Ενστάσεις και επισημάνσεις για τον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

18 March 2022

Ενστάσεις και επισημάνσεις για τον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

Για επικοινωνιακό τέχνασμα της κυβέρνησης και σκόπιμης προσπάθειας σύγχυσης του αγροτικού κόσμου, κάνει λόγο με σχετική ανακοίνωσή της, η Προοδευτική Κίνηση Αγροτών (ΠΑΚ) Θεσσαλίας, αναφορικά με το θέμα του αγροτικού πετρελαίου αφού, όπως υποστηρίζει, δεν υφίσταται μηδενισμός του συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) αλλά επιστροφή.

Η Κίνηση επισημαίνει ότι στο σχετικό νομοσχέδιο, στο Άρθρο 50, αναφέρεται αρχικά ότι για το έτος 2022 θα ισχύει μηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης, αλλά αμέσως μετά αυτός ο μηδενισμός ακυρώνεται, αφού στο ίδιο άρθρο γίνεται λόγος για επιστροφή και επίσης για μελλοντική υπουργική απόφαση «στην οποία καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ο χρόνος επιστροφής, τα δικαιούχα επιστροφής πρόσωπα, τα κριτήρια για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου κινητήρων για τις οποίες υπολογίζεται η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης».

Με βάση τα παραπάνω, ΔΕΝ μπορεί να ισχύει και ο μηδενισμός του ΕΦΚ και η επιστροφή του ΕΦΚ, λέει η ΠΑΚ, επισημαίνοντας επίπλέον ότι «το μέχρι τώρα κονδύλι των 60 εκ. ευρώ, δεν επαρκεί για να καλύψει καμία στοιχειώδη επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης και συνεπώς θα πρέπει να αυξηθεί και να φτάσει τουλάχιστον τα 150 εκ. ευρώ, όπως επίσης δεν θα πρέπει να υπάρχουν κριτήρια και  «κόφτες», τύπου 3ετίας των φορολογικών δηλώσεων ή τυχόν συμψηφισμοί, που το μόνο που εξυπηρετούν, είναι να μειωθούν όσο περισσότεροι δικαιούχοι».

18 March 2022
Banner
Banner