Επαφές Τελιγιορίδου στην Κίνα για συνεργασία των δύο χωρών στον αγροτικό τομέα

22 May 2019

Επαφές Τελιγιορίδου στην Κίνα για συνεργασία των δύο χωρών στον αγροτικό τομέα

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το ταξίδι που πραγματοποίησε στην Κίνα η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου για να πάρει μέρος στην 4η Διάσκεψη των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης της Πρωτοβουλίας 17+1 ανάμεσα στην Κίνα και τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Στην εισήγησή της η κ. Τελιγιορίδου μίλησε για τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη της ψηφιακής γεωργίας, ενώ στη διάρκεια της Διάσκεψης συνομίλησε με τον Κινέζο υπουργό Γεωργίας Han Changfuμε τον οποίο συζήτησε θέματα συνεργασίας στον αγροτικό τομέα των δύο χωρών.

Η κ. Τελιγιορίδου είχε διμερή σύσκεψη εργασίας με τον αναπληρωτή υπουργό Γεωργίας Qu Dondgyu όπου ανέπτυξε τις θέσεις της Ελλάδας για τη συνεργασία στον αγροτικό τομέα με την Κίνα. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε εξαιρετικά καλό κλίμα και επαναβεβαιώθηκαν οι πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ.

Η Ελληνίδα υφυπουργός συνοδευόμενη από τον Qu Dondgyu ξεναγήθηκε στη μεγαλύτερη έκθεση τσαγιού στην Κίνα με 2.000 εκθέτες και 1 εκατομμύριο επισκέπτες και στη συνέχεια μετέβη στην πόλη Nigbo όπου έτυχε θερμής υποδοχής και είχε σύσκεψη με την δημοτική αρχή της πόλης, τον Li Guanding και τους αρμόδιους φορείς της επαρχίας, για εμπορικά θέματα στον αγροτικό τομέα και ξεναγήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο της πόλης.

Η κ. Τελιγιορίδου είχε επίσης διμερή σύσκεψη στο Πεκίνο με την Γενική Διεύθυνση Τελωνείων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και τον αρμόδιο υφυπουργό Zhang Jiwen κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν ζητήματα και υπήρξε θετική ανταπόκριση από την κινεζική πλευρά για:
α) την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας για την υπογραφή πρωτοκόλλου για την εξαγωγή στην Κίνα του κρόκου Κοζάνης,
β) την ομαδοποίηση των φρούτων, θέμα που αρνούνταν έως σήμερα η κινεζική πλευρά, ώστε να εξεταστούν ταυτόχρονα οι τεχνικοί φάκελοι για τα πυρηνόκαρπα φρούτα που έχει υποβάλει η χώρα μας κατά τον έλεγχο των κινεζικών αρχών για τα κεράσια,
γ) την επέκταση των εξαγωγών ακτινιδίων από το σύνολο της χώρας μας προς την Κίνα,
δ) την εξέταση του φακέλου εξαγωγών για το ελληνικό λαβράκι και άλλων προϊόντων.

Σε συνέχεια της πετυχημένης επίσκεψης η υφυπουργός κάλεσε τον ομόλογό της στην Ελλάδα, μεταφέροντας και την πρόσκληση του υπουργού κ. Αραχωβίτη και η κινεζική πλευρά δεσμεύτηκε πως άμεσα τον επόμενο μήνα θα επισκεφθεί τη χώρα μας ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας της Κίνας.

"Με τις σταθερές και συντονισμένες προσπάθειες του ΥΠΑΑΤ, ανοίγουν οι δρόμοι των εξαγωγών για τα ελληνικά προϊόντα και αυτό αποτυπώνεται ήδη στις σημαντικές αυξήσεις των εξαγωγών" καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ.

22 May 2019
Banner