Ευκαιρίες για τους Έλληνες εξαγωγείς κρέατος πουλερικών

17 January 2017

Ευκαιρίες για τους Έλληνες εξαγωγείς κρέατος πουλερικών

Σημαντικό πλήγμα έχει δεχθεί η παραγωγή κρέατος πουλερικών της Ουγγαρίας εξαιτίας της έξαρσης της νόσου των πτηνών που πλήττει τη χώρα από τον Φεβρουάριο 2015. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να έχουν θανατωθεί εκατοντάδες χιλιάδες πουλερικών (όρνιθες, πάπιες, χήνες, γαλοπούλες κλπ.).

Όπως ενημερώνει με έγγραφό του το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στην Ουγγαρία, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις αν ληφθεί υπόψη ότι 15 χώρες (μεταξύ των οποίων ο Καναδάς, η Σερβία, η, Ν. Αφρική, η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη) έχουν επιβάλει περιορισμούς στις εισαγωγές ζωντανών πτηνών αλλά και νωπού κρέατος πουλερικών από την Ουγγαρία. Την ίδια στιγμή αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων το Ισραήλ, η Ν. Κορέα και η Ιορδανία έχουν απαγορεύσει παντελώς τις εισαγωγές ουγγρικών πουλερικών, σημειώνεται στην αναφορά του Γραφείου.

Σε μια χώρα όπου το κρέας πουλερικών κατέχει σαφώς την πρώτη θέση στην προτίμηση του καταναλωτή (29,7 κιλά η κατά κεφαλή κατανάλωση) εξαιτίας της προσιτής τιμής που συναρτάται βεβαίως και με την υψηλή προσφορά, το ελληνικό Γραφείο στην Ουγγαρία εκτιμά ότι «υπάρχουν αυξημένες δυνατότητες εξαγωγής ελληνικών πουλερικών». Το ίδιο και πολύ περισσότερο εκτιμά ότι ισχύει και για τις χώρες «που έχουν απαγορεύσει τις εισαγωγές πουλερικών από την Ουγγαρία και οι οποίες, λογικά, αναζητούν εναλλακτικές πηγές προμήθειας κρέατος».

Οι ενδιαφερόμενοι ας γνωρίζουν ότι το Γραφείο ΟΕΥ Βουδαπέστης (τηλ. +361.4132612, +361.4132613) μπορεί να παράσχει σε Έλληνες εξαγωγείς, καταλόγους με στοιχεία επικοινωνίας εισαγωγικών εταιριών κρέατος στην Ουγγαρία, και να υποστηρίξει τις εξαγωγικές προσπάθειες των ελληνικών επιχειρήσεων.

17 January 2017
Banner
Banner