ΥΠΑΑΤ: Ισχυρό ενδιαφέρον στα Εμιράτα για ελληνικά γαλακτοκομικά και κρέας

29 July 2020

ΥΠΑΑΤ: Ισχυρό ενδιαφέρον στα Εμιράτα για ελληνικά γαλακτοκομικά και κρέας

Στις προοπτικές ανάπτυξης των εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο πλαίσιο του 2ου Φόρουμ Διευρυμένης Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στη διαδικτυακή συνάντηση της Ομάδας για τη Γεωργία, συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο κ. Σκρέκας, ο ΓΓ Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥπΑΑΤ, Κ. Μπαγινέτας, εκπρόσωποι του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και παραγωγικών φορέων του πρωτογενούς τομέα. Από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμμετείχαν ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος της χώρας, καθώς και οι επικεφαλής των αγροδιατροφικών εταιρειών Al Dahra και Elite Agro.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, στο επίκεντρο των συζητήσεων (που ακολουθούν την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών το 2019) ήταν οι ευκαιρίες που δημιουργούνται για την αύξηση των εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Από την πλευρά των ΗΑΕ υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον για γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας, σιτάρι, κριθάρι, φρέσκα φρούτα, ελιές και ελαιόλαδο.

Ακόμα, συζητήθηκαν οι προοπτικές επενδύσεων στον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα, καθώς οι εταιρείες των ΗΑΕ εξετάζουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ελληνική αγορά.

Ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι η εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών προσφέρει τη δυνατότητα για σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες και στον αγροδιατροφικό τομέα.

Ο Υφυπουργός παρουσίασε τις πολιτικές που εφαρμόζει η Κυβέρνηση για την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα και εξήρε τα μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων της ελληνικής Γης. Επίσης, συμπλήρωσε ότι η Κυβέρνηση θα ενθαρρύνει με κάθε μέσο την ενίσχυση των διμερών εμπορικών συναλλαγών, ώστε τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα να κατακτήσουν μια ξεχωριστή θέση και στην αγορά των ΗΑΕ.

29 July 2020
Banner
Banner