Δύο τα κρούσματα, αυξημένη εγρήγορση για τη γρίπη των πτηνών

03 January 2017

Δύο τα κρούσματα, αυξημένη εγρήγορση για τη γρίπη των πτηνών

Ενώ έχει επιβεβαιωθεί κρούσμα της γρίπης των πτηνών σε βουβόκυκνο στο Δέλτα του Έβρου, πηγές του meatnews.gr κάνουν λόγο για ένα ακόμη επιβεβαιωμένο κρούσμα, κάτι που δείχνει ότι η γρίπη των πτηνών αρχίζει να αγγίζει σοβαρά τη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση, ενώ και η Περιφέρεια Αττικής εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για τα μέτρα βιοασφάλειας, επισημαίνοντας πάντως ότι μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση του ανθρώπου από τον υπότυπο Η5Ν8 της γρίπης τύπου Α παρόλο το μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν εκτεθεί σε αυτόν κατά τη διαχείριση κρουσμάτων στα πτηνά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας:

«Κατόπιν της επιβεβαίωσης κρούσματος γρίπης των πτηνών σε βουβόκυκνο (Cygnus olor) που εντοπίστηκε στο Δέλτα του Έβρου και της εμφάνισης της νόσου στα Βαλκάνια (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Κροατία), οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση για να προβούν άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να ενισχυθεί το σύστημα εποπτείας και να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού από τα άγρια πτηνά στα πουλερικά ή τα άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία.
Σύμφωνα με τα μέτρα βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών, όπως αυτά προβλέπονται στη με αριθμ. 258971/26-8-2008 (Β΄ 1785) Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών»,
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ (ΟΙΚΟΣΙΤΩΝ, ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΒΟΣΚΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ κ.λπ.):
α) σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές.
β) σε μη περιφραγμένους χώρους σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Τα πουλερικά αυτά πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους, τα ανοίγματα των οποίων πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή τους με άγρια πτηνά. Ωστόσο, έως ότου εκτιμηθεί η συνολικότερη κατάσταση και η ανάγκη επέκτασης της σχετικής απαγόρευσης, συστήνεται όλα τα εκτρεφόμενα πουλερικά που βρίσκονται σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους, σύμφωνα με τα παραπάνω.
Η εν λόγω σύσταση αφορά και τα άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία που διατηρούνται σε πάρκα, ζωολογικούς κήπους και παρεμφερείς εγκαταστάσεις.
Τέλος, επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση του ανθρώπου από τον υπότυπο Η5Ν8 της γρίπης τύπου Α παρόλο το μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν εκτεθεί σε αυτόν κατά τη διαχείριση κρουσμάτων στα πτηνά».

03 January 2017
Banner
Banner