Ένα βιβλίο με τον αγρότη στο επίκεντρο

22 July 2019

Ένα βιβλίο με τον αγρότη στο επίκεντρο

Το βιβλίο του Δημήτρη Μιχαηλίδη «Σκέψεις για την Αγροτική Ανάπτυξη», παρουσίασαν οι Εκδόσεις ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ στην Πνευματική Εστία Βούλας υπό την αιγίδα του Δήμου Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης και τη φροντίδα της Γιάννας Μίχου (Skywalker). Το βιβλίο προλόγισαν η Μάγδα Κοντογιάννη (Γραμματέας Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής), ο Γιώργος Παπαβασίλης (Πρόεδρος Ομάδας Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων), ο Αθανάσιος Κελμάγερ (Πρόεδρος Αγροτικού Ανθοκομικού Συνεταιρισμού Αθηνών) και η υπεύθυνη της επιμέλειας και της έκδοσης Κατερίνα Γκρίτζαλη (στέλεχος του Skywalker και του ΣΤΕΝΤΟΡΑ).

Για να πάρουμε μια ιδέα για την ανάγκη που έρχεται να υπηρετήσει το νέο αυτό βιβλίο, αντιγράφουμε από τον πρόλογο του Δημήτρη Μιχαηλίδη: «Το 2000 ξεκίνησα να γράφω τα ΑγροΝέα, και να τα κυκλοφορώ κάθε Τρίτη και Παρασκευή, με την ίδια ακριβώς μορφή, μέσω fax (τότε, με email σήμερα), με αφορμή την υποστήριξη 19 Ομάδων Τοπικής Δράσης, οι οποίες υλοποιούσαν προγράμματα LEADER, στην ελληνική ύπαιθρο.

Είχε προηγηθεί η εμβάθυνση στα προβλήματα της Αγροτικής Ανάπτυξης με την ενασχόλησή μου με την Αγροτική Εκπαίδευση, η δυνατότητα να δω τα αγροτικά πράγματα από άλλη πλευρά (της Βιομηχανίας), η ένταξή μου στην επίσημη αγροτική πληροφόρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Rural Carefour) και η πίστη μου στον εθελοντισμό, στην νεολαία (προσκοπισμός) και στην κοινωνία των πολιτών (Πανελλήνιο Παρατηρητήριο Οργανώσεων Κοινωνίας Πολιτών-Βασίλης Τακτικός).

Το 2015 συνειδητοποίησα την καταπίεση, μέχρι διάλυσης, των αγροτικών κοινωνιών, των αγροτικών επαγγελμάτων και του τρόπου ζωής & πολιτισμού των αγροτών στις περιαστικές περιοχές, λόγω κυρίως της επιθετικής ιμπεριαλιστικής επέκτασης των αστών, με όπλο το τσιμέντο και τις εντάξεις στα σχέδια πόλεων. Μια απάνθρωπη διαδικασία προσανατολισμένη στον εκχρηματισμό, ή απλά χρηματισμό, όλων και κυρίως όσων πληρώνουμε για να διαφυλάξουν την έννομη τάξη (Δημόσιοι υπάλληλοι) και μπορούν να υπεξαιρέσουν, λόγω θέσης.

Στις 7/6/2019 πραγματοποιήθηκε η πρώτη ημερίδα προετοιμασίας για την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Γεωργικής Πολιτικής 2021-2027, εκεί που χτυπά η «καρδιά» της γραφειοκρατίας όσων μισθοδοτούνται και κάνουν καριέρα με αντικείμενο την μελέτη της αγροτικής ανάπτυξης και για τον αγροτικό τομέα. Εκεί, ακούγοντας τις με πολλά στοιχεία εισηγήσεις, συνειδητοποιεί κάποιος γιατί το Υπουργείο Γεωργίας κατάντησε Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και από υπουργείο κάποιου χώρου-τομέα (πχ της γεωργίας) κατάντησε υπουργείο διαδικασίας…

Σήμερα ζούμε την κατάταξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στην 16η θέση, από τα 17 συνολικά Υπουργεία, στην ιεραρχία της Κυβέρνησης. Για όσους μπορούν να βλέπουν πίσω από τα μαύρα σημάδια πάνω σε λευκό χαρτί, ίσως να σημαίνει την σημασία που δίνει ο Κυβερνητικός μηχανισμός στην παραγωγή πραγματικού πλούτου και στην αγροτική κοινωνία, που τον παράγει!

[…] Στο βιβλίο «σκέψεις για την Αγροτική Ανάπτυξη» με κείμενα που δημοσιεύθηκαν στον ΣΤΕΝΤΟΡΑ και αλλού, βρίσκονται σκόρπιες «φωτογραφίες» από τον αγροτικό κόσμο, με τον οποίο μοιάζει να μην θέλει να ασχοληθεί κανένας, αν και θα μπορούσε ίσως κάποιος κοινωνιολόγος να διακρίνει ακόμα και διάθεση αποστροφής των αστών εναντίον των αγροτών. Όλοι ασχολούνται με την αγροτική ανάπτυξη ή με την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, ή με την αύξηση της αγροτικής παραγωγής, ή την παραγωγικότητα μιας εκτροφής ή εκμετάλλευσης, με τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, με την επιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα, αλλά σχεδόν κανένας δεν ασχολείται με τους αυθεντικούς αγρότες, τους πραγματικούς ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος, τους ανθρώπους των αγροτικών κοινωνιών, τους παραγωγούς πραγματικού πλούτου».

Η παρουσίαση του βιβλίου έκλεισε σε ευχάριστο και οικείο κλίμα ανταλλαγής απόψεων και προβληματισμών στα πεδία αναφοράς του βιβλίου, με κεράσματα και κρασάκι σε μια καταπληκτική βραδιά, ανάμεσα σε καλούς φίλους.

22 July 2019
Banner