Copa & Cogeca: Επιστρέφει η αισιοδοξία στους Ευρωπαίους αγρότες

31 August 2017

Copa & Cogeca: Επιστρέφει η αισιοδοξία στους Ευρωπαίους αγρότες

Το 2017 είναι μια χρονιά κατά την οποία φαίνεται να επιστρέφει η αισιοδοξία στις τάξεις των αγροτών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό τουλάχιστον δείχνει έρευνα που δημοσίευσαν οι Copa & Cogeca.

Τα ευρήματα της έρευνας, της οποίας τα στοιχεία αφορούν το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, δείχνουν ότι οι αγρότες είναι σήμερα περισσότερο αισιόδοξοι σε σύγκριση με το 2016, όταν η εμπιστοσύνη και η αισιοδοξία έπεσαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, σε 9 από τα 10 κράτη-μέλη της Ε.Ε. που συμμετέχουν στην έρευνα (Βέλγιο-Φλάνδρα, Δανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία) αυξήθηκε, αν και σε διαφορετικά ποσοστά, η αισιοδοξία του αγροτικού πληθυσμού σε σχέση με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση αλλά και σε σχέση με τις προσδοκίες για το μέλλον. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο η αισιοδοξία έχει πέσει, κάτι που ασφαλώς έχει να κάνει με την αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Παράγοντες που τροφοδοτούν ανησυχίες

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί αγρότες ακόμη αισθάνονται να πιέζονται από την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και την εκτεταμένη γραφειοκρατία που δημιουργεί. Επιπλέον, η αστάθεια στις αγορές είναι ένας ακόμη παράγοντας που συγκρατεί την αισιοδοξία τους, ενώ προβληματίζονται και για τις συνέπειες που θα έχουν η ξηρασία, η παγωνιά και οι καύσωνες που παρουσιάστηκαν σε μερικές περιοχές της Ε.Ε., αποτέλεσμα των μεταβολών που συμβαίνουν στις κλιματικές συνθήκες.

«Αν και οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα παραμένουν χαμηλά σε πολλούς τομείς, η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί» δηλώνει σχετικά ο Γενικός Γραμματέας των Copa & Cogeca, Πέκα Πεσόνεν. «Το πρόσφατο αγροτικό βαρόμετρο που δημοσιεύουμε δείχνει ότι η πίστη των αγροτών για τις μελλοντικές προοπτικές τους αρχίζει να ανακάμπτει σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Οι τιμές παραμένουν σχετικά σταθερές από το δεύτερο ήμισυ του 2016, ειδικά στα γαλακτοκομικά, το χοιρινό και τα φρούτα και λαχανικά» σχολιάζει ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης εμπιστοσύνης των αγροτών που μετρούν δύο φορές κατ’ έτος οι Copa & Cogeca, στηρίζεται στα αποτελέσματα εθνικών ερευνών που γίνονται σε δείγμα περισσότερων από 8.000 αγροτών.

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα της έρευνας (στα αγγλικά).

31 August 2017
Banner
Banner