Ευρωβουλευτές: Εισαγωγές από τρίτες χώρες μόνον εάν τηρούν πρότυπα ευζωίας όμοια με της Ε.Ε.

20 October 2021

Ευρωβουλευτές: Εισαγωγές από τρίτες χώρες μόνον εάν τηρούν πρότυπα ευζωίας όμοια με της Ε.Ε.

Την αναμόρφωση των συστημάτων τροφίμων της Ευρ. Ένωσης προτείνει με χθεσινή του απόφαση το Ευρωκοινοβούλιο. Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία, οι ευρωβουλευτές θέτουν τέσσερεις κανόνες-στόχους: πιο υγιεινά τρόφιμα, επισιτιστική ασφάλεια, δίκαιο εισόδημα για τους αγρότες, μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος της γεωργίας.

Πιο συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρετίζει τη στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο», τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να γίνει η διατροφή μας πιο βιώσιμη και υγιεινή. Τονίζει την ανάγκη να ενισχυθεί η βιωσιμότητα σε κάθε στάδιο της αλυσίδας παραγωγής τροφίμων και υπενθυμίζουν ότι όλοι μας, από τους αγρότες μέχρι τους καταναλωτές, πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Οι ευρωβουλευτές θέλουν ακόμη να διασφαλιστεί ότι τα κέρδη από την βιώσιμη παραγωγή τροφίμων θα κατανέμεται δικαιότερα υπέρ των αγροτών.

Μερικές άλλες συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρατίθενται παρακάτω.

Πιο υγιεινά τρόφιμα

  • Να εκδοθούν συστάσεις της ΕΕ για υγιεινή διατροφή, οι οποίες θα στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής διατροφικής σήμανσης στο μπροστινό μέρος των συσκευασιών.
  • Να αντιμετωπιστεί η υπερκατανάλωση κρέατος και τροφίμων υψηλής επεξεργασίας που περιέχουν μεγάλη ποσότητα αλατιού, ζάχαρης και λιπαρών, μεταξύ άλλων με τον καθορισμό μέγιστων επιπέδων πρόσληψης.

Φυτοφάρμακα και προστασία των επικονιαστών

  • Να βελτιωθεί η διαδικασία έγκρισης φυτοφαρμάκων και να ελέγχεται καλύτερα η εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων, για να προστατεύονται πιο αποτελεσματικά οι επικονιαστές και η βιοποικιλότητα.
  • Να εγκριθούν δεσμευτικοί στόχοι μείωσης της χρήσης φυτοφαρμάκων. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να υλοποιούν τους στόχους μέσω των στρατηγικών σχεδίων της ΚΓΠ.

Εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου

  • Η «FIt for 55» (δέσμη προσαρμογής στον στόχο του 55%) να θέσει φιλόδοξους στόχους και να ρυθμίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που οφείλονται στη γεωργία και τις σχετικές χρήσεις γης, μεταξύ άλλων με την εισαγωγή αυστηρών κριτηρίων για την ανανεώσιμη παραγωγή ενέργειας από βιομάζα.
  • Να αποκατασταθούν και να ενισχυθούν οι φυσικές καταβόθρες διοξειδίου του άνθρακα.

Καλή μεταχείριση των ζώων

  • Να θεσπιστούν κοινοί δείκτες για τη μεταχείριση των ζώων, οι οποίοι θα στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και θα στοχεύουν σε υψηλότερο επίπεδο εναρμόνισης στην ΕΕ.
  • Να αξιολογηθεί η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ και να διερευνηθεί εάν απαιτείται τροποποίησή της.
  • Να καταργηθεί σταδιακά η χρήση κλουβιών στην κτηνοτροφία στην ΕΕ.
  • Να επιτρέπεται η εισαγωγή ζωικών προϊόντων από τρίτες χώρες μόνον εάν τα πρότυπά τους είναι εναρμονισμένα με αυτά της ΕΕ.

Βιολογική γεωργία

  • Να αυξηθούν οι εκτάσεις βιολογικής καλλιέργειας στην ΕΕ μέχρι το 2030
  • Να παρθούν πρωτοβουλίες για να τονωθεί η ζήτηση, όπως ενέργειες αγοραστικής προώθησης, δημόσιες προμήθειες και φορολογικά μέτρα.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 452 ψήφους υπέρ, 170 κατά και 76 αποχές.

Επόμενα βήματα

Η Επιτροπή εργάζεται για την υποβολή σειράς νομοθετικών προτάσεων στο πλαίσιο της στρατηγικής «από το αγρόκτημα στο πιάτο». Οι ευρωβουλευτές τονίζουν την ανάγκη να πραγματοποιηθούν εκ των υστέρων επιστημονικές αξιολογήσεις αντικτύπου όλων αυτών των προτάσεων, ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης πολλοί επέκριναν την καθυστερημένη δημοσιοποίηση από την Επιτροπή της σχετικής έκθεσης που συνέταξε το Κοινό Κέντρο Ερευνών.

20 October 2021
Banner
Banner