χ. συσκευασία).

Συνολικά, οι Ολλανδία (-15%), Βέλγιο (-6,6%), Ιταλία (-4,5%) και Γαλλία (-2,1%) κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση σε αξία παραγωγής το 2020 σε σύγκριση με τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε ετών. Τα κράτη μέλη που επλήγησαν περισσότερο όσον αφορά την αξία εξαγωγών σε Τρίτες Χώρες ήταν η Γαλλία (-24,9%), η Ιταλία (-18,5%), το Βέλγιο (-16,3%), η Ολλανδία (-3,9%) και η Γερμανία (-1,7%). Όσον αφορά τις εξαγωγές εντός ΕΕ, η Γαλλία σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση, τόσο σε ποσότητα (-14,4%) όσο και σε αξία (-21,1%).

Αιγοπρόβειο.

Σε γενικές γραμμές, το αιγοπρόβειο κρέας επηρεάστηκε σημαντικά από την υγειονομική κρίση COVID-19, κυρίως λόγω της δραστικής μείωσης των πωλήσεων στο κανάλι των υπηρεσιών εστίασης, αλλά και λόγω της χαμηλότερης ζήτησης για οικιακή κατανάλωση. Καθώς η κατανάλωση αυτού του είδους κρέατος συνδέεται στενά με μεγάλες εορτές (π.χ. Χριστούγεννα και Πάσχα), οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια τέτοιων εορτασμών στα περισσότερα κράτη μέλη συνέβαλαν στη μεγάλη μείωση.

Οι τιμές στο πρόβειο κρέας παρουσίασαν διακυμάνσεις το πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ το ελαφρύ αρνί σημείωσε πτώση. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, οι τιμές ήταν υψηλότερες το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Οι τιμές στο ελαφρύ αρνί αυξήθηκαν κατά 5,8% και στο βαρύ κατά 10,5% το 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Συνολικά, Γερμανία (-14%), Ισπανία (-8,9%) και Ελλάδα (-5,9%) ήταν τα κράτη μέλη που κατέγραψαν μείωση της παραγωγής σε αξία, συγκριτικά με τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε ετών.

Τα κράτη μέλη που επηρεάστηκαν περισσότερο όσον αφορά την αξία εξαγωγών σε Τρίτες Χώρες ήταν η Γερμανία (-56,2%), η Γαλλία (-27,8%) και η Ρουμανία (-6,9%). Όσον αφορά τις εξαγωγές εντός της ΕΕ, η Ρουμανία σημείωσε την μεγαλύτερη πτώση (-57,6%), ακολουθούμενη από την Ελλάδα (-33,7%), τη Γερμανία (-25,7%), την Ολλανδία (-19,2%) και τη Γαλλία (-17%).

28 May 2021
Banner
Banner