Εγκαίνια με υψηλές προσδοκίες για το Ι.ΙΕΚ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

12 October 2018

Εγκαίνια με υψηλές προσδοκίες για το Ι.ΙΕΚ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

Ακόμη μία δομή προστίθεται στην εκπαιδευτική δέσμη της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Πρόκειται για το Ιδιωτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.ΙΕΚ), το οποίο ξεκινά τη λειτουργία του με υψηλές προσδοκίες και στόχους. Τα επίσημα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο «Seth Frank» της Σπουδαστικής Εστίας «Αλίκη Περρωτή», παρουσία του Α’ αντιπροέδρου της Βουλής, Τάσου Κουράκη, καθώς και εκλεκτών προσκεκλημένων.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College, Δρ Πάνος Κανέλλης, αναφέρθηκε τόσο στην πολύχρονη ιστορία της Σχολής στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης, όσο και στις προκλήσεις του μέλλοντος υπογραμμίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή και το νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον θέτουν νέες προδιαγραφές και απαιτούν την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και πρακτικών για την παραγωγή ποιοτικών διατροφικών προϊόντων. «Είναι απαραίτητο να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τη νέα γενιά παραγωγών, οι οποίοι θα αντιλαμβάνονται την παραγωγή ως επιχειρηματική δραστηριότητα και θα χρησιμοποιήσουν νέες μεθόδους. Αυτό καλούμαστε να κάνουμε με το Ι.ΙΕΚ μας. Θέλουμε η Σχολή να παραμείνει στην πρωτοπορία και να διδάξει στη νέα γενιά τον τρόπο με τον οποίο θα επιτύχει στα νέα επαγγέλματα που συνδέονται με την πρωτογενή παραγωγή», είπε χαρακτηριστικά.

Στην ομιλία του ο Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, ευχήθηκε καλή επιτυχία στην πορεία του Ι.ΙΕΚ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, για το οποίο εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα εξελιχθεί σε πρότυπο. «Θέτει τον πήχη πάρα πολύ ψηλά. Και είναι πάρα πολύ όμορφο για εμάς που ζούμε σε αυτή την πόλη, στη βόρεια Ελλάδα, να έχουμε την ευκαιρία να στέλνουμε τα παιδιά μας σε ένα τέτοιο εκπαιδευτικό κέντρο», είπε και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις συνθήκες τόσο της εργασίας όσο και της διδασκαλίας των μαθητών στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Το προφίλ του Ι.ΙΕΚ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής παρουσίασε ο διευθυντής του και Dean της Σχολής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Δρ Ευάγγελος Βέργος. Όπως είπε, με 1.250 ιδιόκτητα στρέμματα για πρακτική εκπαίδευση, 15 ειδικότητες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του αγροδιατροφικού τομέα, 25 επιστημονικά εργαστήρια, ένα υπερσύγχρονο εκπαιδευτικό κέντρο, μία σπουδαστική εστία και ένα εκπαιδευτικό αγρόκτημα, το Ι.ΙΕΚ εγγυάται την άρτια και υψηλού επιπέδου εκπαίδευση των σπουδαστών του. «Στόχος του είναι να προσφέρει στους σπουδαστές γνώση, μέσα από την οποία θα γνωρίσουν, θα κατανοήσουν και θα εφαρμόσουν καινοτόμες και ορθές πρακτικές βελτιστοποίησης της αγροτικής παραγωγής αναπτύσσοντας, παράλληλα, περιβαλλοντική συνείδηση. Η αποστολή του Ι.ΙΕΚ υλοποιείται με την εφαρμογή σύγχρονων και καινοτόμων βιωματικών μεθόδων μάθησης, στις εξαιρετικές εργαστηριακές υποδομές και πιλοτικές μονάδες παραγωγής που διαθέτει η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ώστε ο εκπαιδευόμενος να αποκτήσει επιστημονικές γνώσεις και εξειδικευμένες δεξιότητες, ικανές να διασφαλίσουν τη μελλοντική επαγγελματική του εξέλιξη», είπε.

Το Ι.ΙΕΚ ξεκίνησε τη λειτουργία του με τέσσερις ειδικότητες. Συγκεκριμένα: Διαχειριστής Γεωργοκτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων, Στέλεχος επιχειρήσεων Τυποποίησης, Μεταποίησης κι Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων, Τεχνικός Βιολογικής-Οικολογικής Γεωργίας και Τεχνικός Δενδροκομίας και Εναλλακτικών Δενδρωδών Καλλιεργειών. Ωστόσο, έχει αδειοδοτηθεί για ακόμη έντεκα ειδικότητες:

 • Τεχνικός Γαλακτοκομίας – Τυροκόμος
 • Τεχνικός Μελισσοκομίας
 • Τεχνικός Αμπελουργίας & Οινολογίας
 • Στέλεχος Τεχνολογίας και Ελέγχου Τροφίμων και Ποτών
 • Διαχειριστής Συστημάτων Εκτροφής Αγροτικών Ζώων
 • Τεχνικός Συντήρησης και Επισκευής Γεωργικών Μηχανημάτων
 • Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον τομέα της Αγροτικής Οικονομίας
 • Τεχνικός Θερμοκηπίων και Καλλιεργειών υπό κάλυψη
 • Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας
 • Στέλεχος Εμπορίας, Διαφήμισης και Προώθησης Προϊόντων (Marketing)
 • Στέλεχος Υπηρεσιών Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Logistics).

Οι σπουδές διαρκούν δύο έτη και παρέχουν πιστοποιημένο τίτλο σπουδών επιπέδου 5 κατόπιν εξετάσεων από το Υπουργείο Παιδείας (ΕΟΠΠΕΠ) σύμφωνα με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων. Το Ι.ΙΕΚ απευθύνεται σε αποφοίτους Επαγγελματικών και Γενικών Λυκείων, ΤΕΕ (Β’ κύκλου) Επαγγελματικών Σχολών και ΤΕΛ όλων των ειδικοτήτων. Ο ισχύων κανονισμός περί λειτουργίας των ΙΕΚ, παρέχει τη δυνατότητα σε αποφοίτους των παραπάνω εκπαιδευτικών επιπέδων να καταταχθούν στο Γ’ εξάμηνο σπουδών συναφών ειδικοτήτων. Να σημειωθεί ότι οι απόφοιτοι του Ι.ΙΕΚ μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο προπτυχιακό πρόγραμμα του Perrotis College στο 2ο έτος σε 3 ειδικότητες: Διαχείριση Αγρο-Περιβαλλοντικών Συστημάτων, Διεθνή Επιχειρηματικότητα, Επιστήμη & Τεχνολογία Τροφίμων.

12 October 2018
Banner
Banner