Διαμάχη κυβέρνησης και Ν.Δ. για τους πόρους του ΠΑΑ 2014-2020

18 September 2017

Διαμάχη κυβέρνησης και Ν.Δ. για τους πόρους του ΠΑΑ 2014-2020

Απάντηση στις αναφορές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, δίνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε ενημερώνει για τα εξής:

«Το σύνολο της δημόσιας δαπάνης των μέτρων του ΠΑΑ 2014-2020 που έχουν προκηρυχθεί ανέρχεται σε 1.765 εκ. €.

Οι πληρωμές  του ΠΑΑ από το 2015 έως και σήμερα είναι οι υψηλότερες της τελευταίας δεκαετίας, με το 2015 να φτάνουν τα 780 εκ. € και το 2016 τα 657 εκ. € δημόσια δαπάνη αντίστοιχα, ενώ η απορρόφηση της κοινοτικής συνδρομής στο νέο ΠΑΑ με τις μέχρι σήμερα πληρωμές, έχει ξεπεράσει το 21% μαζί με τους πόρους της προκαταβολής που έχουν εισρεύσει στη χώρα, παρά την καθυστέρηση έγκρισής του κατά ένα χρόνο σε σχέση με τα προγράμματα των λοιπών κρατών μελών, λόγω των προβλημάτων που είχε το υποβληθέν από την προηγούμενη κυβέρνηση σχέδιο.

Συνολικά, οι προσκλήσεις νέων μέτρων 1.765 εκ. €  και οι ανειλημμένες υποχρεώσεις 1.246 εκ. € στο ΠΑΑ 2014-2020 ανέρχονται σε 3.011 εκ. €, δηλαδή πάνω από το 55% της δημόσιας δαπάνης του ΠΑΑ σε μόλις 18 μήνες από την έγκρισή του».

Στη συνέχεια του ενημερωτικού Δελτίου Τύπου, το ΥΠΑΑΤ δίνει απάντηση εμμέσως και στον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Καρασμάνη ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα ανέφερε ότι το ΠΑΑ είναι αυτό που είχε υποβληθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου, «επί του αρχικά υποβληθέντος σχεδίου, από την προηγούμενη κυβέρνηση, τον Ιούλιο του 2014, οι Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διατύπωσαν 450 περίπου παρατηρήσεις για τις οποίες η διαβούλευση και οριστικοποίηση του νέου σχεδίου ΠΑΑ διήρκησε έως τον Δεκέμβριο του 2015, ήτοι ενάμιση έτος μετά την αρχική του υποβολή, οπότε και το Πρόγραμμα εγκρίθηκε επίσημα από την Ε.Ε. Τόσο το πλήθος των παρατηρήσεων όσο και οι μακροχρόνιες, εντατικές και επίπονες διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδεικνύουν ακριβώς ότι το ΠΑΑ όπως σήμερα ισχύει, έχει υποστεί σημαντικότατες αλλαγές, βελτιώσεις και τροποποιήσεις σε σχέση με το αρχικά υποβληθέν τον Ιούλιο του 2014, ενώ επιπρόσθετα έχει εγκριθεί από την Ε.Ε. και η 1η τροποποίηση του ΠΑΑ τον Ιούνιο 2017».

Μητσοτάκης: Έχουμε πολλά να κάνουμε στον πρωτογενή τομέα

Σε σχέση με το ζήτημα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, οι δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ. που προκάλεσαν την απάντηση από το ΥΠΑΑΤ, αφορούσαν την καθυστέρηση στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων. «Είμαστε πολύ πίσω», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε: «Δεν έχω εύκαιρα τώρα τα στοιχεία. Τελευταία φορά που τα είδα, η αξιοποίηση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης είναι από τις χαμηλότερες, σε σχέση με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε πιο ειδικά θέματα, περιγράφοντας τη θέση του κόμματός του: «Είναι πραγματικά κρίμα να υπάρχουν σημαντικοί πόροι, πολλοί από τους οποίους κατευθύνονται ακριβώς και σε τέτοιες δράσεις καινοτομίας, εκπαίδευσης και να μην αξιοποιούνται. Οι αγρότες μας δεν είναι καλά εκπαιδευμένοι. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Υπάρχουν, από την άλλη, πόροι που θα τους επιτρέψουν και να εκπαιδευτούν καλύτερα και να αξιοποιήσουν καινούριες τεχνολογίες, να κάνουν μ’ αυτόν τον τρόπο ένα μεγάλο άλμα παραγωγικότητας.

Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε στον πρωτογενή τομέα. Έχουμε πολλές επιτυχημένες ιστορίες -ίσως είναι ακόμα οι εξαιρέσεις, αλλά πολλαπλασιάζονται- ανθρώπων που επιστρέφουν στη γη, στις αγροτικές καλλιέργειες, στην κτηνοτροφία και κάνουν εξαιρετικά ενδιαφέροντα πράγματα. Πρέπει να φτάσουμε στο σημείο αυτές οι εξαιρέσεις να μπορούν να γίνουν ο κανόνας.

Αλλά, θα το πω όπως το αισθάνομαι: Σπαταλήσαμε 30 χρόνια κοινοτικών επιχορηγήσεων για να διοχετεύσουμε τα χρήματα αυτά τελικά στην κατανάλωση και όχι στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα του αγροτικού τομέα. Και θα πρέπει να την πούμε έτσι όπως είναι.

Έχουμε τελευταία ευκαιρία, αξιοποιώντας το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και τους όποιους πόρους είναι διαθέσιμοι στην επόμενη προγραμματική περίοδο, να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει και στους αγρότες να μιλήσουμε μια διαφορετική γλώσσα. Να καταλάβουμε που είναι το πραγματικό πρόβλημα. Να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κόστος παραγωγής.

Εμείς ήμασταν αυτοί που εισηγηθήκαμε τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια. Την οποία υλοποίησε η Κυβέρνηση. Και την οποία ακούω, τώρα, ότι ενδεχομένως, πάλι, να την πάρει πίσω. Άλλη μια παλινωδία.

Να βελτιωθούμε και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις βασικές υποδομές. Και εκεί που μπορούμε να παρέμβουμε. Και στο ζήτημα του κόστους παραγωγής».

Λίγο νωρίτερα στη συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης είχε επίσης αναφερθεί και στους αγροτικούς συνεταιρισμούς:

«Δεν πρόκειται ποτέ να είμαστε ανταγωνιστικοί στον πρωτογενή τομέα, εάν δεν συνεργαστούμε, εάν δεν μεγαλώσουμε, εάν δεν δημιουργήσουμε οικονομίες κλίμακας, εάν δεν προωθήσουμε τα νέα συνεργατικά σχήματα παραγωγών.
Όχι στη λογική παλιών συνεταιρισμών, πολλοί από τους οποίους είχαν μόνο λόγο ύπαρξης να παίρνουν δάνεια, τα οποία ουδέποτε ξεπλήρωσαν. Αλλά στη λογική νέων σχημάτων συνεργασίας, τα οποία θα διέπονται από αυστηρά επιχειρηματικά κριτήρια. Και τα οποία θα διεκδικούν θέση για τα προϊόντα μας στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού, με βάση τη σχέση κόστους και οφέλους.
Αυτά τα συνεργατικά σχήματα πρέπει να τα προωθήσουμε με κάθε τρόπο. Όχι μόνο με ευρωπαϊκούς πόρους, οι οποίοι σήμερα λιμνάζουν, αλλά και με φορολογικά κίνητρα.
Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο, δηλαδή, ότι κάποιος, ο οποίος συμμετέχει σε μία συνεργατική δομή, θα έχει φορολογικό πλεονέκτημα, σε σχέση με το να επιχειρεί μόνος του. Είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να προωθήσουμε τέτοιες δομές και να φτάσουμε, τελικά, σε μια συνεργασία που θα επιτρέψει να μειώσουμε το κόστος παραγωγής.
Έχουμε, εκ των πραγμάτων, ένα μικρό κλήρο, σε αντίθεση με άλλες χώρες, που έχουν κάνει αυτήν τη μετάβαση σε μεγαλύτερους κλήρους, εδώ και πολλές δεκαετίες. Άρα, είναι επιτακτικό να βρούμε τρόπους να συνεργαζόμαστε καλύτερα. Δεν γίνεται, παραδείγματος χάρη, στην Κρήτη, στην πατρίδα μου, να έχουμε τριψήφιο αριθμό ελαιοτριβείων. Δεν πρόκειται ποτέ να είμαστε ανταγωνιστικοί με αυτόν τον τρόπο, με μικρές παραγωγές, που καθεμιά θα ψάχνει να βρει τη θέση της στις διεθνείς αγορές.
Μ’ αυτόν τον τρόπο, θα καταλήξουμε τελικά να πουλάμε το λάδι μας χύμα και να εκμεταλλεύεται κάποιος άλλος την προστιθέμενη αξία από την εμφιάλωση και το brand του προϊόντος. Επιμένω πάρα πολύ σε αυτό».

18 September 2017
Banner
Banner