Eπίθεση σε κτηνίατρο εν ώρα υπηρεσίας, καταγγέλλουν ΠΟΓΕΔΥ και ΠΕΚΔΥ

21 April 2023

Eπίθεση σε κτηνίατρο εν ώρα υπηρεσίας, καταγγέλλουν ΠΟΓΕΔΥ και ΠΕΚΔΥ

Ένα βίαιο περιστατικό συνέβη στις 13 Απριλίου 2023 σε σφαγείο, όπου σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ.) και της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Κ.Δ.Υ.) θύμα επίθεσης έπεσε νεοδιόριστη κτηνίατρος κατά την άσκηση των καθηκόντων της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: «Η επίθεση σε επίσημο κτηνίατρο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας από τους ιδιοκτήτες του ιδιωτικού σφαγείου εν ώρα υπηρεσίας, είναι η δεύτερη μέσα σε λίγα χρόνια, γεγονός που καταδεικνύει υποτροπή των ελεγχόμενων.

Για τον λόγο αυτό απαιτούμε από τις αρμόδιες Αρχές (Κεντρική Υπηρεσία του ΥπΑΑΤ και Περιφέρεια Θεσσαλίας) να εφαρμόσουν πλήρως και με αυστηρότητα τον Νόμο, να προστατευτεί η νομιμότητα στη χώρα μας και να ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ώστε να μην κινδυνεύουν οι επίσημοι Κτηνίατροι όταν ασκούν τα καθήκοντά τους.

Υπενθυμίζουμε ότι στις Ευρωπαϊκές Χώρες η σφαγή των ζώων προς ανθρώπινη κατανάλωση, διενεργείται σε εγκεκριμένες σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις, εφόσον τηρούνται οι απαιτήσεις για την προστασία των ζώων κατά την άφιξη και διαμονή στο σφαγείο, την αναισθητοποίηση και αφαίμαξη αυτών, καθώς επίσης και οι απαιτήσεις για την υγιεινή του σφάγιου ζώου σε όλες τις διαδικασίες, υπό τον έλεγχο του επίσημου Κτηνιάτρου. Οι ενέργειες του επίσημου Κτηνιάτρου στο σφαγείο εξασφαλίζουν προστασία της υγείας των ανθρώπων, την προστασία του Καταναλωτή και την προστασία της υγείας και ευζωίας των ζώων.

Όταν δεν τηρούνται οι απαιτήσεις της Ενωσιακής και Εθνικής Νομοθεσίας περί ευζωίας των ζώων, προστασίας κατά την θανάτωση και υγιεινής παραγωγής του κρέατος αναστέλλεται η λειτουργίας της εγκατάστασης. Επίσης κατά την άσκηση του επίσημου Κτηνιατρικού ελέγχου η με οποιοδήποτε τρόπο, άρνηση, παρακώλυση ή κωλυσιεργία επισύρει σύμφωνα με τη σχετική Νομοθεσία επιβολή Διοικητικού προστίμου, ενώ η απειλή ή/και τυχόν προσπάθεια πρόκλησης σωματικής βλάβης σε βάρος ατόμου, πόσο μάλλον του υπηρετούντος το Δημόσιο συμφέρον Κρατικού Λειτουργού, τιμωρείται από τον Ποινικό Κώδικα.

Με δεδομένο ότι ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί στην ίδια εγκατάσταση με ενέργειες των ίδιων προσώπων και στο παρελθόν σε βάρος άλλης Συναδέλφου, η Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ στο πλαίσιο της θεσμοθετημένης εποπτείας από κοινού με τη Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας και το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Μαγνησίας θα πρέπει να διενεργήσουν άμεσο έλεγχο ως προς τη συμμόρφωση του συγκεκριμένου σφαγείου με τις απαιτήσεις της Νομοθεσίας και ειδικότερα ως προς την δυναμικότητα και τις ημερήσιες σφαγές που πραγματοποιήθηκαν το Πάσχα και με βάση τα ευρήματα να επιβληθούν οι προβλεπόμενες Διοικητικές κυρώσεις ή και η αναστολή λειτουργίας του σφαγείου εφόσον απαιτείται.

Επίσης καλούμε τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας καθώς και τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας να προβούν σε εφαρμογή του άρθρου 27 του Ν. 4235/2014 και να υποβάλλουν μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου κατά των υπότροπων υπευθύνων του σφαγείου και να εξασφαλίσουν με κάθε πρόσφορο μέσο την προστασία της υγείας και της ζωής των Συναδέλφων κρεοσκόπων Κτηνιάτρων. Τέλος Επειδή η άσκηση του επαγγέλματος του Επισήμου Κτηνιάτρου Διεθνώς και στην Ελλάδα ασκείται υπό αντίξοες συνθήκες που το καθιστούν επικίνδυνο και ανθυγιεινό, Επειδή επιπλέον ο Επίσημος Κτηνίατρος ασκεί τα καθήκοντά του αμειβόμενος όπως και ένας Διοικητικός υπάλληλος του Δημοσίου Τομέα και πάντως με τις χαμηλότερες αμοιβές για Κτηνίατρο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο,

Επειδή οι Κτηνίατροι Δημόσιοι Υπάλληλοι εργάζονται τα τελευταία δώδεκα (12) χρόνια σε συνθήκες ηθικής απαξίωσης του λειτουργήματός τους από την ίδια την πολιτεία, η οποία δεν αναγνωρίζει τον ανθυγιεινό και επικίνδυνο χαρακτήρα του επαγγέλματός τους σε κανένα χώρο εργασίας και τους στερεί το σχετικό επίδομα (το οποίο ελάμβαναν συνεχώς για 35 χρόνια) θα πρέπει η Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές:

Να εκδώσει επιτέλους την σχετική ΚΥΑ για τη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας δύο χρόνια μετά την υποβολή του πορίσματος της Επιστημονικής Επιτροπής, κλείνοντας τα αυτιά στους συκοφάντες-“χρήσιμους”, και

Να εντάξει το επάγγελμα του Κτηνιάτρου στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα».

21 April 2023
Banner
Banner