Δεν αποφεύχθηκε η διάσπαση στο αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα

19 September 2016

Δεν αποφεύχθηκε η διάσπαση στο αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα

Παρά τη δικαιολογημένη αισιοδοξία που δημιουργούσε η συμφωνία των διαφορετικών μερίδων συνεταιριστικών στελεχών να συμπορευτούν σε ένα ενιαίο πανελλήνιο όργανο (τον ΣΑΣΟΕΕ - Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος), «οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την ενιαία πορεία του χώρου» έγραφε το meatnews.gr στις 31 Αυγούστου. Να που ήρθε ο καιρός να δείξει ότι τα πράγματα δεν βαδίζουν ευθύγραμμα και ότι υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές (ή προβάλλονται ως τέτοιες από βασικούς πρωταγωνιστές).

Μετά το σίριαλ των θερμών συζητήσεων και «αψιμαχιών» του καλοκαιριού και την ανακοίνωση ενιαίου φορέα, ήρθαν οι υπαναχωρήσεις στελεχών του χώρου, οι οποίες οδηγούν τα πράγματα και πάλι στην αρχή, σε μια διαιρεμένη πορεία.

Ο χρόνος τις τελευταίες μέρες για το συνεταιριστικό κίνημα επιταχύνθηκε δραματικά, καθώς τα δύο «μπλοκ» παίρνουν διαφορετικούς δρόμους. Η μεν πλευρά του ΣΑΣΟΕΕ κατέθεσε την Παρασκευή στο Πρωτοδικείο το καταστατικό της με υπογραφές 73 ιδρυτικών μελών. Η άλλη πλευρά, αυτή που βρέθηκε προς στιγμήν στον ΣΑΣΟΕΕ, αποφάσισε να συνεχίσει σε άλλο δρόμο, «χωρίς εκπτώσεις και με συνέπεια στις αρχές του Συνεταιριστικού Κινήματος», και καλεί «στην ιδρυτική συνέλευση της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, στις 11.30 το πρωί στο ξενοδοχείο President (Κηφισίας 43). Το καταστατικό θα είναι στη διάθεση όλων (σε πλήρη μορφή), ώστε να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος».

Αυτή τη στιγμή είναι προφανές ότι η κατάσταση είναι χωρίς επιστροφή και βαδίζουμε προς τη δημιουργία δύο τριτοβάθμιων οργάνων εκπροσώπησης των ελληνικών συνεταιρισμών.

Οι δύο πλευρές πάντως εμφανίζονται αισιόδοξες, η καθεμία για τη δική της προσπάθεια, αποδυόμενες τώρα σε έναν αγώνα δρόμου για να προσελκύσουν όσο περισσότερους συνεταιρισμούς είναι δυνατό.

Από την πλευρά της «νέας ΠΑΣΕΓΕΣ» δηλώνουν ότι οι συνεταιριστές στην Ελλάδα θα επιμείνουν «σταθερά στη δημιουργία φορέα Συνεταιριστικού, πέρα και μακριά από αλλότρια συμφέροντα και ξένα προς το Συνεταιριστικό Κίνημα ήθη».

Η πλευρά του ΣΑΣΟΕΕ κάνει γρήγορα βήματα και υποστηρικτές της αναφέρουν ότι υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τα προσχήματα που προβάλλει η ομάδα της «νέας ΠΑΣΕΓΕΣ». Οι ίδιοι δηλώνουν αισιόδοξοι ότι σε λίγους μήνες οι συνεταιρισμοί που θα είναι ενταγμένοι στο δυναμικό του φορέα, θα ανέρχονται σε εκατοντάδες.

19 September 2016
Banner
Banner