Ειδική σήμανση για το κρέας από τις ζώνες επιβολής περιορισμών

23 June 2016

Ειδική σήμανση για το κρέας από τις ζώνες επιβολής περιορισμών

Ειδική σήμανση θα φέρει το κρέας που προέρχεται από τη ζώνη επιβολής περιορισμών λόγω της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών, σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκου Μπόλαρη. Το νωπό κρέας, τα παρασκευάσματα και τα προϊόντα κρέατος σφαγίων από αυτές τις ζώνες μπορούν να καταναλώνονται μόνο στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤγια την υπέρβαση ζητημάτων που έχουν ανακύψει με την σήμανση των σφάγιων του άρθρου 8 της Απόφασης της Επιτροπής (ΕΕ) 2015/1500 «για ορισμένα προστατευτικά μέτρα κατά της οζώδους δερματίτιδας στην Ελλάδα και για την κατάργηση της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2015/1423» και κατόπιν σχετικής εντολής από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκο Μπόλαρη, η ειδική σήμανση για το νωπό κρέας, τα παρασκευάσματα κρέατος και τα προϊόντα κρέατος που προέρχονται από τη ζώνη επιβολής περιορισμών έχει ως εξής:

1.Το ειδικό σήμα καταλληλότητας θα πρέπει να έχει σχήμα ορθογωνίου παραλληλογράμμου, πλάτους τουλάχιστον 6,5 cm και ύψους τουλάχιστον 4,5 cm, να φέρει δε με πλήρως ευανάγνωστα στοιχεία τις ακόλουθες πληροφορίες:

α) MONO ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ/ ONLY FOR GREECE

β) τον αριθμό έγκρισης της εγκατάστασης.

Τα γράμματα πρέπει να έχουν ύψος τουλάχιστον 0,8 cm, τα δε ψηφία τουλάχιστον 1 cm.

Το χρώμα που χρησιμοποιείται στο σήμα καταλληλότητας θα είναι το Ε133 Λαμπρό Κυανό FCF.

2.Το σήμα αναγνώρισης στην περίπτωση κρέατος, παρασκευασμάτων κρέατος και προϊόντων με βάση το κρέας θα έχει το ίδιο σχήμα αλλά το μέγεθος δύναται να διαφέρει.

Ενημέρωση από το ΥΠΑΑΤ

Στο μεταξύ με χθεσινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Γ.Δ. Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής & Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, το υπουργείο ενημερώνει για τη μέχρι τώρα εξέλιξη της Οζώδους Δερματίτιδας των Βοοειδών. Στον πίνακα με τον αριθμό των εστιών που παραθέτει, φαίνεται ότι από την αρχή του έτους 2016 βρέθηκαν 60 εστίες της νόσου: 44 στην Π.Ε. Σερρών, 5 στην Π.Ε. Πέλλας, από 3 στις Π.Ε. Δράμας και Ημαθίας, 2 στην Π.Ε. Καβάλας και από 1 στις Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Λήμνου.

Στο σχετικούς χάρτες φαίνονται οι εστίες, οι ζώνες προστασίας και επιτήρησης, καθώς και οι περιοχές εμβολιασμού.

OZODHS map-1

 

 

 

 

 

 

 

 

OZODHS map-2

23 June 2016
Banner