€20 εκατ. για χοιροτρόφους, εκτροφείς μαύρου χοίρου και μελισσοκόμους ενέκρινε η Κομισιόν

02 July 2021

€20 εκατ. για χοιροτρόφους, εκτροφείς μαύρου χοίρου και μελισσοκόμους ενέκρινε η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό καθεστώς ύψους 20 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των χοιροτρόφων και των εκτροφέων της αυτόχθονης φυλής μαύρου χοίρου, καθώς και των μελισσοκόμων που πλήττονται από την έξαρση του κορωνοϊού.

Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις. Σύμφωνα με το καθεστώς, η κρατική στήριξη θα δοθεί υπό μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. Η στήριξη θα αντισταθμίσει μερικώς την απώλεια εισοδήματος την οποία υπέστησαν οι δικαιούχοι λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων που αναγκάστηκε να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό καθεστώς συνάδει με τις προϋποθέσεις που θέτει το προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα, η ενίσχυση: i) δεν θα ξεπεράσει τα 225.000 ευρώ ανά δικαιούχο και ii) θα χορηγηθεί το αργότερο ως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο.

Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το καθεστώς βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

02 July 2021
Banner
Banner