Δημόσια έκκληση να μην αποκλειστούν τα προϊόντα κρέατος από τα προγράμματα προώθησης

06 May 2021

Δημόσια έκκληση να μην αποκλειστούν τα προϊόντα κρέατος από τα προγράμματα προώθησης

Είναι σήμερα αρκετές οι φωνές που καλούν την Κομισιόν, επειδή αναμένεται να αναθεωρηθεί η πολιτική προώθησης αγροτικών προϊόντων της Ε.Ε., να αποκλείσει μερικά προϊόντα από τα μέτρα που χρηματοδοτούν την προβολή και προώθηση τροφίμων σε αγορές της Ε.Ε. και Τρίτων Χωρών.

Δεν θα ήταν είδηση να πούμε ότι μεταξύ των προϊόντων που ζητείται να εξαιρεθούν από την πολιτική προώθησης της Ε.Ε., είναι και το κρέας και τα προϊόντα του.

Στο πλαίσιο αυτό, συναντήθηκαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες ευρωβουλευτές στο πλαίσιο Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής  που έχει συγκροτηθεί, και συζήτησαν για την πολιτική προώθησης αγροδιατροφικών προϊόντων της Ε.Ε. μετά το 2022.

Το κλίμα που επικράτησε ήταν ότι θα είναι ακατανόητο εάν η Κομισιόν αποφασίσει να αποκλείσει ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως το κρασί ή το κρέας. Αυτά τα προϊόντα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της γαστρονομικής κληρονομιάς της Ευρώπης, λένε οι ευργβουλευτές, και συμφωνούν μαζί τους και οι πανευρωπαϊκοί θεσμικοί φορείς αγροτών και συνεταιρισμών.

Η πληροφορία έρχεται από την Copa&Cogeca, που πήρε μέρος στη συνάντηση.

Υπενθυμίζουμε ότι η Κομισιόν έχει ανοίξει μια δημόσια διαβούλευση για να καθορίσει τις κατευθυντήριες γραμμές της αναθεωρημένης πολιτικής προώθησης στο πλαίσιο της στρατηγικής «Farm to Fork».

Η διαβούλευση διαρκεί μέχρι τις 23 Ιουνίου.

Με την ευκαιρία της συζήτησης, η οποία αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες εβδομάδες, η Copa&Cogeca υπενθύμισε ορισμένα βασικά γεγονότα σχετικά με το θέμα: όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το στέλεχος της οργάνωσης Jerzy Wierzbicki, από τη θέση του επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για την Πολιτική Προώθησης, «Η πολιτική προώθησης της Ε.Ε. υπήρξε ένα σπουδαίο εργαλείο για την προώθηση των προϊόντων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αγροτών, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι εάν οι παρμεζάνες και τα καμαμπέρ μας (γαστρονομική κληρονομιά της Ε.Ε.), τα λουκάνικα, τα χαμόν και κρασιά χαίρουν τόσης εκτίμησης στον κόσμο, αυτό οφείλεται εν μέρει σε αυτήν την πολιτική προώθησης. Εάν αυτή η υποστήριξη τερματιστεί για ορισμένα προϊόντα όπως το κρέας ή το κρασί, αυτό απλώς θα ωφελήσει αφενός τις μεγάλες πολυεθνικές, οι οποίες είναι σε θέση να διεξάγουν παγκόσμιο μάρκετινγκ, και αφετέρου θα αυξήσει το μερίδιο των εισαγόμενων προϊόντων. Από την άλλη πλευρά, ποιο μήνυμα θα έστελνε αυτό στους συναδέλφους μας κτηνοτρόφους και αμπελουργούς που εργάζονται σιωπηλά και καθημερινά για να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα των αγροκτημάτων τους; Πέρα από την πολιτική τοποθέτηση, το σήμα που στέλνεται είναι απλώς επιβλαβές και αντιπαραγωγικό».

Μια τέτοια προσέγγιση υιοθετούν, εκτός της Copa&Cogeca, και άλλοι φορείς που εκπροσωπούν τα παραγόμενα αγροδιατροφικά προϊόντα της Ε.Ε. (AREFLH, AVEC, CELCAA, CLITRAVI, EDA, EUROPATAT, FRESHFEL).

Η έκκληση της Copa&Cogeca προς τους καταναλωτές και τους παραγωγούς είναι να μην ξεγελαστούν, διότι αυτό που διακυβεύεται πίσω από το θέμα της προώθησης, είναι το όραμα για το μελλοντικό μας σύστημα τροφίμων. «Θα παραμελήσουμε μέρος της γαστρονομικής μας κληρονομιάς που διαμορφώνεται από γενιές και γενιές αγροτών, για να ευνοηθούν τα συνθετικά τρόφιμα; Ο καθένας έχει το δικό του όραμα σήμερα, αλλά υπάρχει ένα απλό γεγονός: μόλις χαθούν οι δεξιότητές μας και τα αγροκτήματά μας, δεν θα υπάρχει δρόμος επιστροφής».

Το θέμα είχαν θίξει παίρνοντας θέση εναντίον της προβολής του κρέατος, εκπρόσωποι καταναλωτικών οργανώσεων προ έτους, ενώ και πολύ πρόσφατα (8/4/2021) η Greenpeace αναφέρθηκε στο θέμα, σημειώνοντας επικριτικά ότι «τα χρήματα των φορολογούμενων χρησιμοποιούνται όχι μόνο για να χρηματοδοτούν την υπερπαραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών, αλλά επίσης για να χρηματοδοτούν προωθητικές καμπανιες με στόχο την αύξηση της κατανάλωσης ευρωπαϊκών ζωικών προϊόντων».

Το θέμα ανοίγει λοιπόν από όλες τις απόψεις, ενώ επίσης δεκάδες ευρωβουλευτές έχουν παρέμβει στη συζήτηση επιπλέον με ανοιχτή επιστολή που απευθύνουν στο Επίτροπο Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Βοϊτσεχόφσκι.

06 May 2021
Banner
Banner