Ενεργοποίηση του νέου Ταμείου Μικροπιστώσεων για τον αγροδιατροφικό τομέα

24 November 2021

Ενεργοποίηση του νέου Ταμείου Μικροπιστώσεων για τον αγροδιατροφικό τομέα

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο λειτουργίας του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω του οποίου παρέχονται δάνεια με ιδιαίτερα μειωμένες εξασφαλίσεις, η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών διευρύνει τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΠΑΑ για την παροχή πρόσθετων δυνατοτήτων δανειοδότησης στους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα μέσα από τη χορήγηση μικροπιστώσεων.

Προς τούτο υπεγράφη από τον αρμόδιο γενικό γραμματέα ΥΠΑΑΤ Δημ. Παπαγιαννίδη, η Πρόσκληση προς την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ως φορέα διαχείρισης για την ενεργοποίηση του νέου Ταμείου Μικροπιστώσεων για τον Αγροδιατροφικό Τομέα,

Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση που έχει καταγραφεί και για πολύ μικρά δάνεια, αξιοποιώντας το πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο, με το οποίο θεσπίστηκε η δυνατότητα ίδρυσης παρόχων μικροπιστώσεων. Έτσι, μέσω του ΠΑΑ 2014 -2020 και με πόρους του Ενωσιακού Μέσου Ανάκαμψης (EURI) συστήνεται ένα νέο Ταμείο παροχής δανείων επιμερισμένου κινδύνου, στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν, ως Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί, τόσο Τράπεζες όσο και πάροχοι μικροπιστώσεων. Στην επενδυτική στρατηγική του Ταμείου προβλέπεται συνδυασμός των δανείων με επιδότηση επιτοκίου και με τεχνική στήριξη των τελικών αποδεκτών, με σκοπό το εργαλείο να είναι ελκυστικό τόσο για τους ωφελούμενους  όσο και για τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. «Ειδικότερα, φιλοδοξία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη δανειακών προϊόντων ύψους μέχρι 25.000 ευρώ, τα οποία θα παρέχονται με ελάχιστες ή καθόλου εξασφαλίσεις, με επιδότηση του επιτοκίου για τα πρώτα έτη αποπληρωμής και με τη δυνατότητα να παρέχεται στήριξη στους ωφελούμενους, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τέτοιου είδους χρηματοδότηση, ώστε να αναπτύξουν και να εκτελέσουν σωστά το επιχειρηματικό τους σχέδιο. Παράλληλα, η στρατηγική αυτή περιορίζει σημαντικά το ρίσκο που αναλαμβάνουν οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, στοχεύοντας στην προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων φορέων ώστε να αναπτυχθεί ένα οικοσύστημα παρόχων μικροπιστώσεων στον αγροδιατροφικό τομέα» αναφέρει σε σχετική ενημέρωση το ΥΠΑΑΤ.

24 November 2021
Banner
Banner