Ελλάδα – Ιταλία αντίθετες στο σύστημα επισήμανσης τροφίμων Nutri-Score

31 July 2020

Ελλάδα – Ιταλία αντίθετες στο σύστημα επισήμανσης τροφίμων Nutri-Score

Την αντίθεση της χώρας μας στο προωθούμενο σύστημα επισήμανσης τροφίμων Nutri-Score σύμφωνα με το οποίο κατηγοριοποιούνται τα προϊόντα με βάση τη διατροφική τους ποιότητα, επανέλαβε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης σε τηλεδιάσκεψη με την Ιταλίδα ομόλογό του, Tereza Bellanova.

Το συγκεκριμένο σύστημα παραλείπει ωστόσο να λάβει υπόψη επιμέρους στοιχεία που διαμορφώνουν την πραγματική διατροφική αξία του προϊόντος με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνεται στην τελική συσκευασία η πραγματική του διατροφική ποιότητα.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Ιουλίου και ο κ. Βορίδης επανέλαβε την θέση την οποία είχε εκφράσει με παρέμβασή του και στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 20ης Ιουλίου, αναφέροντας τα εξής: «Θεωρούμε ότι η σήμανση τροφίμων πρέπει να βασιστεί σε ένα σχήμα ουδέτερο και μη αξιολογικό, που δεν θα βαθμολογεί τη συνολική διατροφική αξία ενός τροφίμου. Έτσι, δεν θα βλάπτονται τα υψηλής ποιότητας παραδοσιακά προϊόντα από τυχόν εσφαλμένη εντύπωση που θα δίνεται στους καταναλωτές».

Η Ιταλίδα Υπουργός Γεωργίας εξέφρασε και αυτή από την πλευρά της την αντίθεση της χώρας της στη μέθοδο επισήμανσης που προωθείται.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος,  ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, η Γενική Διευθύντρια Τροφίμων, Χρυσούλα Παπαδημητρίου, ο Αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ, Σταύρος Ζανόπουλος και η Προϊσταμένη Τμήματος Αξιολόγησης Ελέγχων του ΕΦΕΤ, Ασπασία Σαμωνά.

31 July 2020
Banner