Εμπορική συμφωνία για το βόειο έκλεισαν ΗΠΑ-Βραζιλία

09 August 2016

Εμπορική συμφωνία για το βόειο έκλεισαν ΗΠΑ-Βραζιλία

Μια εντατική δουλειά κάνουν οι ΗΠΑ για να ανοίξουν τις παγκόσμιες αγορές στο αμερικανικό κρέας. Ετσι, μετά τις συμφωνίες που ξανάνοιξαν τις αγορές της Σαουδικής Αραβίας και του Περού για το αμερικανικό βοδινό, της Νότιας Κορέας για το κρέας πουλερικών, της Νότιας Αφρικής για βοδινό, χοιρινό και κρέας πουλερικών, ήρθε η σειρά της Βραζιλίας, καθώς όπως ανακοινώθηκε την 1η Αυγούστου, ΗΠΑ και Βραζιλία ολοκλήρωσαν την πολυαναμενόμενη εμπορική συμφωνία για τις εξαγωγές στο βόειο. Τώρα πια αναμένεται ότι σε ένα διάστημα 90 ημερών θα ξεκινήσουν οι εξαγωγές βόειου εκατέρωθεν.

Η υπόθεση κρατάει από το 2013, όταν επεβλήθη αποκλεισμός στο βραζιλιάνικο βοδινό εξαιτίας των φόβων για αφθώδη πυρετό. Μετά από εντατικές και μακρόχρονες διαπραγματεύσεις, ήρθησαν οι επιφυλάξεις εκατέρωθεν: οι Βραζιλιάνοι αναγνώρισαν τον αμελητέο κίνδυνο που περικλείουν οι ΗΠΑ για σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών, και οι ΗΠΑ αναγνώρισαν ότι τα βραζιλιάνικα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων είναι ισοδύναμα με τα αμερικανικά. Το τέλος αυτής της ιστορίας θα βρει αυτές τις δύο χώρες, που είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς βοδινού παγκοσμίως, να αποκαθιστούν τις εμπορικές ροές σε νωπό και κατεψυγμένο βόειο κρέας.

Και οι δύο πλευρές δηλώνουν τώρα απόλυτα ικανοποιημένες.

«Είμαστε χαρούμενοι που η Βραζιλία ευθυγραμμίστηκε με τα διεθνή επιστημονικά στάνταρ και ενθαρρύνουμε κι άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο» σημείωσε με την ευκαιρία της συμφωνίας ο υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ. Ήταν μια δήλωση που άφηνε εμμέσως υπονοούμενα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αυτό το θέμα, η μη-αποδοχή «των σύγχρονων επιστημονικών δεδομένων», είναι το βασικό επιχείρημα των ΗΠΑ απέναντι στις επιφυλάξεις που προβάλλουν οι Ευρωπαίοι όσον αφορά την ασφάλεια τροφίμων στο πλαίσιο της υπό διαπραγμάτευση ευρω-αμερικανικής συμφωνίας ΤΤΙΡ.

Από την πλευρά του ο Βραζιλιάνος υπουργός Γεωργίας σημείωσε ότι η εξέλιξη είναι σημαντική για τη χώρα του, «όχι μόνο επειδή η αμερικανική αγορά έχει σημαντική αγοραστική δυνατότητα, αλλά και διότι οι ΗΠΑ είναι μια χώρα αναφοράς για άλλους εισαγωγείς νωπού βοδινού».

«Μικρής σημασίας εξέλιξη βραχυπρόθεσμα»

Πάντως πρέπει να σημειώσουμε ότι την ικανοποίηση των δύο πλευρών οφείλουμε να τη δούμε σε ένα σχετικό πλαίσιο. Για τη Βραζιλία είναι ενδεχομένως μία ακόμη δυνατότητα εξαγωγών, ενώ για τις ΗΠΑ λειτουργεί ως ένα είδος… προθέρμανσης για τη μεγάλη συμφωνία με την Ε.Ε., την ΤΤΙΡ. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η αμερικανο-βραζιλιάνικη συμφωνία, στις ΗΠΑ ακούστηκαν πολλές φωνές που υποστήριξαν ότι δεν θα έχει κάποια σημαντική επήρεια στο άμεσο μέλλον. Το 2015, λένε οι αναλυτές, οι ΗΠΑ εισήγαγαν 570,7 χιλ. τόνους βόειου από την Αυστραλία, 299,9 χιλ. τόνους από τη Νέα Ζηλανδία και 285 χιλ. τόνους από τον Καναδά. Δηλ. αυτές οι τρεις χώρες έστειλαν στις ΗΠΑ το 1,1 εκατ. από το 1,5 εκατ. τόνους που εισήγαγαν οι ΗΠΑ στη διάρκεια του 2015. Την ίδια στιγμή, αναφέρεται ότι το βραζιλιάνικο βόειο έχει όμοια χαρακτηριστικά με αυτό της Αυστραλίας, επομένως μόνο για λόγους συναλλαγματικής ισοτιμίας θα μπορούσε να είναι ανταγωνιστικό. Από την άλλη πλευρά, η Βραζιλία είναι μεγάλος εξαγωγέας βοδινού προς την Κίνα και Τη Ρωσία, συνεπώς είναι μάλλον απίθανο να μεταστραφεί ο προσανατολισμός αυτός, και την ίδια στιγμή είναι αμφίβολο αν η βραζιλιάνικη αγορά θα αποδειχθεί αποδοτική για τους Αμερικανούς εξαγωγείς, καθώς η χώρα διάγει περίοδο οικονομικής ύφεσης.

[Με πληροφορίες από: globalmeatnews.com και thecattlesite.com]

09 August 2016
Banner
Banner