Σύστημα κλιμακωτού ακατάσχετου λογαριασμού εξετάζουν στο Υπ. Οικονομίας

15 January 2019

Σύστημα κλιμακωτού ακατάσχετου λογαριασμού εξετάζουν στο Υπ. Οικονομίας

Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη είχε χθες Δευτέρα 14/1 το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, η συνάντηση ήταν μια ευκαιρία για τη Διοίκηση της ΕΣΕΕ να θέσει υπόψη του κ. Δραγασάκη τις θέσεις της Συνομοσπονδίας γύρω από μείζονος σημασίας για το εμπόριο και την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα προβλήματα, όπως: α) την ανάγκη θεσμοθέτησης ενός ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού· β) το ζήτημα της καλύτερης πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρηματιών στη χρηματοδότηση γ) τη μείωση και τον εξορθολογισμό των φορολογικών βαρών και ε) την ανάδειξη της δυσλειτουργικότητας των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Ταυτόχρονα επεσήμανε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της ΕΣΕΕ για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και βέβαια την προστασία της πρώτης κατοικίας των επιχειρηματιών. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν για συνέχιση της συνεργασίας Υπουργείου και ΕΣΕΕ γύρω από τα προβλήματα της επιχειρηματικότητας και για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων.

Ο κ. Δραγασάκης με τη σειρά του αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλες τις ενέργειες που σχεδιάζει η κυβέρνηση όσον αφορά τα ζητήματα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και του εμπορίου και συζήτησε διάφορα θέματα με τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός αναφέρθηκε:

  • Στην εξέταση ενός είδους ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού,
  • Στην διεύρυνση των δράσεων του ΕΣΠΑ, ώστε να περιλαμβάνουν πρακτικά προγράμματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως η προώθηση της «εργαλειοθήκης της επιχειρηματικότητας»,
  • Στις μικροπιστώσεις, των οποίων το πλαίσιο σύντομα νομοθετείται, ως δανείων περιορισμένου ύψους προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χωρίς εγγυήσεις,
  • Στην χαλάρωση των κριτηρίων του εξωδικαστικού μηχανισμού με την αύξηση του εισαγωγικού ορίου ένταξης που απαιτεί έκθεση βιωσιμότητας,
  • Στην ψηφιακή σύσταση επιχειρήσεων, η οποία σύντομα θα διευρυνθεί ώστε να περιλαμβάνει και τις ατομικές επιχειρήσεις, προκειμένου να διευκολυνθεί η δημιουργία τους,
  • Στο νέο μοντέλο αδειοδότησης, το οποίο θα μηδενίσει τις άδειες και θα εστιάσει κυρίως στον έλεγχο της λειτουργίας,
  • Στο νέο πλαίσιο εποπτείας της επιχειρηματικότητας με έμφαση στην πρόληψη, που θα περιλαμβάνει αναβάθμιση του ΓΕΜΗ και των υπηρεσιών του και διασφαλίσεις προληπτικού χαρακτήρα.
  • Στην ενίσχυση της εξωστρέφειας του εμπορίου, με κύριο άξονα την ενθάρρυνση της εξαγωγικής στροφής των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων.

Ειδικότερα για τον ακατάσχετο λογαριασμό, το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη δυνατότητα ύπαρξης ακατάσχετου λογαριασμού στην περίπτωση ηλεκτρονικών συναλλαγών με χρήση POS, καθώς και τη δυνατότητα ύπαρξης ενός συστήματος κλιμακωτού ακατάσχετου λογαριασμού. Με το σύστημα αυτό, οι οφειλέτες του Δημοσίου θα μπορέσουν σταδιακά να ανακτήσουν τον έλεγχο των λογαριασμών τους, οι οποίοι λόγω χρεών που έχουν προς το Δημόσιο είναι δεσμευμένοι ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο Γ. Γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Δ. Αυλωνίτης, η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π. του ΕΤΠΑ Ε. Φωτονιάτα και ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φ. Κουρμούσης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τον λόγο έλαβαν η Ειδική Γραμματέας κ. Φωτονιάτα εστιάζοντας κυρίως στην πρόοδο του προγράμματος των Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Αυλωνίτης ο οποίος συζήτησε με τους Συμβούλους της ΕΣΕΕ θέματα όπως η αποτελεσματικότητα του Κώδικα Δεοντολογίας της Αγοράς, και ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Κουρμούσης που τόνισε τις πρόσφατες νομοθετικές εξελίξεις στο πλαίσιο του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών και την βελτίωση της λειτουργικότητάς του, που αναμένεται να επιφέρουν.

Στο τέλος της συνάντησης, οι Σύμβουλοι της ΕΣΕΕ αναφέρθηκαν στην αντοχή και δυναμική των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επέμειναν στην ανάγκη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και το κατάλληλο επιχειρηματικό περιβάλλον στήριξης τους, ώστε να έχουν την ευκαιρία συμμετοχής σε μικρομεσαίες επενδύσεις και ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Συνάντηση και με Λιάκο

Συνάντηση για τα θέματα της μικρομεσαίας επιχείρησης είχε και σήμερα Τρίτη 15/1 το προεδρείο της ΕΣΕΕ με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Δημήτρη Λιάκο.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γ. Καρανίκας παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις της Συνομοσπονδίας σε σχέση με ζητήματα όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας των επιχειρηματιών και η θεσμοθέτηση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καρανίκας επεσήμανε ότι ενώ η εφαρμογή του «Ειδικού επιχειρηματικού Λογαριασμού», προβλέπεται ρητά στο νόμο 4446/2016, εντούτοις δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ. Κάλλιστα, ο συγκεκριμένος λογαριασμός θα μπορούσε να αποτελέσει έναν «τροφοδότη λογαριασμό» των λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης, με πρόβλεψη ειδικού προστατευτικού καθεστώτος έναντι των κατασχέσεων. Ο λογαριασμός θα συνδέεται με τις εισπράξεις της επιχείρησης από πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες μέσω της χρήσης τερματικών μηχανημάτων αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών (POS), ενώ το ύψος του προστατευτικού ορίου θα καθορίζεται βάσει των απολογιστικών δεδομένων της οικονομικής λειτουργίας κάθε επιχείρησης. Μέχρι τώρα, η υποχρεωτική δήλωση ενός επαγγελματικού λογαριασμού στις φορολογικές αρχές, φαίνεται ότι τελικά αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στη διασταύρωση των φορολογικών στοιχείων και των συναλλαγών των επιχειρήσεων, για τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής.

Ο υπουργός από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι και για τα δύο κρίσιμα ζητήματα καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια και αναγνωρίζονται ως δίκαια αιτήματα τόσο για την οικονομική ανάπτυξη όσο και για την κοινωνική συνοχή.

15 January 2019
Banner
Banner