Εξαπλώνεται στα Βαλκάνια η Αφρικανική Πανώλη – Εστίες σε Σερβία και Μολδαβία

20 January 2020

Εξαπλώνεται στα Βαλκάνια η Αφρικανική Πανώλη – Εστίες σε Σερβία και Μολδαβία

Με νέο έγγραφό της προς τις Περιφέρειες και τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας η Διεύθυνση Υγείας των Ζώων (Γ.Δ. Κτηνιατρικής ΥΠΑΑΤ), γνωστοποιεί ότι στις 15 Ιανουαρίου 2020 επιβεβαιώθηκαν νέες εστίες Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων στη Βουλγαρία.

Συγκεκριμένα, επιβεβαιώθηκε η 56η εστία σε αγριόχοιρο κοντά στην πόλη του Σλίβεν, ενώ οι άλλες πρόσφατες εστίες αγριόχοιρων επιβεβαιώθηκαν στις περιοχές Σούμεν, Βάρνα, Ντόμπριτς.

Για το τρέχον έτος έχουν επιβεβαιωθεί 5 κρούσματα σε χοίρους στις περιοχές Γκάμπροβο, Σλίβεν, Σούμεν, Βάρνα. Η πρώτη και η δεύτερη εστία του έτους αφορούν μεγάλες εμπορικές μονάδες στο Σούμεν (24.000 χοίροι) και στη Βάρνα (39.656 χοίροι) αντίστοιχα και συνδέονται μεταξύ τους επιδημιολογικά.

Επίσης, στη Ρουμανία, ήδη από 1η Ιανουαρίου 2020 έχουν εντοπιστεί 63 εστίες σε αγριόχοιρους και 46 σε κατοικίδιους χοίρους, ενώ για το 2019 είχαν εντοπιστεί 680 εστίες σε αγριόχοιρους και 1.720 σε κατοικίδιους χοίρους.

Εξάλλου, στις 13 Ιανουαρίου 2020 επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα σε αγριόχοιρους στη Σερβία ενώ από την αρχή του έτους έχουν εντοπιστεί κρούσματα ΑΠΧ σε 34 αγριόχοιρους στη Μολδαβία.

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η επιζωοτία συνεχίζεται και εξαπλώνεται στα Βαλκάνια» αναφέρει το ενημερωτικό έγγραφο, και καλεί τις αρμόδιες Υπηρεσίες ολόκληρης της χώρας και ιδιαιτέρως αυτές που βρίσκονται στα βόρεια σύνορα, σε αυξημένη επαγρύπνηση.

20 January 2020
Banner
Banner