«Συνεχή εκφοβισμό από τις τράπεζες» εν μέσω κορωνοϊού καταγγέλλει ο Π. Πεβερέτος

18 March 2020

«Συνεχή εκφοβισμό από τις τράπεζες» εν μέσω κορωνοϊού καταγγέλλει ο Π. Πεβερέτος

Επείγοντα μέτρα για την κτηνοτροφία και την πτηνοτροφία με αφορμή την πανδημία του COVID-19, ζητά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας – ΣΕΚ.

Με ανοιχτή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και προς τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Παναγιώτης Πεβερέτος επισημαίνει για μία ακόμη φορά την πολύ δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι και οι πτηνοτρόφοι της χώρας μας μη δυνάμενοι να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις, ιδιαίτερα τις τραπεζικές και φορολογικές.

Πλέον, δίπλα στην κατάρρευση του εισοδήματός τους (μείωση τιμών παραγωγών , αύξηση κόστους παραγωγής), οι κτηνοτρόφοι-πτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι και με την παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού.

«Εμείς δεν μπορούμε να παραμείνουμε στα σπίτια μας γιατί πρέπει να φροντίσουμε τα ζώα μας, να τα ταΐσουμε να τα αρμέξουμε, να τα μεταφέρουμε στα σφαγεία κ.ά. Αντιμετωπίζοντας επιπλέον και  ζωοαθρωπονόσους, κινδυνεύουμε περισσότερο από άλλους επαγγελματίες, εκτός βέβαια των επαγγελματιών στο χώρο της Υγείας, και όλα αυτά για να τροφοδοτούμε την αγορά με πολύτιµα ποιοτικά προϊόντα (κρέας, γάλα, τυριά κ.ά.). Επιπλέον προέκυψαν και προβλήματα σφαγών και πώλησης αρνιών και κατσικιών, εισόδημα που  υπολόγιζαν οι αιγοπροβατοτρόφοι την περίοδο του Πάσχα», αναφέρει περιγράφοντας την κατάσταση ο κ. Πεβερέτος, που σημειώνει ότι «έως  σήμερα δεν έχουμε απάντηση από την πολιτεία στα αιτήματά μας».

Αντιθέτως οι τράπεζες, όπως λέει στην επιστολή του, «σφίγγουν τον κλοιό και απειλούν με κατασχέσεις κατοικιών και στάβλων και η εφορία προχωρά σε κατασχέσεις, ακόμη και ακατάσχετων λογαριασμών κτηνοτρόφων. Δεχόμαστε συνεχή εκφοβισμό από τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και άλλα γραφεία διαχείρισης χρεών, ιδιαίτερα τώρα που πρόεκυψε και το πρόβλημα με τον κορωνοϊό, που στέλνουν αγωγές-απειλές κατασχέσεων κ.ά. σε κτηνοτρόφους–πτηνοτρόφους. Ιδιαίτερα η εταιρία διαχείρισης των εγγυημένων από το κράτος δανείων της πρώην  ΑΤΕ “δεν καταλαβαίνει τίποτα”, απειλεί, εκβιάζει, σοφίζεται, στέλνοντας συνεχώς απειλητικά έγγραφα».

«Σταματήστε τους επιτέλους» είναι η αγωνιώδης κραυγή των κτηνοτρόφων.

Ο πρόεδρος του ΣΕΚ υπογραμμίζει ότι χρειάζεται άμεσα να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας – πτηνοτροφίας της χώρας, που θα περιλαμβάνουν και γενναίες ρυθμίσεις στα τραπεζικά δάνεια, αφού πολλοί κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό µηχανισµό, λόγω των αυστηρών κριτηρίων.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Πεβερέτος ζητά από τους αποδέκτες της επιστολής του να νοµοθετήσουν:

1. Διαγραφή του 80% των δανείων µας, εγγυηµένων και κόκκινων, και ρύθμιση του υπολοίπου 20% για 15-20 χρόνια με σταθερό επιτόκιο 1% (τα ξένα funds αγοράζουν τα δάνειά μας από τις τράπεζες με 3-20%)

2. Ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας και των στάβλων µας, έναντι οποιωνδήποτε χρεών µας.

3. Μετάθεση, για ένα χρόνο της πληρωμής των δόσεων των ρυθμισμένων δανείων.

4. Κατάργηση του πρόσθετου φόρου (ΕΝΦΙΑ) στις κτηνοτροφικές – πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Εάν δεν παρθούν, έστω και τώρα, αυτά τα ελάχιστα μέτρα προστασίας, προειδοποιεί ο κ. Πεβερέτος, χιλιάδες κτηνοτρόφοι – πτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την παραγωγή και θα προστεθούν στις κάποιες χιλιάδες που ήδη έχουν εγκαταλείψει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επάρκεια της χώρας μας σε γάλα, κρέας κ.ά., την εγκατάλειψη της υπαίθρου, τις επιπτώσεις σε άλλους τομείς που σχετίζονται με την κτηνοτροφία-πτηνοτροφία (μεταποίηση, μεταφορές κ.ά.) αλλά και στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

«Στηρίξτε μας για να “μείνουμε όρθιοι”, να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο µας, την παραγωγή γάλακτος και γαλακτοκοµικών, κρέατος και άλλων προϊόντων αγροδιατροφής. Ελπίζουμε ότι θα εισακουστούν οι κραυγές απόγνωσης και οι διεκδικήσεις μας. Εμείς από την πλευρά μας θα αντισταθούμε με οποιονδήποτε τρόπο στις κατασχέσεις κατοικιών και σταβλικών εγκαταστάσεων», καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΕΚ.

18 March 2020
Banner
Banner