Ελληνοποιήσεις, αντιπαραθέσεις και «τραπεζώματα»

21 April 2017

Ελληνοποιήσεις, αντιπαραθέσεις και «τραπεζώματα»

Εναντίον του προέδρου της ΕΔΟΚ Λευτέρη Γίτσα καταφέρεται με χθεσινή ανακοίνωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Βράντζα, μιλώντας μάλιστα για πρόσφατες δημόσιες απαξιωτικές και προσβλητικές αναφορές του πρώτου στο πρόσωπό της.

Το επίδικο ήταν οι ελληνοποιήσεις στο κρέας, θέμα για το οποίο η κ. Βράντζα έχει επανειλημμένως εκφράσει την άποψή της υπέρ της αναγραφής της προέλευσης στην ταμειακή μηχανή των κρεοπωλείων.

Στην ανακοίνωσή της η βουλευτής αναφέρει ότι ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ διέσπειρε εις βάρος της «απαξιωτικές, προσβλητικές, συκοφαντικές και προφανώς ψευδείς, άρα και ποινικά κολάσιμες πληροφορίες», σχετικά με τις θέσεις της για τις ελληνοποιήσεις. Σημειώνει δε ότι «ο κ. Γίτσας, σε συνάντηση με 9 μέλη του Βοοτροφικού Συλλόγου Βέροιας στο ξενοδοχείο Αιγές το βράδυ της Τρίτης 18/4, επέμενε ότι κατάφερε, δήθεν, να με πείσει να αλλάξω άποψη για την αναγραφή της χώρας προέλευσης του κρέατος στην ταμειακή μηχανή των κρεοπωλείων, δωροδοκώντας με, τάχα, με “τραπεζώματα” και “ξενοδοχεία”!»

Επειδή η κατηγορία είναι σοβαρή, το meatnews.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΔΟΚ, Λ. Γίτσα, ο οποίος δήλωσε άγνοια για τις καταγγελίες της βουλευτού αλλά επισήμανε ότι δεν έχει σκοπό να παίξει πολιτικά παιχνίδια. «Δεν θα ασχοληθώ με κάποιον που ψάχνει δημοσιότητα για να μείνει στον αφρό. Εγώ ούτε καριέρα κάνω, ούτε παίζω πολιτικά παιχνίδια. Το σοβαρό ζήτημα είναι ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση ένα νομοσχέδιο που αφορά την ιχνηλασιμότητα στο κρέας, και το οποίο δυστυχώς δεν μπαίνει στην ουσία της ιχνηλασιμότητας σε όλη την αλυσίδα - την εντοπίζει μόνο στην ταμειακή μηχανή. Δεν θα λυθεί έτσι όμως το μεγάλο πρόβλημα των ελληνοποιήσεων. Σε αυτό είναι που αφιερώνουμε όλες μας τις δυνάμεις» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ.

Είναι προφανές ότι το θέμα των ελληνοποιήσεων στο κρέας εξακολουθεί να προκαλεί έντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε πάρα πολλές πλευρές. Δικαίως, γιατί είναι πάρα πολύ σοβαρό. Είναι επίσης προφανές ότι χωρίς πνεύμα συνεννόησης και ψύχραιμου διαλόγου δεν μπορούν να γίνουν βήματα στη σωστή κατεύθυνση. Και είναι εξίσου λογικό ότι ο πολίτης έχει δικαίωμα να ξέρει τι κρέας τρώει - είτε το αγοράζει στη λιανική είτε το καταναλώνει στην ταβέρνα και στο ψητοπωλείο.

 

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Παναγιώτας Βράντζα, κτηνιάτρου και βουλευτού Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ:

«Στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου για το μείζον ζήτημα των ελληνοποιήσεων και ειδικά για τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, έχω εκφράσει επανειλημμένα την άποψή μου ευθαρσώς τόσο με συγκεκριμένες γραπτές προτάσεις και προφορικές παρεμβάσεις όσο και θεσμικά, με σχετική επίκαιρη Ερώτησή μου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που συζητήθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο στις 26 Ιανουαρίου 2017.

Με αφορμή το σχέδιο νόμου του ΥΠΑΑΤ «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις» το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε δημόσια διαβούλευση και συμπεριλαμβάνει διατάξεις για την «Υποχρεωτική επισήμανση στο κρέας», η συζήτηση εντάθηκε από διάφορες πλευρές και διάφορα συμφέροντα.

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ), αλλά και κάποια από τα μέλη της έλαβαν ορισμένη θέση.

Στο πλαίσιο, ωστόσο, της «προπαγάνδας» και προφανώς για να μπορέσει να πείσει τους συνομιλητές του για την ορθότητα των θέσεων του, ο κ. Ε. Γίτσας, πρόεδρος της ΕΔΟΚ, διέσπειρε, εις βάρος μου, απαξιωτικές, προσβλητικές, συκοφαντικές και προφανώς ψευδείς, άρα και ποινικά κολάσιμες “πληροφορίες”, σχετικά με τις προσωπικές απόψεις και θέσεις μου για τις ελληνοποιήσεις.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Γίτσας, σε συνάντηση με 9 μέλη του Βοοτροφικού Συλλόγου Βέροιας στο ξενοδοχείο «Αιγές» το βράδυ της Τρίτης 18/4, επέμενε ότι κατάφερε, δήθεν, να με πείσει να αλλάξω άποψη για την αναγραφή της χώρας προέλευσης του κρέατος στην ταμειακή μηχανή των κρεοπωλείων, δωροδοκώντας με, τάχα, με «τραπεζώματα» και «ξενοδοχεία»!

Προφανώς, τα «ορφανά» της ΠΑΣΕΓΕΣ και οι κάθε λογής παρωχημένοι «αγροτοπατέρες» που ψάχνουν ρόλους και πηγές εισοδήματος, μετά την πτώση της «υπαρκτής διαφθοράς» των τελευταίων πολλών ετών, θεωρούν ότι οι μάλλον οικείες σε αυτούς πρακτικές της δωροδοκίας/δωροληψίας, αφορούν και όλους τους υπόλοιπους.

Σε ό,τι με αφορά, θέλω να ενημερώσω τον κ. Γίτσα, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο, ότι και από τη σημερινή μου θέση θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι την ελληνική παραγωγή, όπως ακριβώς κάνω τα τελευταία 16 χρόνια, ως άμεσα εμπλεκόμενη επαγγελματικά με αυτήν, χωρίς να «τραπεζώνω» ή να «τραπεζώνομαι» από κανέναν.

Θα προέτρεπα δε, τόσο αυτόν όσο και όλους όσους έχουν αντίστοιχο θεσμικό ρόλο, να τιμούν και να υπηρετούν αυτούς τους οποίους υποτίθεται ότι εκπροσωπούν, αντί να σπαταλούν τα χρήματα τους σε πραγματικά ή υποτιθέμενα «τραπεζώματα προθύμων».

Τέλος, θα συμβούλευα τον κ. Γίτσα, να μην υποπέσει ξανά στο ίδιο ή ανάλογο ολίσθημα, δεδομένου ότι δεν θα φανώ, εκ νέου, επιεικής, αλλά τον λόγο θα έχει πλέον η Δικαιοσύνη.

Είμαστε μια μικρή χώρα, και σε κάθε κλάδο σχεδόν όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας, έτσι η πορεία, ο ρόλος αλλά και το ήθος του καθενός, είναι γνωστά σε όλους.

“Έκαστος εφ’ ω ετάχθη” κ. Γίτσα!»

21 April 2017
Banner
Banner