COVID-19: Τι ανησυχεί τώρα την ευρωπαϊκή βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος

21 April 2020

COVID-19: Τι ανησυχεί τώρα την ευρωπαϊκή βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος

Η αλήθεια είναι ότι την περιμέναμε νωρίτερα, κι όχι 4-5 εβδομάδες μετά την έξαρση της πανδημίας Covid-19, όμως έστω και τώρα η παρέμβαση των ευρωπαϊκών βιομηχανιών επεξεργασίας κρέατος έχει μερικά κρίσιμα ζητήματα να αναδείξει.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ευρωπαϊκός φορέας των επιχειρήσεων επεξεργασίας κρέατος, η CLITRAVI, αναφέρει ότι η πανδημία ήρθε σε μια δύσκολη για τον κλάδο στιγμή, καθότι από τις αρχές του 2019 «ο τομέας μας τελεί υπό πίεση λόγω της απότομης αύξησης των τιμών στο χοιρινό κρέας, που οφείλεται κυρίως στις μαζικές εισαγωγές χοιρινού από την Κίνα, όπου η αφρικανική πανώλη των χοίρων έπληξε δραματικά τον πληθυσμό χοίρων».

Εν τούτοις, ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες, η ευρωπαϊκή βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος άντεξε και συνέβαλε καθοριστικά στην επισιτιστική ασφάλεια και την επάρκεια προϊόντος στην αγορά, υπογραμμίζουν οι βιομηχανίες του κλάδου παραθέτοντας όμως και τις ανησυχίες τους που προκύπτουν από την κατάσταση που ντε φάκτο δημιούργησαν οι έκτακτες περιστάσεις.

Αρχικά, η CLITRAVI εκφράζει τον προβληματισμό της για τη σημαντική μείωση πωλήσεων στον τομέα των υπηρεσιών εστίασης. Τα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος είναι τρόφιμο που συνδέεται έντονα και με κοινωνικές και ευχάριστες στιγμές, επομένως «το κλείσιμο των υπηρεσιών εστίασης (Ho.re.ca) έχει μεγάλη επίδραση στη μείωση πωλήσεων, η οποία μόνο εν μέρει αντισταθμίζεται από την αύξηση των πωλήσεων στο σούπερ μάρκετ».

Το δύσκολο αυτό περιβάλλον σε συνδυασμό με το σημαντικό κόστος που επιφέρουν η διατήρηση συνθηκών υγιεινής στους χώρους εργασίας και η παροχή προστατευτικών συσκευών στους υπαλλήλους, συνεπάγεται τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο για τις επιχειρήσεις επεξεργασίας κρέατος, αναφέρει η CLITRAVI, όμως υπάρχει κάτι ακόμη πιο σημαντικό: οι σημαντικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν δημιούργησαν δυσκολίες στην ελεύθερη διακίνηση βασικών αγαθών, υπηρεσιών και εργαζομένων, και αυτό συσσώρευσε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Απέναντι σε όλα αυτά, και προκειμένου να δοθεί ώθηση στη διαδικασία ανάκαμψης που είναι αναγκαία από εδώ και στο εξής, οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες επεξεργασίας κρέατος προτρέπουν την Κομισιόν στη λήψη αποφάσεων και πρόσθετων μέτρων. Πιο συγκεκριμένα, καλεί την Κομισιόν να:

1. Διατηρήσει την ακεραιότητα της Εσωτερικής Αγοράς. Η λειτουργία της Ενιαίας Αγοράς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον μετριασμό της κρίσης και την επιτάχυνση της ανάκαμψης αμέσως μόλις περιοριστεί η πανδημία. Δεν μπορεί να υπάρχει ούτε ανάκαμψη ούτε Πράσινη Συμφωνία χωρίς μια συμφωνία για την Εσωτερική Αγορά που θα βάζει τέρμα στον κατακερματισμό της εσωτερικής αγοράς και στις στρεβλώσεις ανταγωνισμού που προκαλούνται από εθνικές κυβερνήσεις (η επισήμανση προέλευσης είναι μάλιστα ένα παράδειγμα που χρησιμοποιεί η CLITRAVI).

2. Επαναπροσδιορίσει τη Στρατηγική «από τη φάρμα στο πιάτο». Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης του COVID-19 θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην οικονομία και τη ζωή των πολιτών και αναμένεται σημαντική ύφεση. Ως εκ τούτου, για να δημιουργηθούν οι συνθήκες άμεσης ανάκαμψης, η βιομηχανία καλεί την Κομισιόν να επαναπροσδιορίσει τη Στρατηγική «από τη φάρμα στο πιάτο». Θα χρειαστεί, λένε, μια ισορροπημένη προσέγγιση χωρίς διακρίσεις και με τη δημιουργία μηχανισμών υποστήριξης για τον τομέα της επεξεργασίας τροφίμων. Μια Κοινή Πολιτική Τροφίμων θεωρείται, έτσι, σημαντικό βήμα που θα βοηθήσει να επανεκκινήσει η οικονομική βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων.

Επιπλέον, και αυτό έχει επίσης μεγάλη σημασία, η βιομηχανία επισημαίνει ότι στη διάρκεια αυτής της έκτακτης κατάστασης που διανύουμε, η παγκόσμια ρύπανση έχει μειωθεί κατά 50% μολονότι η εκτροφή ζώων εξακολουθεί να διατηρεί τον κανονικό κύκλο της. «Κατά συνέπεια, η συζήτηση για τον αντίκτυπο που έχει ο τομέας της κτηνοτροφίας στο περιβάλλον, πρέπει να επανεξεταστεί».

3. Αναγνωρίσει τη συνεισφορά του τομέα επεξεργασίας κρέατος στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων. Τα κύρια μηνύματα που εκπέμπουν οι δημόσιες Αρχές υπογραμμίζουν το ρόλο αγροτών και λιανεμπορίου στις συνθήκες της υγειονομικής κρίσης, όμως ταυτόχρονα διαβλέπει έλλειψη γνώσης σχετικά με τις προσπάθειες που κατέβαλε επίσης η επεξεργασία κρέατος. «Προτρέπουμε σε αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το ρόλο που είχαν οι μεταποιητές στο να διατηρηθεί αποτελεσματική η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, χωρίς σημαντικές ελλείψεις που θα μπορούσαν να έχουν δραματικές συνέπειες για τους πολίτες» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η CLITRAVI.

[ Photo by Jess May Russell on Unsplash]

21 April 2020
Banner
Banner