Συμμετοχή μελών-επενδυτών στους συνεταιρισμούς φέρνει το υπό διαβούλευση ν/σ του ΥΠΑΑΤ

09 January 2020

Συμμετοχή μελών-επενδυτών στους συνεταιρισμούς φέρνει το υπό διαβούλευση ν/σ του ΥΠΑΑΤ

Μέχρι την Τρίτη 14 Ιανουαρίου θα διαρκέσει η δημόσια διαβούλευση για το προσχέδιο νόμου περί των συνεταιρισμών, το οποίο δημοσιοποίησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τη σχετική  ανακοίνωση, το προτεινόμενο νομοσχέδιο παρέχει αυξημένες δυνατότητες στα μέλη των αγροτικών συνεταιρισμών ώστε, μέσω των διατάξεων του Καταστατικού που εκείνα θα ορίσουν, να διαμορφώσουν το κατάλληλο γι’ αυτούς πλαίσιο λειτουργίας του ΑΣ ως ιδιωτικής και αυτόνομης επιχειρήσεως, η οποία θα έχει πρόσβαση σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που δεν αλλοιώνουν τον αγροτικό χαρακτήρα της.

Παράλληλα, προς επίλυση του παγίου προβλήματος χρηματοδοτήσεως της λειτουργίας των ΑΣ, πράγμα που τους καθιστά μη ανταγωνιστικούς, ενισχύεται η δυνατότητα συμμετοχής μελών-επενδυτών με δικαίωμα ψήφου, πράγμα που καθιστά ελκυστική την συμμετοχή τους, χωρίς όμως ο ΑΣ να αλλοτριώνεται ως θεσμός της αγροτικής οικονομίας.

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο ρυθμίζεται και ο ρόλος του κράτους, ο οποίος περιορίζεται στις διαδικασίες καταχώρησης στο Μητρώο, στον έλεγχο νόμιμης λειτουργίας και στην μέριμνα για την ανάπτυξη των ΑΣ.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 14.01.2020, ημέρα Τρίτη και ώρα 15:00. Δείτε εδώ το νομοσχέδιο.

09 January 2020
Banner
Banner