Διάλογο ζητά ο Αποστόλου, μπλόκα προαναγγέλλουν οι αγρότες

21 December 2016

Διάλογο ζητά ο Αποστόλου, μπλόκα προαναγγέλλουν οι αγρότες

Νέα έκκληση για διάλογο με τους αγρότες απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Έχοντας υπόψη ότι μια σειρά συλλογικοί φορείς των αγροτών ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις μετά την περίοδο των εορτών, ο κ. Αποστόλου επιχειρεί να απαντήσεις σε ορισμένα από τα αιτήματα των αγροτών και αναρωτιέται: «Οι αγρότες στη χώρα μας είναι η μοναδική επιχειρηματική δραστηριότητα που έχει αφορολόγητο περίπου 9.500 ευρώ. Και όταν το 95% των αγροτών καλύπτονται από το συγκεκριμένο αφορολόγητο -σύμφωνα με τις δηλώσεις τις δικές τους που έχω από το υπουργείο Οικονομικών- στην ουσία δεν είναι μια φοροαπαλλαγή που αφορά τη μεγίστη πλειοψηφία των αγροτών;».

Ο υπουργός στη συνέντευξή του αναφέρθηκε στη δέσμη μέτρων που έχει αποφασίσει ο πρωθυπουργός για την ενίσχυση των αγροτών και τους κάλεσε εκ νέου σε διάλογο. Τους προτείνει μάλιστα να πάνε στην επιτροπή Εμπορίου όπου συμμετέχουν όλα τα κόμματα προκειμένου να ακούσουν και να ακουστούν. «Δεν μπορούμε να πυροβολούμε στον αέρα, κάνω έκκληση να έρθουν να κουβεντιάσουμε. Όμως είναι δικαίωμά τους να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, εμείς δεν θα σταθούμε εμπόδιο» υπογράμμισε ο κ. Αποστόλου.

Σημείωσε επιπλέον ότι υπάρχει μια επιβάρυνση του ασφάλιστρου για τους αγρότες, ωστόσο υπογράμμισε ότι «η φοροαπαλαγή είναι πολύ μεγάλη, το 95% αυτών των χρημάτων θα επιστραφούν. Μέσα στο 2017 θα επιστρέφονται όλες οι προκαταβολές που έδωσαν τα προηγούμενα χρόνια», για να συμπληρώσει πως «το ποσό που θα επιστραφεί είναι πολύ μεγαλύτερο από το ασφάλιστρο που θα κληθούν να πληρώσουν το 2017».

Αναγγελία για μπλόκα από 23 Ιανουαρίου

Στο μεταξύ, από το Σάββατο ήταν γνωστή η απόφαση που έλαβε σε πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποίησε στη Λάρισα η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που κάνει λόγο για «ισχυρά μπλόκα σε επιλεγμένα, κεντρικά σημεία της χώρας, στις 23 Γενάρη». Όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή, «Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι οι μέχρι τώρα κινητοποιήσεις ήταν πετυχημένες, ανέδειξαν τα προβλήματα και τα πραγματικά αιτήματα των αγροτών, κατέδειξαν τις αγωνιστικές διαθέσεις, ενώ έγιναν και σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση συντονισμού του αγώνα σε περιφερειακό επίπεδο. Εκτενής και ουσιαστική συζήτηση έγινε για την ανάγκη να αναδειχτούν, ακόμα πιο καθαρά και πειστικά, οι πραγματικές αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε οι μικρομεσαίοι αγρότες, τα οποία συνεχώς αυξάνονται και οξύνονται».

Στο καταληκτικό σκέλος μάλιστα, οι αποφάσεις της σύσκεψης έγιναν πολύ συγκεκριμένες:

«1ον: Μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, τις Επιτροπές Αγώνα και των Μπλόκων να οργανώσουμε αμέσως -θα συνεχίσουμε και μέσα στις γιορτές- καθημερινές περιοδείες, συσκέψεις και ενημερωτικές συγκεντρώσεις στα χωριά, αλλά και στις πόλεις, να έλθουμε σε άμεση επαφή με τους αγρότες, τους άλλους εργαζόμενους, όλο το λαό, ενημερώνοντας όλους για τα δίκαια και ζωτικά αιτήματα του αγώνα μας και καλώντας τους να συμπαραταχθούν μαζί μας.
2ον: Στα πλαίσια της κλιμάκωσης του αγώνα μας με πανελλαδικό συντονισμό και συγχρονισμό των κινητοποιήσεων, να στήσουμε ισχυρά μπλόκα σε επιλεγμένα, κεντρικά σημεία της χώρας, στις 23 Γενάρη 2017.
Καλούμε όλους τους αγρότες να μπουν, αποφασιστικά, στη μάχη. Απ' αυτόν τον αγώνα επιβίωσης δεν πρέπει να λείψει κανείς».

21 December 2016
Banner
Banner