Ειδικό σεμινάριο για κυνηγούς, στη μάχη κατά της Αφρικανικής Πανώλης

08 January 2019

Ειδικό σεμινάριο για κυνηγούς, στη μάχη κατά της Αφρικανικής Πανώλης

Σε μια στιγμή που, όπως έγινε γνωστό, ένα ακόμη κρούσμα Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) εμφανίστηκε στη Βουλγαρία (αγριόχοιρος που θανατώθηκε κατά το κυνήγι σε κυνηγετικό τόπο της Περιφέρειας Σιλίστρα), η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει ένα ειδικό σεμινάριο για τους κυνηγούς, προκειμένου αυτοί να γνωρίζουν όσα πρέπει και να γίνουν ενεργητικοί σύμμαχοι στον αγώνα κατά της ζωονόσου.

Απαιτείται μια μακροπρόθεσμη στρατηγική της Ε.Ε. για τη διαχείριση των άγριων πληθυσμών χοίρων, που θα είναι προσαρμοσμένη στην ιδιαίτερη κατάσταση κάθε κράτους μέλους αλλά και συμβατή με τη νομοθεσία για την προστασία της φύσης, με σκοπό τον έλεγχο και την εξάλειψη της ΑΠΧ. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Β. Αντριουκαΐτις, μετά από ειδική συνάντηση υπουργών με θέμα την ΑΠΧ, που έγινε στις Βρυξέλλες τον περασμένο Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τον κ. Αντριουκαΐτις, σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης ο πληθυσμός των αγριόχοιρων έχει αναπτυχθεί με ανεξέλεγκτο τρόπο και αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στη διάδοση και την επιμονή της νόσου. Η κατάσταση αυτή επιβάλλει να ενταχθούν οι κυνηγετικές πρακτικές στη μάχη ενάντια στην ΑΠΧ.

Έτσι, ένα ειδικό σεμινάριο για κυνηγούς διοργανώνουν στις 30 Ιανουαρίου στο Ντόρτμουντ η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κυνηγετική Ομοσπονδία. Το σεμινάριο, το οποίο ανακοίνωσε ο Β. Αντριουκαΐτις κατά τη συνάντηση με τους υπουργούς Γεωργίας και Περιβάλλοντος, θα πραγματοποιηθεί στη διάρκεια μιας διεθνούς συνάντησης των Ευρωπαίων κυνηγών και θα είναι μια ευκαιρία για να αυξηθεί η συμμετοχή κυνηγών στην αντιμετώπιση της ΑΠΧ.

08 January 2019
Banner
Banner