Επιδότηση με 230 €/Μwh στα κρεοπωλεία και κατάργηση του ΦΠΑ στο κρέας ζητά το ΚΚΕ

17 May 2022

Επιδότηση με 230 €/Μwh στα κρεοπωλεία και κατάργηση του ΦΠΑ στο κρέας ζητά το ΚΚΕ

Τη λήψη απαραίτητων μέτρων στήριξης για τους αυτοαπασχολούμενους κρεοπώλες, ζητούν με ερώτησή τους στη Βουλή οκτώ (8) βουλευτές του ΚΚΕ. Στην ερώτησή τους, η οποία απευθύνεται στους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θέτουν δυο βασικά αιτήματα:

  • την επιδότηση των τιμολογίων ρεύματος με 230 ευρώ/Mwh
  • την κατάργηση του ΦΠΑ στο κρέας.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

Τους τελευταίους μήνες, ο κλάδος των αυτοαπασχολούμενων κρεοπωλών είναι αντιμέτωπος με τις συνεχείς – ακόμα και εβδομάδα την εβδομάδα- αυξήσεις του κρέατος από τις μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες αλλά και τους εισαγωγείς κρέατος. Εδώ και χρόνια, η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε., που υλοποιούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, έχει οδηγήσει στην υπονόμευση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας για διατροφική επάρκεια σε μια σειρά από απαραίτητα προϊόντα -μεταξύ των οποίων και το κρέας.

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν επιβαρύνει κατά πολύ το κόστος λειτουργίας των καταστημάτων, λόγω της χρήσης ψυκτικών μονάδων και ηλεκτρικών μηχανών επί 24ώρου βάσεως. Με αυτές τις αυξήσεις στην τιμή του κρέατος εξανεμίζεται όχι μόνο το όποιο ποσοστό κέρδους είχαν οι μικρές, οικογενειακές κατά βάση, επιχειρήσεις των συνοικιακών κρεοπωλείων, αλλά και η δυνατότητα τους να αγοράσουν νέο εμπόρευμα.

Η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος που δίνει σήμερα η κυβέρνηση καλύπτει μόνο ένα ελάχιστο μέρος αυτών των αυξήσεων. Ακόμα και μετά την επιδότηση ο λογαριασμός του ρεύματος είναι αυξημένος έως και 100% ή 150%. Ενώ διατηρούνται παράλληλα στα ίδια υψηλά επίπεδα όλες οι έμμεσες πληρωμές (π.χ. δημοτικά τέλη).

Οι παραπάνω εξελίξεις, κάνουν ακόμα πιο άνισο τον ανταγωνισμό στην αγορά κρέατος υπέρ των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ και εις βάρος των μικροεπαγγελματιών λιανοπωλητών κρεωπωλών, σε συνθήκες μάλιστα σημαντικής μείωσης του πραγματικού εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων, για τα οποία γίνεται όλο και πιο δύσκολη η αγορά ποιοτικού κρέατος.

Την πασχαλινή περίοδο, όπως αναφέρει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (Π.Ο.Κ.Κ.) η ζήτηση για αρνί, που αποτελεί βασική πηγή εισοδήματός τους, έπεσε απότομα από τους καταναλωτές, η κατανάλωση στα κρεοπωλεία μειώθηκε σημαντικότατα ενώ δεν αντικαταστάθηκε από τα άλλα είδη κρέατος που σημείωσαν αύξηση στην κατανάλωση. Κερδισμένες βγήκαν και πάλι οι μεγάλες αλυσίδες και τα σούπερ μάρκετ. 

Συνεπώς αναδεικνύεται η ανάγκη για κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και των χρεώσεων για Α.Π.Ε., και να τεθεί πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ρεύματος, ώστε να μειωθεί το κόστος ενέργειας για τις μικροεπιχειρήσεις και να απαγορευτούν οι διακοπές ρεύματος. Όπως επίσης και να υιοθετηθούν μέτρα όπως η κατάργηση των Φ.Π.Α. και ΕΦΚ στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

- Να επιδοτηθούν τα τιμολόγια των πολύ μικρών επιχειρήσεων λιανοπωλητών κρεοπωλών, με 230 ευρώ/Mwh με προτεραιότητα όσους το ετήσιο ατομικό εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ,

-  Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στο κρέας, όπως και σε άλλα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.


Οι  Βουλευτές: Κατσώτης Χρίστος, Καραθανασόπουλος Νίκος, Κομνηνάκα Μαρία, Λαμπρούλης Γιώργος, Μαρίνος Γιώργος, Παπαναστάσης Νίκος, Στολτίδης Λεωνίδας, Συντυχάκης Μανώλης

17 May 2022
Banner
Banner