Ένα βήμα πιο κοντά σε συμφωνία για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές

01 October 2018

Ένα βήμα πιο κοντά σε συμφωνία για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές

Σε συμφωνία επί της πρότασης της Κομισιόν για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές κατέληξαν χθες 1/10 τα κράτη μέλη της Ε.Ε. που συνήλθαν στην Ειδική Επιτροπή Γεωργίας. Ειδικότερα, η συμφωνία αφορά τη διαπραγματευτική θέση του Συμβουλίου της Ε.Ε. επί της πρότασης για πιο δίκαιες σχέσεις στον αγροδιατροφικό τομέα μεταξύ των μικρών αγροτών και μεταποιητών, και των μεγαλύτερων εμπορικών τους εταίρων.

Στο παρελθόν η κατανομή της αξίας στην αλυσίδα των τροφίμων αποδείχθηκε συχνά αθέμιτη, με τους αγρότες να παίρνουν μόνο ένα μικρό μερίδιο της τιμής που καταβάλλουν οι καταναλωτές για τα τρόφιμα που αγοράζουν. Δεδομένου ότι μιλάμε κυρίως για μικρομεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις, η ικανότητα των μεγάλων επιχειρήσεων να χρησιμοποιούν την πολύ μεγαλύτερη διαπραγματευτική τους δύναμη για να επιβάλουν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, υπήρξε σημαντικός παράγοντας για το φαινόμενο αυτό.

Η θέση του Συμβουλίου της Ε.Ε. βασίζεται στην πρόταση οδηγίας της Κομισιόν που θα δημιουργήσει ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο το οποίο θα παρέχει ένα ελάχιστο επίπεδο προστασίας για τους αγρότες έναντι των πιο προφανών αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, όπως: οι καθυστερημένες πληρωμές για ευαλλοίωτα προϊόντα διατροφής, οι ακυρώσεις παραγγελιών της τελευταίας στιγμής, οι μονομερείς και αναδρομικές αλλαγές στις συμβάσεις και οι υποχρεώσεις του προμηθευτή να πληρώσει για την απώλεια προϊόντων.

Αν και η θέση του Συμβουλίου διατηρεί το πεδίο εφαρμογής της πρότασης της Κομισιόν, το βελτιώνει περαιτέρω:
• συμπεριλαμβάνοντας κι άλλα αγροτικά προϊόντα πέρα από τα τρόφιμα
• δίνοντας τη δυνατότητα στους προμηθευτές να υποβάλουν καταγγελία στο δικό τους κράτος μέλος και
• αποσαφηνίζοντας ότι τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν ή να εισαγάγουν εναντίον των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, κανόνες αυστηρότερους από εκείνους που ισχύουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωκοινοβούλιο θα ξεκινήσουν μόλις το τελευταίο συμφωνήσει τη στάση του απέναντι στο ζήτημα αυτό.

01 October 2018
Banner
Banner