Ελληνογαλλική συνεργασία σε γεωργία-κτηνοτροφία

24 July 2015

Ελληνογαλλική συνεργασία σε γεωργία-κτηνοτροφία

Την ανάγκη επανεκκίνησης των εμπορικών ροών σε αγροτικά προϊόντα, που το τελευταίο διάστημα έχουν πληγεί εξαιτίας της επιβολής των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων έθεσε ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Harlem Desir σε συναντήσεις που είχε με κορυφαίους Έλληνες υπουργούς. Μάλιστα δεσμεύτηκε να προσφέρει εγγυήσεις για τη διευκόλυνση των Ελληνικών εισαγωγών από τη Γαλλία. Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από τις συναντήσεις οι Γάλλοι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τρία προϊόντα- το βόειο κρέας, το χοίρειο και το γάλα, στα οποία οι ελληνικές εισαγωγές αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος των γαλλικών εξαγωγών.

Ο κ. Desir συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη μαζί με κορυφαία στελέχη της γαλλικής κυβέρνησης και της γαλλικής Πρεσβείας στη χώρα μας, όπου η γαλλική πλευρά δήλωσε έτοιμη να στηρίξει τις προσπάθειες με κάθε τρόπο, είτε με την παροχή τεχνικής βοήθειας όπου αυτή ζητηθεί, είτε με την ενεργή δραστηριοποίηση γαλλικών επιχειρήσεων και επενδυτών, σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι υποδομές, η ενέργεια, το περιβάλλον, η έρευνα και τεχνολογία.

Συνάντηση είχε επίσης με τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης  Βαγγέλης Αποστόλου. Στη συνάντηση τονίστηκε από τις δύο πλευρές η καλή ελληνογαλλική σχέση, η οποία κατά τη διάρκεια της μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, συνέβαλε στην διατήρηση κατάλληλων «εργαλείων» για τη ρύθμιση των γεωργικών αγορών, ενώ επισημάνθηκε ότι η κρίση που καλύπτει το σύνολο του αγροτικού τομέα αναζητά μια Ευρωπαϊκή απάντηση.

Παράλληλα, συζητήθηκε η ενεργοποίηση πολιτικών για τη ρύθμιση των γεωργικών αγορών προς όφελος της κτηνοτροφίας, του γαλακτοκομικού τομέα,  καθώς και της παραγωγής τροφίμων (φρούτα και λαχανικά). Επίσης, στη συνάντηση υπογραμμίστηκε η άριστη και επί ετών συνεργασία των δύο χωρών που θα  επιτρέψει την ταχεία ανάκαμψη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας στον αγροτικό τομέα.

Συγκεκριμένα,  αναδείχθηκε η κοινή βούληση να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας, δίνοντας έμφαση στη χρήση των διαρθρωτικών ταμείων, τη διαχείριση της γεωργικής γης, την υπεράσπιση των γεωγραφικών ενδείξεων στο πλαίσιο των εμπορικών διαπραγματεύσεων και την γεωργική έρευνα.

Ο κ. Αποστόλου επωφελήθηκε της ευκαιρίας να προσκαλέσει προσεχώς στην Ελλάδα τον ομόλογό του Υπουργό Γεωργίας, Τροφίμων και Δασικών Εκτάσεων, Stephane Le Foll.

 

24 July 2015
Banner
Banner