Εγκρίθηκαν δυο προγράμματα για ασθένειες των χοίρων και των άγριων πτηνών

02 February 2016

Εγκρίθηκαν δυο προγράμματα για ασθένειες των χοίρων και των άγριων πτηνών

Άλλα δυο προγράμματα που αφορούν την επιτήρηση ζωονόσων το 2016 ενέκρινε και υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης. Το ένα αφορά την κλασική πανώλη και τη φυσαλιδώδη νόσο των χοίρων και το άλλο τον πυρετό του Δυτικού Νείλου στα ιπποειδή και στα άγρια πτηνά της χώρας.
Στη συνέχεια δημοσιεύουμε τα δυο δελτία τύπου που εξέδωσε το ΥΠΑΑΤ:

Εγκρίθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάρκο Μπόλαρη η εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Επιτήρησης της κλασικής Πανώλους των χοίρων και της Φυσαλιδώδους Νόσου των χοίρων σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, για το έτος 2016.

Στόχος του Προγράμματος είναι η διατήρηση του καθεστώτος του επίσημα απαλλαγμένου από την κλασική πανώλη των χοίρων κράτους μέλους της Ε.Ε., όπως αυτό αναγνωρίστηκε με την 90/251/ΕΟΚ απόφαση της Επιτροπής της 22ης Μαϊου 1990 καθώς και η έγκαιρη διάγνωση κρουσμάτων κλασικής πανώλης των χοίρων και Φυσαλιδώδους Νόσου των χοίρων.

Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με :
• Τη διαρκή ενημέρωση και εγρήγορση των κατόχων/ ιδιοκτητών ζώων χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων και όλων των εμπλεκόμενων κτηνιατρικών αρχών και φορέων και
• Τη διατήρηση της τεχνογνωσίας της κλασικής πανώλης των χοίρων και Φυσαλιδώδους Νόσου των χοίρων με σκοπό τη γρήγορη και αξιόπιστη εξαγωγή αποτελεσμάτων.
__________________

Εγκρίθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάρκο Μπόλαρη το Πρόγραμμα Επιτήρησης του πυρετού του Δυτικού Νείλου στα ιπποειδή και στα άγρια πτηνά της χώρας.

Στόχος του Προγράμματος είναι η διερεύνηση της επιδημίας του Πυρετού του Δ. Νείλου, που εκδηλώθηκε στη χώρα για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2010 κατά συρροή σε ανθρώπους, στα ιπποειδή και τα άγρια πτηνά και εξακολούθησε ως το 2015, ώστε να προσδιοριστούν :
• Η πιθανή προέλευση και οι δεξαμενές του ιού και ιδίως στα άγρια πτηνά.
• Οι γεωγραφικές περιοχές της χώρας που αποτελούν περιοχές υψηλού κινδύνου, οι περιοχές όπου το νόσημα είναι πιθανόν να γίνει ενδημικό λόγω διατήρησης του ιού(παρουσία του ιού χωρίς κλινικά κρούσματα σε ανθρώπους ή ζώα).

Τα αποτελέσματα της επιτήρησης, καθώς και κάθε άλλο διαθέσιμο σχετικό στοιχείο (π.χ. πληροφορίες εντομοεπιτήρησης), αξιολογούνται από τις αρμόδιες αρχές, τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα, ώστε να μπορέσουν να εκτιμήσουν την ακριβή, κατά το δυνατόν γεωγραφική έκταση της επιδημίας και να έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν ανάλογα τα υφιστάμενα μέτρα ελέγχου, επιτήρησης και πρόληψης της νόσου για την καλύτερη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της υγείας των ζώων.
Στόχοι του Προγράμματος είναι:
• Η καταγραφή όλων των εκτροφών ιπποειδών όλης της χώρας.
• Η παθητική επιτήρηση του Πυρετού του Δυτικού Νείλου στα ιπποειδή και τα άγρια πτηνά.

Το Πρόγραμμα θα διαρκέσει από 1/01/2016 έως τις 31/12/2016.

02 February 2016
Banner
Banner