Επείγουσα εγκύκλιος του ΥΠΑΑΤ για επαγρύπνηση σε όλη τη χώρα για την αφρικανική πανώλη

14 February 2020

Επείγουσα εγκύκλιος του ΥΠΑΑΤ για επαγρύπνηση σε όλη τη χώρα για την αφρικανική πανώλη

Με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο που απευθύνει στις Περιφέρειες, τις Περιφερειακές Ενότητες αλλά και στις οργανώσεις χοιροτρόφων, η Διεύθυνση Υγείας Ζώων στο ΥΠΑΑΤ καλεί σε επαγρύπνηση για τον έλεγχο της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (ΑΠΧ).

Όπως είναι γνωστό, από την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, επιβεβαιώθηκε εστία ΑΠΧ σε περιοχή των Σερρών, και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπονται για την περίσταση.

Με το χθεσινό (13/2) έγγραφο η αρμόδια Διεύθυνση επισημαίνει την αναγκαιότητα της ενίσχυσης της εφαρμογής των μέτρων ελέγχου και επιτήρησης της ΑΠΧ με την αύξηση της επαγρύπνησης των κτηνιατρικών υπηρεσιών σε όλη τη Χώρα. Καλεί σε ενεργοποίηση του σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της ΑΠΧ, σε όλη τη χώρα. Ενημερώνει για τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου σε Δράμα και Ξάνθη, που γειτνιάζουν με την περιοχή όπου εντοπίστηκε η εστία ΑΠΧ. Υπογραμμίζει τη σημασία του εντατικού προγράμματος παθητικής επιτήρησης στις οικόσιτες εκτροφές χοίρων. Τονίζει ότι η μείωση του πληθυσμού των αγριόχοιρων παραμένει ο στρατηγικός στόχος του προγράμματος ελέγχου της ΑΠΧ. Επαναλαμβάνει με λεπτομέρειες τα σχετικά με τη διακίνηση χοίρων, την καταγραφή χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων, τη σήμανση των χοίρων, τα μέτρα βιοασφάλειας στις εκτροφές, στα σφαγεία και στα οχήματα που μεταφέρουν χοίρους.

Δείτε εδώ την εγκύκλιο.

14 February 2020
Banner
Banner