Copa & Cogeca: Απειλή για την ευρωπαϊκή γεωργία οι παραχωρήσεις στις χώρες Mercosur

20 February 2018

Copa & Cogeca: Απειλή για την ευρωπαϊκή γεωργία οι παραχωρήσεις στις χώρες Mercosur

Επιστολή στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις λατινοαμερικανικές χώρες Mercosur, απέστειλαν την προηγούμενη εβδομάδα οι οργανώσεις Copa & Cogeca.

Στην επιστολή οι δύο κορυφαίες ευρωπαϊκές οργανώσεις που εκπροσωπούν τον αγροτικό και τον συνεταιριστικό κόσμο, αντιτίθενται στην κίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσει στην Ένωση Λατινοαμερικανικών Χωρών Mercosur, περαιτέρω προνόμια στον τομέα της γεωργίας προκειμένου να εξασφαλίσει ανταλλάγματα σε άλλους οικονομικούς τομείς.

Σχετικά με το θέμα αυτό , ο πρόεδρος της Copa Χοακίμ Ρούκβιντ ανέφερε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη δώσει πολλά στις χώρες Mercosur στον τομέα της γεωργίας κατά τη διάρκεια των εμπορικών διαπραγματεύσεων χωρίς να πάρει πολλά σε αντάλλαγμα. Δεν είναι αποδεκτό σήμερα η Ε.Ε. να αυξάνει, στις συνομιλίες, αυτά που προσφέρει στον τομέα της γεωργίας. Πρέπει να ελαχιστοποιηθούν τα εμπορικά προνόμια για τις εισαγωγές στους πλέον ευαίσθητους κλάδους μας, όπως το βόειο κρέας, η ζάχαρη, το κρέας πουλερικών, η αιθυλική αλκοόλη, το ρύζι και ο χυμός πορτοκαλιών».

«Έχουμε ήδη σημαντικές εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από αυτές τις χώρες και δεν παίρνουμε καμία ανταπόδοση γι’ αυτά. Χρειαζόμαστε ισορροπημένες εμπορικές συμφωνίες που θα σέβονται τις παραγωγικές μας μεθόδους» υπογραμμίζει και ο πρόεδρος της Cogeca, Τόμας Μάγκνουσον. Ο ίδιος μάλιστα σημειώνει ότι υπό το πρίσμα της αβεβαιότητας στις συνομιλίες για το Brexit, καθώς και των συζητήσεων για το μέλλον της ΚΑΠ και τον ευρωενωσιακό προϋπολογισμό, προτρέπουμε της Ε.Ε. να μην κάνει παραχωρήσεις για τον τομέα της γεωργίας. Προειδοποιεί μάλιστα ότι «οποιεσδήποτε περαιτέρω προσπάθειες για παραχωρήσει στον τομέα της γεωργίας θα απειλήσει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας στις αγροτικές περιοχές, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με την ευρωενωσιακή στρατηγική αναζωογόνησης της υπαίθρου».

20 February 2018
Banner
Banner