Εφαρμογές διατροφικής επισήμανσης F-O-P στην Ευρώπη

04 November 2020

Εφαρμογές διατροφικής επισήμανσης F-O-P στην Ευρώπη

1. Συστήματα με συνοπτικούς δείκτες

- Το λογότυπο «Keyhole», που αναπτύχθηκε από τη Σουηδική Υπηρεσία Τροφίμων και εισήχθη στη χώρα το 1989, προσδιορίζει τα πιο υγιεινά τρόφιμα εντός μια ομάδας προϊόντων. Το σύστημα Keyhole έχει ένα σύνολο κριτηρίων για 33 προϊοντικές ομάδες. Τα τρόφιμα που φέρουν την ετικέτα Keyhole περιέχουν λιγότερα σάκχαρα και αλάτι, περισσότερες φυτικές ίνες και δημητριακά ολικής αλέσεως, και λιγότερα λιπαρά σε σχέση με τα προϊόντα του ίδιου τύπου που δεν φέρουν το σήμα. Είναι μια εθελοντική και δωρεάν ετικέτα και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε προϊόντα με χαμηλή διατροφική αξία, όπως τα αλμυρά σνακ ή τα αναψυκτικά. Τρόφιμα με τεχνητά γλυκαντικά δεν μπορούν να επισημανθούν με την ετικέτα Keyhole. Οι προϋποθέσεις για τη χρήση του συμβόλου βασίζονται στις Σκανδιναβικές Διατροφικές Συστάσεις που παρέχουν τιμές αναφοράς για την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών. Την ετικέτα έχουν εισαγάγει η Δανία και η Λιθουανία, καθώς και η Νορβηγία και η Ισλανδία.

- Στη Φινλανδία, το «Heart SymbolBetter Choice» χορηγείται από τους Φινλανδικούς Συλλόγους για την Καρδιά και τον Διαβήτη. Σκοπός του είναι να προωθήσει τη δημόσια υγεία διευκολύνοντας την επιλογή μιας υγιεινής διατροφής. Η χρήση του συνεπάγεται οικονομική χρέωση και τα κριτήρια (λιπαρά, αλάτι, ζάχαρη και/ή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες) ορίζονται για εννέα κύριες ομάδες τροφίμων.

- Στη Σλοβενία, το λογότυπο «Protective Food» (που ονομάζεται επίσης «Little Heart») εισήχθη το 1992 από την Εταιρεία Καρδιαγγειακής Υγείας και προωθήθηκε από την κυβέρνηση. Εφαρμόζεται στα προσυσκευασμένα τρόφιμα που πληρούν συγκεκριμένα διατροφικά κριτήρια.

- Στην Κροατία, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας έχει την υποχρέωση να παρέχει το δικαίωμα χρήσης του λογότυπου «Healthy Living» σε τρόφιμα που πληρούν συγκεκριμένα διατροφικά κριτήρια. Τα τρόφιμα που χαρακτηρίζονται ως πιο υγιεινά δεν πρέπει να περιέχουν γλυκαντικά.

- Το λογότυπο «Healthy Choice», που ανήκει στο Ίδρυμα Choices International, προσδιορίζει υγιεινές επιλογές σε ομάδες τροφίμων. Τα κριτήρια για συγκεκριμένες κατηγορίες βασίζονται στα επίπεδα κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων, πρόσθετης ζάχαρης, αλατιού, διαιτητικών ινών ή/και θερμίδων. Τα κριτήρια ισχύουν για όλα τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων σνακ και αναψυκτικών. Εφαρμόζεται και στην Τσεχία. Είχε εγκριθεί και από την ολλανδική κυβέρνηση το 2013, η οποία όμως αποσύρθηκε το 2017.

