Δημοσιοποιήθηκε η εγκύκλιος για το μειωμένο ΦΠΑ στο κρέας

27 August 2015

Δημοσιοποιήθηκε η εγκύκλιος για το μειωμένο ΦΠΑ στο κρέας

Μόλις σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα η εγκύκλιος (ΠΟΛ.1188/26-08-2105) με την οποία διευκρινίζονται οι αλλαγές που έγιναν με τον τελευταίο νόμο 4336/2015 στον Κώδικα ΦΠΑ όσον αφορά τα βρώσιμα κρέατα, τα παραπροϊόντα σφαγίων και τα παρασκευάσματα κρέατος. Όπως αναφέρεται ρητά όλα ανεξαιρέτως τα κρέατα υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή 13%, αρκεί να είναι βρώσιμα και η εφαρμογή αυτής της αλλαγής ξεκίνησε στις 19/8.
Συγκεκριμένα η εγκύκλιος αναφέρει:

Σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% υπάγονται πλέον:
- βρώσιμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα, κρέατα βοοειδών του Κεφαλαίου 2 του Δασμολογίου και
- βρώσιμα παραπροϊόντα σφαγίων του Κεφαλαίου 2 του Δασμολογίου.
Κατά συνέπεια, όσον αφορά τα βρώσιμα κρέατα και παρασκευάσματα κρεάτων, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ, στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% υπάγονται εφεξής οι ακόλουθες κατηγορίες προϊόντων των Κεφαλαίων 2 και 16 του Κοινού Δασμολογίου, χωρίς ο κατάλογος να είναι εξαντλητικός:
- Κρέατα από όλα τα είδη ζώων και πτηνών που αναφέρονται στο Κεφάλαιο 2 του Κοινού Δασμολογίου (βοοειδή, χοιροειδή, αιγοειδή, από πετεινούς, κότες, γαλοπούλες, πάπιες, χήνες, κουνέλια, λαγούς κ.λ.π), νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα, ανεξαρτήτως του τρόπου που παρουσιάζονται (σε ολόκληρα ή μισά σφάγια, σε τεμάχια, με ή χωρίς εντόσθια, με ή χωρίς κόκαλα, κλπ.).
- Κιμάς από κάθε είδους κρέας ή ανάμιξη κρεάτων. - Παραπροϊόντα σφαγίων, βρώσιμα, από όλα τα είδη κρέατος του Κεφαλαίου 2 του Δασμολογίου (π.χ. συκώτι).
- Κρέατα και παραπροϊόντα σφαγίων αλατισμένα ή σε άρμη, αποξεραμένα ή καπνιστά. (Κεφάλαιο 2 Δασμολογίου)
- Λουκάνικα, σαλάμια και παρόμοια προϊόντα (αλλαντικά) από κρέας, παραπροϊόντα σφαγίων ή αίμα, και παρασκευάσματα διατροφής με βάση τα προϊόντα αυτά (Δ.Κ 1601).
- Κάθε είδους παρασκευάσματα και κονσέρβες κρεάτων, παραπροϊόντων σφαγίων ή αίματος, στα οποία περιλαμβάνονται τα παρασκευάσματα που προέρχονται από την ανάμειξη κάθε είδους κρεάτων (Δ.Κ 1602).
- Παρασκευάσματα κρέατος, μειγμάτων διαφορετικών ειδών κρέατος και παραπροϊόντων σφαγίων, με την προσθήκη διαφόρων άλλων προϊόντων ή συστατικών (π.χ. λαχανικά, αρωματικές ουσίες, λάδι, μπαχαρικά κλπ.) εφόσον δεν αλλοιώνεται ο ουσιώδης χαρακτήρας τους ως κρέας ή παρασκεύασμα κρέατος (Κεφάλαιο 16 Δασμολογίου).
- Εκχυλίσματα και χυμοί κρέατος (Δ.Κ EX 1603).
- Αλεύρια και σκόνες κρεάτων ή παραπροϊόντων σφαγίων (Δ.Κ 0210).
- Λαρδί χωρίς τα κρεάτινα μέρη, χοιρινό λίπος και λίπος πουλερικών (Δ.Κ 0209).
Ειδικότερα διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
- Για όλα τα προαναφερόμενα προϊόντα κρέατος, απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή τους στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% είναι να θεωρούνται βρώσιμα, δηλαδή να είναι κατάλληλα για τη διατροφή του ανθρώπου.
- Σε αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή τα προϊόντα αυτά είναι ακατάλληλα για την ανθρώπινη διατροφή, δεν υπάγονται στα Κεφάλαια 2 ή 16 του Δασμολογίου και συνεπώς δεν περιλαμβάνονται στις διατάξεις της παραγράφου 1 του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ.
- Όλα τα ζωντανά ζώα του Κεφαλαίου 1 Δασμολογίου εξακολουθούν και υπάγονται σε κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, καθώς δεν περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ.
- Τα ψάρια καθώς και τα καλαμάρια, σουπιές και χταπόδια του Κεφαλαίου 3 του Δασμολογίου εξακολουθούν και υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%, ωστόσο τα παρασκευάσματα ψαριών και λοιπών υδροβίων του Κεφαλαίου 16 του Δασμολογίου δεν περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ, συνεπώς εξακολουθούν να υπάγονται σε κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%.

Για να δείτε όλη την εγκύκλιο πατήστε εδώ

27 August 2015
Banner
Banner