Διαβούλευση για υποχρεωτικό κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης στα σφαγεία της Αγγλίας

17 August 2017

Διαβούλευση για υποχρεωτικό κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης στα σφαγεία της Αγγλίας

Το σχέδιό της να κάνει υποχρεωτικό το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης σε όλα τα σφαγεία της Αγγλίας ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση, και την ίδια στιγμή το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων ξεκίνησε μια διαβούλευση για την υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου.

Η διαβούλευση ξεκίνησε στις 11 Αυγούστου και λήγει στις 21 Σεπτεμβρίου, και σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης θα είναι υποχρεωτικό σε όλες τις περιοχές των εγκεκριμένων σφαγείων, όπου είναι παρόντα ζωντανά ζώα, εκεί όπου ξεφορτώνονται, φυλάσσονται, αναισθητοποιούνται και σφάζονται, με τους επίσημους κτηνιάτρους να έχουν απεριόριστη πρόσβαση στο υλικό των καμερών. «Καθώς προχωρούν οι προετοιμασίες αποχώρησής μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέτρα όπως το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης είναι μια περαιτέρω απόδειξη προς τους καταναλωτές σε όλο τον πλανήτη, ότι τα βρετανικά τρόφιμα παράγονται ακολουθώντας τις υψηλότερες προδιαγραφές», ανέφερε ο αρμόδιος Βρετανός υπουργός ανακοινώνοντας την έναρξη της διαβούλευσης.

Η βιομηχανία κρέατος, από την πλευρά της, αν και εκφράζει προβληματισμούς, δείχνει να αποδέχεται σε γενικές γραμμές το νέο μέτρο, που στην πραγματικότητα ήδη εφαρμόζεται σε αρκετά σφαγεία. «Χρειάζεται αρκετή σκέψη σχετικά με το πώς θα χρησιμοποιηθεί το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη» δηλώνει σχετικά ο Νικ Άλεν, εκπροσωπώντας τη βρετανική βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος, και υπογραμμίζει: «Η βιομηχανία συνεργάζεται με την αρμόδια Αρχή προκειμένου να βρούμε τον καλύτερο τρόπο εφαρμογής του μέτρου αυτού, γνωρίζοντας ότι αυτό θα εμφυσήσει στον καταναλωτή μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο προϊόν μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Προμηθευτών Κρέατος, του οποίου ο εκπρόσωπος Νόρμαν Μπάγκλεϊ θεωρεί την εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης στα σφαγεία «ένα ανεκτίμητο εργαλείο διαχείρισης». Εν τούτοις, «πιστεύουμε ότι το να είναι παρόντες οι κρατικοί υπάλληλοι στα σημεία που γίνεται η διαχείριση των ζώντων ζώων είναι πολύ περισσότερο αποδοτικό και ωφέλιμο από το να παρακολουθούν εκ του μακρόθεν σε κάποια γραφεία κάπου αλλού». Ταυτόχρονα, ανησυχίες εγείρονται και για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Όπως το θέτει ο ίδιος ο Μπάγκλεϊ, «Δεν πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι στα σφαγεία αξίζουν να υπόκεινται σε διαρκή παρακολούθηση χωρίς τη συγκατάθεσή τους, τη στιγμή που δεν συμβαίνει το ίδιο για άλλους εργαζόμενους –για παράδειγμα στα νοσοκομεία. Είναι ουσιώδες να διασφαλίσουμε ότι οι εργάτες των σφαγείων δεν θα έχουν διαφορετική μεταχείριση από ό,τι οι εργάτες σε άλλους κλάδους και όλοι οι άλλοι πολίτες».

Οι κτηνίατροι της Βρετανικής Κτηνιατρικής Εταιρίας, εμφανώς ικανοποιημένοι από την εξέλιξη, σημείωναν πάντως σε ανακοινώσεις τους: «Αναγνωρίζουμε ότι το κόστος εγκατάστασης κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης μπορεί να είναι επιβάρυνση για μερικά πολύ μικρά σφαγεία, εν τούτοις είναι σημαντικό τα ζώα που εκτρέφουμε για τη διατροφή μας να έχουν και καλές συνθήκες ζωής και αξιοπρεπείς συνθήκες θανάτωσης».

Διαβουλεύσεις και για τα κοτόπουλα

Το υποχρεωτικό κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης στα σφαγεία δεν είναι το μοναδικό θέμα για το οποίο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Τροφίμων έχει ξεκινήσει διαβούλευση. Την ίδια ακριβώς ημέρα (11 Αυγούστου) ξεκίνησε διαβούλευση και για ένα Κώδικα Πρακτικής για την ευζωία των κοτόπουλων που εκτρέφονται για το κρέας τους. Η διαβούλευση αυτή λήγει στις 6 Οκτωβρίου, ενώ οι Αρχές έχουν ήδη ανακοινώσει ότι αντίστοιχες διαβουλεύσεις θα ακολουθήσουν την επόμενη χρονιά και για τις ωοπαραγωγές όρνιθες, τους χοίρους, τους σκύλους, τις γάτες και τα άλογα.

Δείτε εδώ τη διαβούλευση για το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης στα σφαγεία της Αγγλίας.

Δείτε εδώ τη διαβούλευση για τον Κώδικα Πρακτικής σχετικά με την ευζωία των κοτόπουλων που εκτρέφονται για το κρέας τους.

17 August 2017
Banner
Banner