2. Ετικέτες με συγκεκριμένα συστατικά

- Το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε το 2013 ένα εθελοντικό σχήμα, γνωστό ως το σύστημα «φωτεινού σηματοδότη» («traffic light»). Συνδυάζει χρωματικές κωδικοποιήσεις και ποσοστιαίες τιμές αναφοράς. Παρέχει πληροφορίες σχετικά με την περιεκτικότητα σε λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα και αλάτι και την ενεργειακή αξία ανά τεμάχιο ή ανά μερίδα. Τα χρώματα χρησιμοποιούνται για την ταξινόμηση αυτών των θρεπτικών ουσιών ως «χαμηλή» (πράσινο), «μέτρια» (πορτοκαλί) ή «υψηλή» (κόκκινο). Τα ποσοστά που χρησιμοποιούνται παρέχουν πληροφορίες για την ποσότητα λίπους, κορεσμένων λιπαρών, σακχάρων και αλατιού σε σχέση με την καθημερινή συνιστώμενη πρόσληψη.

- Παράλληλα με τα συστήματα που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, η Ένωση Ευρωπαϊκών Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών ανέπτυξε το σχήμα με την ονομασία «Reference Intakes». Παρέχει αριθμητικές πληροφορίες για τις θερμίδες και τις θρεπτικές ουσίες ανά μερίδα τροφίμου και τι αντιπροσωπεύει ως ποσοστό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιείται σε ολόκληρη την Ε.Ε.

- Τον Ιανουάριο 2020, η Ιταλία κοινοποίησε στην Κομισιόν σχέδιο διατάγματος με το οποίο προτείνει τη χρήση του εθελοντικού συστήματος «NutrInform Battery». Το σχήμα βασίζεται στην προηγούμενη ετικέτα και χρησιμοποιεί ένα σύμβολο μπαταρίας που υποδεικνύει τις ποσότητες θερμίδων και θρεπτικών συστατικών σε μία μερίδα ως ποσοστό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

3. Βαθμολογικοί δείκτες

- Η Γαλλία υιοθέτησε το σύστημα «Nutri-Score» τον Οκτώβριο 2017. Το Nutri-Score δείχνει τη συνολική διαθρεπτική ποιότητα ενός τροφίμου. Τα προϊόντα τροφίμων κατατάσσονται με ετικέτα στη συσκευασία τους που κυμαίνεται από «Α» έως «Ε», με αντίστοιχα χρώματα από σκούρο πράσινο έως σκούρο πορτοκαλί, ανάλογα με τη συνολική θρεπτική αξία. Ο υπολογισμός λαμβάνει υπόψη και τα στοιχεία που πρέπει να είναι περιορισμένα (θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα ή αλάτι), και εκείνα που είναι προτιμώμενα (ίνες, πρωτεΐνες, ξηροί καρποί, φρούτα, όσπρια και λαχανικά). Στο τρόφιμο αποδίδεται ένα χρώμα και ένα γράμμα σύμφωνα με την προκύπτουσα βαθμολογία, υπολογιζόμενη ανά 100 g ή 100 ml. Η Ισπανία και το Βέλγιο υιοθέτησαν το σύστημα αυτό το 2018 και η Γερμανία ανακοίνωσε τον Μάρτιο 2020 ότι μετά από έρευνες καταναλωτών κοινοποίησε στην Κομισιόν την πρόθεσή της να εισαγάγει το Nutri-Score έως το τέλος του 2020. Το Λουξεμβούργο ανακοίνωσε παρόμοια απόφαση τον Φεβρουάριο 2020 και η Ολλανδία ανακοίνωσε τον Νοέμβριο 2019 ότι θα εγκρίνει το πρόγραμμα αυτό μετά από επιστημονική γνωμοδότηση η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη γύρω στα μέσα του 2021. Ορισμένες μεγάλες διεθνείς μάρκες και αλυσίδες λιανικής υιοθετούν επίσης την ετικέτα. Τον Ιούνιο 2019, η Nestlé ανακοίνωσε την υποστήριξή της στο Nutri-Score ως το προτιμώμενο σύστημα επισήμανσης για προϊόντα τροφίμων και ποτών στην ηπειρωτική Ευρώπη. Η Albert Heijn, μια μεγάλη αλυσίδα λιανικής στην Ολλανδία, ανακοίνωσε την υιοθέτηση του Nutri-Score μετά από μια επιτυχημένη εισαγωγή στη βελγική εταιρεία της, Delhaize.

[Οι πληροφορίες προέρχονται από ανάλυση των υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τίτλο «Συστήματα διατροφικής επισήμανσης που χρησιμοποιούνται στα κράτη μέλη»]

04 November 2020
Banner
Banner